6 ok, amiért valójában Indiana Jones a filmjei főgonosza

Kevés akkora mozis ikon létezik, mint Indiana Jones. Steven Spielberg és George Lucas 1981-ben egy olyan filmklasszikust hozott össze Az elveszett frigyláda fosztogatóival, amely örökre beírta magát a mozitörténelembe. És nem mellesleg Harrison Fordot is sugárhajtással lőtte fel a legnagyobb világsztárok égboltjára. A régész professzorból lett ereklyevadász kalandjait eddig összesen öt mozifilm dolgozta fel.

De belegondoltunk-e valaha, hogy valójában tényleg olyan jófiú-e Dr. Jones, mint amilyennek egyébként automatikusan gondoljuk? Nem lehet, hogy valójában ugyanolyan gonosztevő ő, mint akikkel a filmjeiben hadakozik? Valószínűleg nem gondoltunk még ebbe bele. Pedig ugyanolyan talány ez, mint amire az Agymenők mutat rá, miszerint a legelső film cselekményében ő valójában mellékszereplő, azok nélküle is ugyanúgy teljesültek volna. Szóval akkor most Dr. Jones a rosszfiú? Mutatunk hat okot, ami ezt támasztja alá!

1. Indiana Jones valójában csak egy profi tolvaj: Gondoljunk csak bele! hisz mit is csinál, amikor épp nem történelmet tanít az egyetemen? Járja a világot és ősi kincsek, ereklyék után kutat. Kalandjai során egzotikus helyekre jut el, ahol aztán felmarkolja az évszázadok vagy évezredek óta ott rejtőző kincseket, hogy aztán jó summáért múzeumoknak adja el őket. Vagyis lényegében csak a profit motiválja, olyan apróságokkal, mint a kincsek jogos kulturális örökösei, nem nagyon törődik. Mitől jobb ő, mint az általa úgy utált nácik?

2. Már semmi tudásvágy nem hajtja: Az első filmben ellenfele, a náciknak dolgozó René Belloq mutat rá arra, hogy ők ketten valójában mennyire egyformák. Sőt, ha jobban belegondolunk, Belloqot jobban motiválja a frigyláda megértése mint Indie-t. Mert ő használni akarja, a tudományos kíváncsiság hajtja, míg a mi doktorunkat csupán egy dolog: hogy a frigyláda egy múzeumban kössön ki. Nyilván jó pénzért…

3. Nem bánik jól a szerelmeivel: Kalandjai során hány nőnek csavarta el a fejét? Hány nővel bújt ágyba pusztán érdekből? És még azok is, akiket elvileg tényleg szeret, mint Marion, simán faképnél hagyta az oltárnál. Igazi jófiú, mi? És akkor arról még nem is szóltunk, hogy hány alkalommal döntött úgy egy szorult helyzetben, hogy nem valamelyik barátja megmentésére indul, hanem inkább a kincsért? Sőt, van itt még valami: Indie valójában liliomtipró is, hiszen a sztori szerint akkor feküdt le először Marionnal, amikor a nő még csak 16 éves volt…

4. De nem bánik jól a családjával és barátaival sem: Talán kevesen tudják, de az Indiana Jones és a végzet temploma valójában előzményfilm. Tehát az abban szereplő Picúrnak simán helye kellett volna, hogy legyen Indie későbbi kalandjaiban is, nem? Ha tényleg annyira közel álltak egymáshoz, mint azt a film mutatta, akkor vajon miért nem találkozunk a kissráccal soha többet? Simán megszakította vele a kapcsolatot, amint már nem hajtott hasznot belőle? És hasonló a helyzet a saját apjával is, akivel kezdettől fogva rossz a viszonya. Aztán jött az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, ahol hirtelen megint közel kerülnek egymáshoz, mivel az apjának olyan tudás van a fejébe, amire szüksége van. Nem gyanús ez egy kicsit?

5. Előbb lő, aztán nem is kérdez: Az igazi hős gondolkodás nélkül öl embert. Emlékezhetünk az ikonikus jelenetre, ahol egy fickó kardot ránt ellene, ő meg azonnal agyon lövi. Fair küzdelem… És mi a helyzet azzal, amikor tétovázás nélkül tüzet nyit arra a teherautóra, amiben tudomása szerint Mariont szállítják elrablói. Fel sem merül benne, hogy ezzel akár kárt is tehet a nőben. Jól mutatja ezt, hogy végül fel is robbantja a teherautót, így azt hiszi, hogy véletlenül meg is ölte Mariont.

6. Nincs tekintettel mások értékeire: Indie pontosan olyan mint a legtöbb akciósztár, vagyis ha a saját küldetéséről van szó, akkor semmi sem szent. Mindenféle tétovázás nélkül darál le teljes piacokat, komplett járműparkokat és bármit, ami az útjába kerül. A katonai járművekre kiváltképp feni a fogát. Vajon hány ereklye árát sikerült életreszóló karrierje során elpusztítania?