7 Marvel-film, amit betiltottak

Ha a Marvel istálló számos filmje a világ mind a négy sarkában megjelenhetett is, azért már évek óta akadnak gondjai is az MCU-nak, amik néha egészen a betiltásig vagy cenzúrázásig fajulnak... Íme hét példa.

A hollywoodi filmekre már eddig is drasztikus kvótapolitika volt érvényben, most pedig minden eddiginél nagyobb politikai nyomás nehezedik Hszi Csin-ping országára, amely inkább a nacionalista büszkeségnek hízelgő filmeket részesíti előnyben, mint az Egyesült Államokban készült fogyasztói műveket. És a Covid-19-járvány, amely nagyrészt megbénította Hollywoodot, csak megerősítette, sőt felerősítette ezt a megfigyelést.

Egy gyanúsnak ítélt háttér, egy többé-kevésbé közvetlen utalás a homoszexualitásra, egy megjegyzés, még ha jelentéktelen is, kiváltja a pekingi hatóságok haragját... 

"Kína jogállami országként a filmipar szabályozását a filmszabályozó hatóságoknak megfelelően szabályozza" - mondta Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője, amikor még bizonytalan volt a Doctor Strange az őrület multiverzumában című film sorsa Kínában.

Mindez, pedig nyilvánvalóan nem kizárólag Kínára jellemző, távolról sem. A Közel-Keleten is rengeteg a tiltás.

#7

akció | fantasy | horror | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Kinyílik a titokkal és őrülettel teli multiverzum ajtaja. Most, hogy Vasember és Amerika Kapitány távozott a Bosszúállók: Végjátékban vívott ádáz küzdelem után, az egykori... több»

A világszerte több mint 943 millió dolláros kasszasikert aratott Doctor Strange az őrület multiverzumában című filmet hatalmas sikere ellenére néhány országban betiltották. Sam Raimi filmjét betiltották Szaúd-Arábiában és több arab országban (kivéve az Egyesült Arab Emírségeket), mert a Marvel Studios nem volt hajlandó kivágni tizenkét másodpercnyi párbeszédet, amelyben a képregényekhez hasonlóan America Chavez (Xochitl Gomez alakítja) karaktere a két anyjáról beszél. A film kínai bemutatását is akadályozták. Az ok? Egy részlet, amelyet a film első képein vettünk észre; és ahhoz, hogy észrevegyük, egy sas éles szemével kellett rendelkeznünk... Egy újságos standon egy szimbólum volt, amely az Epoch Times-ra utalt. A 2000 májusában alapított, a KKP-vel nyíltan szemben álló újság neve. Súlyosbító tényező: a szervezetet kínai-amerikaiak egy csoportja alapította, akik a Fálun Gong mozgalom tagjai. Ez egy Kínában betiltott spirituális mozgalom, amelyet a pekingi hatóságok "perverz szektának" bélyegeztek, és amelynek tagjait évek óta kíméletlenül üldözik az országban, azzal vádolva őket, hogy veszélyeztetik az ország társadalmi és politikai stabilitását.
#6

67 Daredevil - Fenegyerek  (2003)

(17) (21)

akció | krimi

HBO Max

Matt Murdock még gyermekként vesztette el látását, azonban a szerencsétlen balesetet követően többi érzéke rendkívül felerősödött. Matt titkolja képességeit, felnőttként... több»

Daredevil, az első szuperhős, amely 2003 márciusában, az X-Men 2 és a Hulk előtt került a mozikba, már a kezdetektől fogva komoly hátrányban volt. Az 1964-ben született és Frank Miller által 1979-ben zseniálisan újragondolt karakter rajongóinak közössége eretnekségnek tekintette, hogy Ben Afflecknek adták oda Matt Murdock szerepét. És a rendező neve, az újonc Mark Steven Johnson sem keltett sok bizalmat. Bár a 78 millió dolláros becsült költségvetésből valamivel több mint 100 millió dolláros világszintű bevétellel megtérült a film, a film mozifilmje kritikai, kereskedelmi és művészi kudarcot vallott. Továbbra is javasoljuk, hogy nézd meg a rendezői változatot, amely érdekes és sok problémát kijavít.Tény, hogy Kingpin (Michael Clarke Duncan) tisztogatása nem tetszett a malajziai hatóságoknak, akik túl erőszakosnak találták a filmet, és betiltották. Egy kis extra: nem tetszett az "ördög" szó sem a karakter nevében. Ezen múlik néha egy film karrierje a mozikban...
#5

67 Fekete Özvegy  (2021)

(29) (22)

akció | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Egy veszélyes csoport felfedi Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) múltjának legpiszkosabb részleteit, az orosz kémnő ezért kénytelen szembesülni a korábbi életéhez... több»

Az eredetileg 2020 tavaszára tervezett Black Widow megjelenését a Covid-19 járvány miatt többször is elhalasztották.  A dominóhatás logikusan kiterjedt Kínára is, így végül 2021 július-augusztusában a film moziforgalmazását elutasították. Ez isteni szerencse volt a kínai rezsim számára, amely a Kínai Kommunista Párt születése 100. évfordulójának megünneplése kapcsán inkább a hazafias jellegű produkcióknak adott elsőbbséget, amelyek óriási sikert arattak. Ennek eredményeképpen az amerikai stúdiók hónapokig nem tudtak behatolni a kínai piacra, mivel egyetlen amerikai nyári blockbuster sem tudott kormányzati vízumot szerezni a mozikban való bemutatáshoz. Cate Shortland filmje így csak Hongkongban került a mozikba, és alig több mint 6,6 millió dollárt keresett. A filmet tehát hivatalosan nem tiltották be, de ennél jobb nem is lehet: a trükk az volt, hogy a kínai hatóságok az idővel játszottak és ezzel a filmet arra ítélték, hogy bizonytalan ideig a bizonytalanságban bolyongjon...
#4

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Shang-Chit gyerekkora óta arra nevelték, hogy tökéletes harcos váljon belőle. Miután azonban azzal kénytelen szembesülni, hogy apja a rettegett Tíz Gyűrű bűnszervezet feje, a... több»

A többi (Disney-)produkcióhoz hasonlóan a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája is a kínai piacra volt kalibrálva, a főszereplője pedig a kínai-kanadai színész, Simu Liu. A probléma az, hogy a pekingi hatóságok torpedót dobtak Destin Daniel Cretton filmjére, és megakadályozták annak kínai bemutatását. Az egész 2021. május 11-én kezdődött, amikor a kínai CCTV6 kormányzati csatorna bejelentette a Marvel-univerzum összes 4. fázisú filmjének megjelenési dátumát... kivéve a Shang-Chi és az Örökkévalók filmeket. A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája már jóval a bemutató előtt "rossz híreket" kapott, sok kínai kommentelő azt írta a közösségi médiában, hogy "a film csak sztereotípiákat fog mutatni", vagy hogy "ízléstelen kísérlet arra, hogy pénzt lopjanak a kínai közönségtől". Ráadásul a Shang-Chi-t leginkább az a kritika éri, hogy a karaktert az 1970-es években azért alkották meg, hogy egy sztereotípián szörfözzön: a legrosszabb kliséket hordozó ázsiai harcművészet-rajongó figuráján. Ráadásul ezekben a képregényekben a hős apja nem más volt, mint Fu Manchu. Fu Manchu ma már igen ellentmondásos karakter, mivel a rasszista "Sárga veszedelem" koncepcióban gyökerezik. Kevin Feige próbálta tisztázni a helyzetet, de nem történt semmi. A végső csapás 2021 szeptemberében érte a Marvelt. A Deadline arról számolt be, hogy nemrég került elő egy régi interjú Simu Liu színésszel, amelyben kritizálta a rendszert, amelyben a szülei felnőttek. Akkoriban azt mondta, hogy a kommunista rendszerben az életkörülmények miatt az emberek "éheznek", és Kínát "harmadik világbeli országnak" nevezte. Ez egy jó alkalom volt a pekingi hatóságok számára, hogy lecsapjanak a filmre...
#3

64 Örökkévalók  (2021)

(22) (15)

akció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+ | Telekom TVGO

Új, rendkívüli képességekkel rendelkező szuperhőscsapat mutatkozik be a Marvel moziverzumában, ők az Örökkévalók, akik valódi kilétüket titkolva évezredek óta élnek a... több»

A Chloe Zhao rendező által jegyzett The Eternals valamivel több mint 400 millió dollárt hozott a globális jegypénztáraknál. Félsiker a Marvel istálló szuperhősei számára. A filmnek külföldön is voltak kudarcai. Bár 2021. november 11-én kellett volna előzetesen bemutatni Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Katarban, ezekben az országokban egyszerűen törölték a bemutatót. Aztán a filmet betiltották. Az ok: az MCU első nyíltan meleg szuperhősének, Phastosnak (Brian Tyree Henry) és családjának említése. A homoszexualitás ezekben az országokban ugyanis illegális.Az Örökkévalók Kínában sem jelent meg. A pekingi hatóságoknak nem tetszett, hogy a rendezőnő egy interjúban előző filmjéről, a Nomadlandról azt mondta, hogy "Kína egy olyan ország, ahol mindenütt hazugságok vannak". A helyi kínai média és a közösségi hálózatok nem csak a Nomadland sikerét bagatellizálták el a számos Oscar-díj ellenére, de megtorpedózták az új filmje bemutatásának minden lehetőségét is.
#2

80 Pókember: Nincs hazaút  (2021)

(39) (14)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Netflix | Telekom TVGO

Peter Parker számára legutóbb nem alakult túl szerencsésen az európai kiruccanás. Hazatérve azonban nem várt nehézséggel kell szembenéznie, hiszen valódi kiléte Pókemberként... több»

A PuckNews hírlevele, a What I'm hearing szerint a kínai hatóságok jelentős változtatásokat követeltek a Pókember: Nincs hazaút című filmhez, amely világszerte hatalmas kasszasikert aratott több mint 1,8 milliárd dolláros bevételével. A szükséges változtatásokat valójában a film végén, a Pókember három verziójának összecsapása során kellett végrehajtani a Liberty-szigeten, amikor a szuper-gonoszokat megpróbálták visszaküldeni a saját univerzumukba. Ez a homéroszi csata szinte teljes egészében a szigeten játszódik, ahol egy épülő Szabadság-szobor állványzat végül összeomlik.Peking vitája az emlékmű túlzott mérete miatt volt. A kínai hatóságok ezért viccen kívül arra kérték a Sonyt, hogy teljesen vágja ki a szobrot a jelenetből. A stúdió ezt elutasította. A kínai cenzorok ezt elutasítva kisebb vágásokat kértek, elsősorban a Szabadság-szobor esetében, mivel azt "túl hazafiasnak" ítélték. Bár a Sony a jelek szerint kezdetben megfontolta a kérdést, a stúdió végül ezeket a vágásokat sem volt hajlandó végrehajtani. Bölcs döntés, hiszen egy ilyen, az amerikaiak számára oly kedves szimbólum eltávolítása minden bizonnyal olyan visszhangot váltott volna ki, amit a stúdió nem igazán akart.
#1

80 Deadpool  (2016)

(174) (47)

akció | kaland | sci-fi | szatíra | vígjáték

HBO Max | Disney+

A Különleges Erők egykori katonája, Wade Wilson zsoldosként ténykedik. Miután átesik egy különleges kísérletet, hihetetlen változásokat tapasztal a testén: rendkívül gyorsan... több»

Vulgáris? Pipa! Giccses? Pipa! Ultra erőszakos és bonyolult? Pipa! Meztelenség? Pipa! Enyhén szólva a Deadpool című film kipipálta az összes tiltólistás tételt a kínai cenzoroknál. És hogy szembenézzünk a tényekkel: lehetetlen volt úgy kivágni egyes jeleneteket, hogy ne essen szét az egész film. Végül az volt a legegyszerűbb, hogy betiltották a filmet. Ennek ellenére 2017-ben a 20. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon egyszer már bemutatták a film teljes hosszúságú változatát. A film jellegét tekintve ez elég ritka ahhoz, hogy megjegyezzük.