A 21. század 7 legjobb, valós eseményeken alapuló horrorja

Ha ijesztő filmekről van szó, álatlában két táborba tartozunk: vagy imádjuk őket, és türelmetlenül várjuk a következő slasher-filmet, vagy ha olyan vagy, mint én, akkor egy nagy "NEM"-et mondasz, amikor meglátod az egyik ilyen alkotás trailerét.

Azoknak, akik élvezik az átmeneti ijedtséget, jó pszichológiai okuk van erre: biztonságos csatornát szolgáltatnak számunkra ezek a művek a félelmeik és a szorongásuk felszabadítására, és ez akár egészen odáig elmegy az esetükben, hogy ténylegesen megküzdési stratégiákat biztosítanak számunkra a filmek. Tudjátok, arra az esetre, ha tényleg az Ördöggel találkoznának a valóságban... (LOL...vagy nem annyira...?)

Míg a kiszámítható és furcsa jumpscare ijesztgetés megfelel az olcsó izgalomhoz, az ijesztő filmek végtelenül félelmetesebbek, ha igaz történeten alapulnak, mert az egésznek van egy "ez veled is megtörténhet"-hangulata. Mint kiderült, rengeteg olyan valós esemény van, ami remek horrorfilm-alapanyagot ad...

#7

58 Kannibál  (2002)

(2)

dráma | életrajzi | horror | krimi | thriller

Netflix

Jeffrey Dahmer igaz története, aki 1960 és 1994 között 17 embert darabolt fel és ette meg a testrészeit. Tetteit végül méltó büntetés követte...

Jeremy Renner áttörő szerepét a szadista gyilkos Jeffrey Dahmer megformálásával kapta ebben a független filmben. Ez aztán a mélyvízbe ugrás. Dahmer esete különösen hátborzongató, ha esetleg nem ismernéd. A 70-es évek végén és a 90-es évek elején 17 fiút és fiatalembert gyilkolt meg, csonkított meg és fogyasztott el részben. A Dahmer-történetet a jelenben és a gyilkos korai éveire, valamint az apjával való problémás kapcsolatára vonatkozó visszatekintésekkel vegyesen mesélik el. Bár a film kétségtelenül borzalmas, a New York Times kritikája szerint egyszerre kapott kedvező fogadtatást és kritikát, amiért megpróbálja "racionalizálni a szörnyűséget".
#6

63 Szellemek háza  (2018)

(17) (16)

dráma | életrajzi | fantasy | horror | misztikus | thriller

A megtörtént eseményeken alapuló történet a történelem legelátkozottabb házáról szól, amely San Francisco közelében, egy elhagyatott környéken áll. A házat Sarah... több»

A kaliforniai San Joséban áll egy olyan ház, amelyhez nem hasonlít semmi. Ez egy hatalmas és kaotikus viktoriánus épület, amelyet Sarah Winchester, William Wirt Winchester tűzfegyvermágnás özvegye és a Winchester Repeating Arms Company örököse építtetett. Lánya és férje halála után Mrs. Winchester felkeresett egy médiumot, aki azt mondta neki, hogy örökké kísérteni fogják azok, akiket a Winchester puskákkal öltek meg. A szellemek azt követelték, hogy építsen nekik egy házat, és mivel egyre több embert öltek meg a Winchester-fegyverek, az építkezést soha nem tudta abbahagyni. Az építők 1884-től 1922-ig éjjel-nappal dolgoztak a házon, amelynek eredményeként hét emelet, mintegy 160 szoba, 2000 ajtó és 47 lépcsőház alakult ki, amelyek közül néhány váratlan helyekre, például 15 láb magas zuhatagba vagy egyáltalán sehova sem vezet. A Winchester című horrorfilm főszerepét Helen Mirren alakítja, mint Mrs. Winchester, az igaz történet kísérteties feldolgozásában.
#5

62 Annabelle  (2014)

(46) (11)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Az Annabelle a Démonok között (2013) folytatása, mely azt meséli el, ami a korábbi filmből kimaradt. John Form egy csodálatos, régi babával lepi meg terhes feleségét, Miát.... több»

Mi az, ami a gyermekjátékokban olyan félelmetes tud lenni? A Démonok között univerzumában Annabelle egy régi porcelánbaba, amelyet egy démoni szellem átkozott meg, és kísértéseket és erőszakos véget okoz azoknak, akik rosszat tesznek neki. A való életben Annabelle egy állítólag kísértetjárta Raggedy Anne baba, amely Ed és Lorraine Warren paranormális nyomozók tulajdonában van. Eredetileg 1970-ben egy ápolótanoncnak ajándékozták, de egy médium szerint a babát egy Annabelle nevű halott lány szelleme lakja, és állítólag két halálközeli élményért, egy halálos balesetért és számos démoni tevékenységért felelős az elmúlt 30 évben. Az üvegvitrin alatt, amelyben az igazi Annabelle ül, a következő szavak olvashatók: "Figyelmeztetés: Határozottan ne nyissa ki".
#4

64 Határvidék  (2007)

(3)

horror | krimi | thriller

Amikor három Texas-beli egyetemi hallgató egy mexikói határ melletti városba utazik a diplomaosztójuk estéjén, az utolsó dolog amire számítanak, az, hogy szembe kell nézniük a... több»

Három frissen végzett texasi egyetemista, Ed, Henry és Phil egy hétre Mexikóba utazik, hogy egy hétig lazán szórakozzanak, de a dolgok baljós fordulatot vesznek, amikor egyikük eltűnik. Kiderül, hogy Philt elrabolta egy sorozatgyilkos/szektavezér, aki emberáldozatot készít elő, hogy megáldja a drogcsempészetet. A gyilkos szektavezér alapja Adolfo de Jesús Constanzo, egy kubai-amerikai drogkereskedő és szektavezér, akinek szektája a 80-as években több rituális gyilkosságot hajtott végre a mexikói Matamorosban.
#3

dráma | horror | thriller

Mikor a gonosz átveszi a hatalmat az ember fölött, magasabb hatalmakhoz kell fordulni. Emily Rose plébánosa segítségét kéri, mikor úgy érzi, nem tud megküzdeni a testét... több»

Az Ördögűzés Emily Rose üdvéért (The Exorcism of Emily Rose) egy intelligens bírósági dráma ijesztő természetfeletti elemekkel, Laura Linney főszereplésével, egy fiatal nő története, aki egy ördögűzési kísérlet során meghal. Richard Moore atyát gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, és a nő halálával kapcsolatos nyomozás az ő tárgyalásán keresztül folyik. Emily karaktere a német Anneliese Michel valós élményein alapul, aki 16 évesen kezdett hallucinálni és kontrollálatlanul remegni. Epilepsziát és pszichózist diagnosztizáltak nála, de katolikus hívő családja szerint démonok szállták meg. Hat évvel azután, hogy tünetei először jelentkeztek, egy helyi lelkész engedélyt kapott arra, hogy hetente kétszer ördögűzést végezzen. A kezdeti javulás után a beteg állapota romlott, és 23 évesen éhen halt.
#2

horror | thriller

A Freeling család átlagos kisvárosi életüket éli. Steve (Craig T. Nelson), a családapa ingatlanügynökként dolgozik, Diane (JoBeth Williams) pedig családanyaként gondoskodik a... több»

"Itt vannak" - mondja a kis szőke lány, miközben a tévében statikus zörejek villódznak. Ez egy ikonikus pillanat az ijesztő filmekben, az biztos, és a Poltergeist eseményei a Herrmann-házban 1958-ban történt rémisztő dolgokon alapulnak. Különböző anyagokat tartalmazó palackok kezdtek el pukkanni és mozogni a házban. Herrmannék szenteltvizet tartalmazó palackja minden látható ok nélkül felborult. Más háztartási tárgyak átdobálták a szobát, és "nem volt olyan eszköz, amely képes lett volna őket mozgatni" - olvasható a LIFE magazinban megjelent cikkben. A furcsa eseményekről szóló beszámolók bekerültek a hírekbe, de körülbelül egy hónap és 70 dokumentált jelentés után a szokatlan tevékenységről minden abbamaradt. A Steven Spielberg által rendezett Poltergeist sokkal szenzációsabb, mint ami Herrmannékkal történtek, de ettől függetlenül klasszikusnak számít.
#1

84 Rémálom az Elm utcában  (1984)

(58) (19)

horror

Nancy Thomson (Heather Langenkamp) átlagos kamaszlány, életét azonban váratlanul hátborzongató események sora kavarja fel. Rémálmok kezdik gyötörni, minden éjszaka sikoltozva,... több»

Egy olyan gyilkos esetében, aki álmukban vadászik a tinédzserekre, meglepő, hogy a Rémálom az Elm utcában Freddy Krueger gyilkosságai a The LA Times 70-es években megjelent cikksorozatán alapulnak. A menekültek a háború sújtotta Délkelet-Ázsiából menekültek az Egyesült Államokba. Az egyik fiatal fiú, akinek a családja túlélte a kambodzsai gyilkos mezőkön, szörnyű rémálmokat látott arról, hogy valami üldözi őt álmában. "Félt, hogy ha alszik, az őt üldöző valami elkapja, ezért napokig próbált ébren maradni" - mesélte Wes Craven rendező a Cinemablendnek 2014-ben. - "Amikor végre elaludt, a szülei azt hitték, hogy a krízisnek vége. Aztán sikolyokat hallottak az éjszaka közepén. Mire odaértek hozzá, már halott volt. Egy rémálom kellős közepén halt meg." Igazán rémisztő...