A bukás hétvégéje: 2 sikervárományos film is csalódást okozott a kasszáknál

Az Ezra Miller főszereplésével készült szuperhős kalandfilm, a Flash – A Villám győzedelmeskedett a Pixar Elemi című filmje felett a könnyűsúlyú filmek csatájában.

A hétvége két újdonságától azt várták, hogy beindítja a nyári kasszasiker-szezont, ehelyett mindkettő teljesen(?) melléfogott. A Flash 55 millió dollárral, az Elemi pedig mindössze 29,5 millió dollárral zárt. Ezzel mindkét film elmaradt az amúgy is alacsony várakozásoktól. Ami még rosszabb, hogy ezek a filmek drágák voltak: 200 millió dollárba került a forgatásuk és nagyjából 100 millióba a forgalmazásuk, így hatalmas csalódásnak ígérkeznek a mozikban - legalábbis a pénzemberek szempontjából.

A Warner Bros. vezetői a Flasht megelőzően keményen dolgoztak azon, hogy meggyőzzék a közönséget arról, a film "a valaha készült egyik legjobb szuperhősfilm", ahogy a DC Studios újdonsült társfőnöke, James Gunn fogalmazott. Az Andy Muschietti által rendezett film története akkor veszi fel a fonalat, amikor a Miller által alakított Barry Allen, alias Flash visszautazik az időben, hogy megakadályozza édesanyja meggyilkolását, és véletlenül feltöri a DC multiverzumát. Ami rengeteg a cameoval jár!

A nyitóhétvége közönségének langyos "B" CinemaScore pontszáma azonban arra utal, hogy a mozilátogatók tömegei nem teljesen értettek egyet a film készítői által a filmre kiosztott pazar dicséretekkel.

Pozitív nézettségi pontszámok vagy erős szájpropaganda nélkül a Flash nehezen fog talpra állni az elkövetkező hetekben, különösen, hogy a nyári szezon felpörög: az Indiana Jones és a sors tárcsája június 30-án érkezik, a Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész július 12-én és Christopher Nolan Oppenheimer című filmje július 21-én.

"Ez egy gyenge háromnapos nyitás egy szuperhősös [filmtől]" - mondja David A. Gross, aki a Franchise Entertainment Research nevű filmes tanácsadó céget vezeti - "Voltak már hasonló nyitások, amelyek nagy számokká nőttek" - teszi hozzá, utalva a 2015-ös A Hangya filmre, amely 57 millió dollárral nyitott és 519 millió dollárral zárta világszerte, valamint a 2018-as Aquamanre, amely 67,4 millió dollárral debütált és 1,15 milliárd dollárral zárta globálisan.- "De itt nem ezt látjuk."

A Flash a nemzetközi jegypénztáraknál sem hasít, 78 piacról 75 millió dollárral, így globálisan 139 millió dollárra jött ki. Hacsak a számai nem javulnak, a film inkább Dwayne Johnson 200 millió dolláros költségvetésű Black Adam című filmjéhez fog hasonlítani, amely tavaly 67 millió dollárral nyitott, és globálisan nem érte el a 400 millió dollárt, végül pedig konkrétan veszteséges lett. 

Elemzők úgy vélik, hogy több tényező, köztük a nem túl lelkes közönségreakciók is felelősek a film gyenge kezdeti nézettségéért. A másik akadály az, hogy a Flash hagyományos promóció nélkül került a mozivászonra.

Ez azért van, mert Miller az elmúlt években ellentmondásos figurává vált a jogi problémák és a bántalmazási vádak miatt. A színész, aki bocsánatot kért a múltbeli kiszámíthatatlan viselkedéséért, és "komplex mentális egészségügyi problémái" miatt kezelésre járt, ritkán jelent meg nyilvánosan, nem vett részt a sajtóban vagy más olyan reklámtevékenységben, ami egy ilyen méretű film esetében szokásos lenne.

A Flash egyébként a második a négy DC-film közül, amelyek 2023-ban kerülnek bemutatásra, mielőtt a stúdió új főnökei, Gunn és Peter Safran teljesen új irányba terelnék a képregényes univerzumot. Így maradt a  Flash és a Shazam 2 - Az istenek haragja, mint az utóbbi idők egyik legnagyobb szuperhősös melléfogásai. Úgy tűnik, nehéz rávenni a képregényrajongókat, hogy érdekelje őket egy olyan összefüggő univerzum, amelyet hamarosan elhagynak és újraindítanak, más spandexbe öltözött hősök javára.

A Kék Bogár, amelynek főszerepében Xolo Maridueña egy fiút alakít, aki egy idegen szimbiótával kapcsolódik össze, augusztus 18-án kerül bemutatásra. Az Aquaman és az elveszett királyság december 20-án kerül bemutatásra.

Az Elemi, az ellentétek vonzásáról szóló animációs kalandfilm 15 millió dolláros bevételt hozott a nemzetközi jegypénztáraknál, ami 44,5 millió dolláros globális összbevételt jelent. A Flash-el ellentétben az Elemi a közönség körében nagy népszerűségnek örvendett, akik "A" CinemaScore pontszámmal jutalmazták a filmet. Van tehát esély arra, hogy a jegyeladások egy kicsit fellendüljenek a következő hetekben, főleg, hogy a családi filmek nem sok konkurenciát jelentenek.

De nem lehet szépíteni az Elemi debütálását, amely messze a Pixar modernkori történetének legrosszabb startját érte el. A Toy story - Játékháború, Fel! és L'ecsó mögött álló animációs birodalom nem tudott kilábalni abból a gödörből, amikor több címét közvetlenül a Disney+-ra küldték, és a célközönségüket arra nevelték, hogy ezeket a filmeket otthon várják.

"Az Elemi nem a bevált IP-n alapul" - jegyzi meg Gross - "A közelmúlt animációs címei közül egyértelműen ez a legnagyobb kihívást jelentő nyitófilm."