A cenzúra visszavág! Magasabb korhatár besorolást kap a Star Wars és A Gyűrűk Ura is

Szigorúbb korhatár besorolást kap a jövőben számos kultikus film.

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, az olyan filmek, mint A Birodalom visszavág, Cápa, Gyűrűk Ura, Az elveszett frigyláda fosztogatói és a Szellemirtók magasabb korhatár besorolást kapnak az Egyesült Királyságban. A The British Board of Film Classification közleménye szerint minderre azért van szükség, hogy a filmkultúra lépést tudjon tartani a társadalmi változások irányvonalaival.

Steven Spielberg klasszikusa, a már említett Cápa annak idején kisgyermekek számára is megtekinthető volt a mozikban szülői felügyelet mellett, a továbbiakban azonban csupán 12 éven felüliek számára ajánlott a film megtekintése.

A Birodalom visszavág történetesen a Darth Vader és Luke Skywalker ikonikus párbaj jelenete miatt kapott szigorúbb besorolást, amelyben Vader levágja Luke kezét. A megjelenést követően 4 éves kortól volt megtekinthető a film, mostantól azonban a “mérsékelt erőszak” miatt szintén korhatáros besorolást kap a film.

“Feladatunk, hogy lépést tartsunk a társadalom fejlődésével, és biztosítsuk, hogy az általunk felállított szabványok megfeleljenek az emberek elvárásainak az Egyesült Királyságban" - nyilatkozta Chris Davies, a BBFC munkatársa.