Bizarr fordulatnak tűnik, hogy mégsem Josh Trank 2015-ös Fantasztikus négyes filmje vonul be a 20th Cenutry Fox egyik legnagyobb bukásaként a történelembe. A X-Men: Sötét Főnix szereplése azonban még ennél is 'tragikusabb'.

A 2015-ös Fantasztikus négyes volt a 20th Century legrosszabbul teljesítő szuperhősfilmje, a Forbes azonban egy kis számolás után rámutatott, hogy ez a negatív rekord könnyedén megdőlhet a közeljövőben.

A Fox utolsó X-Men filmje, a Simon Kinberg rendezésében bemutatott Sötét Főnix 245 millió dollárt termelt világszerte a 200 milliós költségvetése mellé, és ebbe még nincs beleszámolva a marketing, ami egy ilyen film esetében bőven 100 millió felett is lehet. Ezért hollywoodi alapszabály az, hogy egy filmnek legalább a büdzséjének kétszeresét kell kitermelnie ahhoz, hogy anyagilag is megtérüljön. Ha a bevétel-költségvetés arányt nézzük, a Sötét Főnix nem áll túl rózsásan a maga 1,25-szörös szorzójával.

A Josh Trank-féle Fantasztikus Négyes ellenben 167 milliót hozott világszerte, azonban csak 120 millióba került, ami 1,39-es szorzót jelenet, ez alapján pedig sikeresebb filmnek tekinthető a X-Men franchise fináléjánál.

Hogy hogyan alakul majd az X-Menek sorsa a jövőben, az egyelőre kérdéses, az mindenesetre tény, hogy a megfilmesítési jogok a Fox felvásárlásával a Disney-hez és a Marvel Studioshoz kerültek, így előbb vagy utóbb egész biztosan csatlakoznak majd a mutánsok az MCU-hoz. Kíváncsian várjuk, milyen formában történik majd meg mindez.