2020.01.20   szerző: GGS   hozzászólások: 0

Lassan lecseng az aktuális Star Wars őrület, hiszen a legnagyobb rajongók már bőven a premier napján megnézték a Star Wars: Skywalker korat, de már a picit óvatosabb és a legóvatosabb érdeklődők is bizonyára szakítottak időt rá. A premier óta eltelt hetek során világszerte ezrével születtek a kritikák a filmről, a rajongók pedig milliós számban mondták ki véleményüket a nagy Skywalker-saga záró epizódjáról. De milyen a helyzete a filmnek a sagán belül?

Nos, erre a nemzetközi kritikákat összegző Rotten Tomatoes oldalán találjuk meg a választ. Az ottani értékelések százalékos formában jelennek meg, és ezek alapján bizony a Skywalker kora a saga legrosszabb élőszereplős Star Wars mozija lett. Az élőszereplős jelző itt igen fontos, ugyanis ha ezt kivesszük, akkor azért találunk még nála is fényévekkel rosszabbul teljesítő mozit a Star Wars: A klónok háborúja képében. Ez ugyanis kőkemény 18 százalékos tetszési indexet tudhat magáénak…

De visszatérve az élőszereplős mozikra, nézzük a sorrendet a legjobbtól a… szóval a Skywalker koráig! A legjobb értkeléssel a A Birodalom visszavág rendelkezik, amely 94 százalékon áll. A második helyezen holtversenyben a Star Wars IV. - Egy új remény és a Star Wars - Az ébredő Erő állnak, mindkettő 93 százalékos tetszési indexszel. A harmadik helyre a Star Wars: Az utolsó Jedik futott be 91 százalékkal, míg a negyedik helyen követi kissé már lemaradva a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet 83 százalékkal. Tőle csupán egyetlen százalékkal marad el a A Jedi visszatér 82 százalékkal, majd következik a Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja 80-nal.

Itt egy újabb nagyobb ugrás következik, hiszen a Solo: Egy Star Wars-történet mindössze 70 százalékot kapott, míg a Star Wars II. rész - A klónok támadása már csak 65-öt. De még ezek is jóval magasabban értékelt alkotásnak számítanak a Star Wars I. rész - Baljós árnyaknál, amely 53 százalékon áll, valamint a Star Wars: Skywalker koranál, amely még ennél is rosszabbul teljesít: 52 százalékot produkált.

Természetesen a kritika továbbra is szubjektív tudomány, így e fenti pontszámok is csak más emberek személyes véleményét tükrözik. Mondjuk, jó sok ember nagyjából hasonló véleményét…