Mel Gibson egy ellentmondásos szereplője Hollywood történetének, de egy dolog biztos, hogy karrierje során igazi legendává nőtte ki magát a filmiparban.

Elég csak visszaemlékeznünk szerepeire a Rettenthetetlenben, a Halálos fegyver-filmekben, a Váltságdíjban, vagy éppen a Jelekben. Majdnem fél évszázada nyújt emlékezetes alakításokat és egy időben az álomgyár egyik leggazdagabb emberének számított.

Mindezek mellett rendezőként is bizonyított, többek között a Passió és az Apocalypto című filmekkel, illetve a már említett Rettenthetetlen Oscar-díjat is nyert az operatőri munkájáért.

Azonban ez a gigászi karrier lehet, hogy soha nem valósulhatott volna meg, ha nincs egy 1979-es, kis költségvetésű, disztópikus akció-thriller, ami George Miller jóvoltából láthatta meg a napvilágot, és elindította Gibsont az úton.

A Mad Max egy rendőrből lett polgárőr történetét meséli el a közeli jövőben, Ausztrália sivatagos és végtelen országútjain. Egy motoros banda megöli a feleségét és csecsemőjét. Ezután Max levadássza őket, és véres bosszút áll a sérelmein. Maga a történet elég drasztikus, azonban még különlegesebb a sztori az mögött, hogyan kapta meg Gibson a szerepet.

Azon a szerencsés napon egy barátját fuvarozta a meghallgatásra, és neki esze ágában sem volt jelentkezni. Elég durva hétvégét tudott a háta mögött, mivel elmondása szerint belekötött egy rögbicsapat majdnem teljes legénységébe, és elég csúnya tapasztalatokkal távozott a helyszínről. Mondani sem kell, hogy rosszfiús kinézetet kölcsönzött számára ez az összezördülés - és ez volt az oka annak, hogy a film producerei felfigyeltek rá.

A stáb "csodabogarakat" keresett a szereplőgárdába, és Gibson fizimiskája a szivárvány minden színében pompázott a látható és láthatatlan spektrumokat beleértve. Gyorsan lefényképezték minden lehetséges szögből, és útjára bocsájtották azzal, hogy okvetlenül térjen vissza, ha sikerült felgyógyulnia a sérüléseiből. Viszont amikor visszatért, az ügynökség megdöbbent a változáson - a kemény, szétvert arcú balhés fickó, akire számítottak, eltűnt, és helyette egy jóképű filmsztár-alkat lépett az irodába. Ez igencsak kapóra jött Gibsonnak, azonnal bekülték a rendezőhöz, aki egyből neki adta a főszerepet. 

Az események sorozatától függetlenül ez volt az a pont, ami útnak indította a legendás karriert.

A fenit galériában pedig találsz néhány menő fotót is a filmből. Lesd meg őket!

79 Mad Max  (1979)

akció | kaland | road movie | sci-fi | thriller

A posztapokaliptikus vízió helyszíne Ausztrália. A civilizáció már szinte nyomtalanul eltűnt, portyázó bandák fosztogatnak zsákmány után kutatva, hátha van még valami... több»