Alan Rickman a Die Hardról: „Mi akar ez lenni? Nem csinálok akciófilmet!“

Alan Rickman egyik legismertebb szerepe, ami a filmkedvelők eszébe jut, ha meghallják a nevét, az ikonikus Perselus Piton karaktere. Mindazonáltal ez a szerep körül-belül 10 évvel azután jött, hogy berobbant volna Hollywoodba első nagyobb alakításával. Valószínűleg soha nem jelent volna meg a Harry Potter filmekben, ha akkor nem fut be, és nem gyarapítja szaktudását és tapasztalatait filmcsillagként. Ami azt illeti, hajszálon múlt, hogy nem utasította vissza azt a bizonyos szerepet.

Mielőtt felvették volna a Harry Potter és a bölcsek köve szereplőgárdájába, éppen befejezte két közkedvelt filmjének forgatását – ezek az 1999-ben megjelent Dogma és a Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés. Ezekben a főhősök nagyszájú segítőit alakítja, már csak ebből is látszik, hogy a színésznek volt egy színes skálája. Nem utolsósorban azért, mert a karrierje kezdetén rosszfiúként szerepeltette őt Hollywood. BAFTA-díjat nyert alakításáért a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című alkotásban, ahol Nottingham sheriffjét keltette életre a vásznon. Persze mindannyian tudjuk, hogy nem ez a szerep hozta meg számára az áttörést.

Az 1988-ban megjelent Drágán add az életed! Bruce Willis számára sokat jelentett, hiszen akciósztárt csinált az addig leginkább csak tévében szereplő színészből. Viszont Rickman számára is szokatlan változást hozott – az egyik legjobb főgonosz-alakítást nyújtotta az addig leginkább Shakespeare drámákban megjelenő színész. A Screen Crush weboldal információi szerint pedig nem sokon múlott, hogy majdnem elutasította a munkát.

„Mi akar ez lenni? Nem csinálok akciófilmet!“ - bukott ki a színész száján, miután elolvasta a forgatókönyvet. Viszont ekkor két napja érkezett Hollywoodba, és az ügynöke tanácsára belement a dologba. A CNN értesülései szerint a forgatáson nagyon sok apróságot maga Rickman adott hozzá a főgonosz alakjához – többek között a drága öltönyt és az amerikai akcentust, amivel megpróbálta átverni John McClane-t.

akció | thriller

John McClane nyompzó Los Angelesbe érkezik, hogy megpróbálja helyrehozni a házasságát feleségével, Holyval. Amikor azonban a nő munkahelyét, a Nakatomi felhőkarcolót ellepik a... több»