Az 5 legsokkolóbb meglepetés a 2022-es Oscar-jelölésekről

Menetrend szerint kihirdették az idei Oscar-díj kategóriáinak jelöltjeit. És ahogy már megszokhattuk, idén sem maradt meglepetések nélkül a lista. Akadnak rajta olyan jelölések, amiket még egy kicsit ízlelgetni kell, de ugyanilyen meglepetést tudott okozni néhány távolmaradás is. Megpróbáltuk kihámozni a rengeteg hírből azt az öt esetet, amit mi a legsokkolóbbnak tartunk.

1. Lady Gaga, mint a legjobb női főszereplő (A Gucci-ház): Az elmúlt hetekben még a csapból is a Gucci-ház krimibe illő története folyt, amiben valódi sztárparádét láthatnak a nézők. És ezúttal a sztárok zöme fantasztikusan is teljesített, köztük Lady Gaga is, aki másfél évig készült Patrizia Reggiani megformálására. És bár több más díjra jelölték, nagy meglepetésre az Oscar-díjra ezúttal nem.

2. Jared Leto, mint a legjobb férfi mellékszereplő (A Gucci-ház): A megosztó stílusú színész kapott hideget-meleget a Paolo Gucci alakításáért. De sok kritikus a talán kicsit túltolt játékában is meglátta a tehetséget és ez több jelölést is ért neki. Épp csak az Oscar-jelölést nem.

3. Bradley Cooper, mint a legjobb férfi mellékszereplő (Licorice Pizza): Ő is a távolmaradásával sokkolta a rajongókat. Tavaly több olyan alakítása is volt, ami legalább egy Oscar-jelölést megért volna, de ezek közül is a legtöbben a Licorice Pizzában nyújtott rövid, de annál tartalmasabb szerepét emelték ki.

4. Denis Villeneuve, mint a legjobb rendező (Dűne): Talán mind közül ez a legsokkolóbb. Denis Villeneuve megpróbálta a lehetetlen(nek vélte)t, mozivászonra álmodni Frank Herbert Dűne regényét. Az eredmény magáért beszél, sokak szemében ez a XXI. század legjobb sci-fi mozija. Rengeteg elismerést kapott, többek közt tíz Oscar-jelölést. Épp csak a mögötte álló rendező maradt ki a sorból. Hogyan?!

5. Jesse Plemons, mint a legjobb férfi mellékszereplő (A kutya karmai közt): A végére egy pozitív meglepetés. Jesse Plemons úgy alakított hatalmasat A kutya karmai köztben, hogy talán észre sem vesszük igazán. De visszafogott, szerény játéka ezúttal erény, amit több kritikus is magasan értékelt. És ez meghozta neki a nem várt Oscar-jelölést is.