Az emberek 24 százaléka szerint ez a legrosszabb Star Wars-film

A Star Wars franchise, ha csak szigorúan az alap sorozatot nézzük, akkor eddig kilenc filmet ért meg. Az eredeti trilógia előbb előzmény, majd az elmúlt években folytatás filmeket is kapott. Abban minden rajongó egyetért, hogy a kilenc film közül az utólag készült hat a közelébe sem ér az eredeti trilógiának. Ebben valóban nincs vita, arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy melyik minden idők legrosszabb Star Wars filmje.

Készült is egy felmérést, amely ugyan reprezentatívnak aligha nevezhető, de így is érdekes eredményt hozott. A Slashfilm magazin volt kíváncsi, hogy az olvasói miként vélekednek a Star Wars filmekről. A konkrét kérdés valóban arra irányult, hogy melyik a legrosszabb Star Wars mozi, erre pedig valamivel több mint 600 válasz érkezett.

A felmérésből a két mellékágat (a Solo mozit és a Zsivány egyest) kihagyták, illetve nem szerepelt benne sem az eredeti trilógia második és harmadik része, mivel a készítők szerint ezekre egyébként sem érkezne egyetlen szavazat sem egy ilyen felmérésen.

Az eredmény egyszerre meglepő és érthető. A listán szereplő hét film közül a legkevesebb szavazatot a Star Wars - Az ébredő Erő kapta, összesen a szavazatok 8,18 százalékát. Vagyis ezt értékelték tulajdonképpen a (harmadik) legjobb epizódnak. A következő a sorban a Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja, amely 11,13 százalékot kapott, majd követi őt alig több szavazattal (11,62 százalék) a Star Wars IV. - Egy új remény, illetve ismét nem sokkal több szavazattal (11,95 százalék) a Star Wars: Az utolsó Jedik.

A képzeletbeli dobogó legalsó fokán 13,75 százalékkal a Star Wars: Skywalker kora végzett, vagyis ezt tartják minden idők harmadik legrosszabb Star Wars filmjének. A nem túl dicső ezüstérmet a Star Wars I. rész - Baljós árnyak kapta 19,15 százalékkal. A legrosszabbnak pedig a szavazatok közel egynegyedével, vagyis 24,22 százalékkal a Star Wars II. rész - A klónok támadása bizonyult.