2019.08.08   szerző: csd   hozzászólások: 0

Nagyot szólt az 1991-ben mozikba került  Cape Fear, amely lényegében nem más, mint az 1962-es J. Lee Thompson azonos című filmjének újrafeldolgozása, ugyanakkor nem is egy gyenge utóérzésről van szó, hiszen a Cape Fear két Oscar- és két Golden Globe-díj jelölést is magáénak tudhatott.

Lássuk be, Robert De Niro alakítása a filmben félelmetesebb, mint bármelyik korábbi Scorsese produkcióban. A történet szerint Max Cady, a frissen szabadult pszichopata gyilkos bosszút áll egykori védőügyvédjén, Sam Bowdenen (Nick Nolte), amiért a férfi a 14 évvel korábbi tárgyaláson visszatartott egy perdöntő bizonyítékot.

Nem sokon múlt azonban, hogy a vérfagyasztó thriller egy teljesen más megvalósulásban kerüljön a mozivásznakra. A Cape Fear forgatókönyve eredetileg Steven Spielbergnél landolt, aki Cady szerepére Bill Muray-t szerette volna szerződtetni. Bármennyire is különösen hangzik, a Schindler listájának szkriptje pedig épp Martin Scorsesenél várt az előkészületekre.

Scorsese azonban egy kissé nehézkesen állt volna hozzá a Schindler listájának forgatásához, mivel korábbi két filmje, a Nagymenők és a Krisztus utolsó megkísértése igencsak felemás fogadtatásban részesült. Spielberggnek, saját bevallása szerint pedig semmi kedve nem volt ahhoz, hogy egy pszichopata őrültről készítsen filmet. A két rendező végül megegyezett, és Spielberg azzal az egy feltétellel, hogy a Bowden család életben marad a cselekmény végére, belegyezett egy cserébe.