Manapság alig akad olyan rendező, aki nem csupán a képkockák részleteit, de azok bemutatási körülményeit is alkotásuk részének tekintik. Christopher Nolan pontosan ilyen karakter. Oppenheimer című filmjének vászonra álmodott változata csak igen szerencsés, szűk közönség számára lesz elérhető.

Nolan nem sokra tartja a digitális technológiát, éppen ezért analóg módon, hagyományos filmtekercsekkel dolgozik. Az Oppenheimer impozáns, közel három órás játékideje esetében ez azt jelenti, hogy egyes moziknak a vetítés alatt több mint 270 kilogrammnyi filmtekercset kell megmozgatnija. Az IMAX mozikba nagyobb képarányú, felturbózott hanghatásokkal megspékelt filmkockákkal készül. 

Mindez azt jelenti, ha a bemutatót olyan minőségben szeretnéd látni, ahogy azt Nolan megálmodta, lehet, hogy utaznod kel…

Az IMAX mozit választókat kárpótolja az, hogy a filmet 70 mm-es filmtekercsre forgatták. Ez élesebb, tisztább képet és látványt biztosít, mint a hagyományos 35 mm-es szalag.

A nézők olyan speciális jeleneteket, kameraállásokat is láthatnak, amelyek az analóg változatba nem fértek bele.

Összesen 30 (!) mozi alkalmas arra, hogy megvalósítsa Nolan álmát. Az IMAX a napokban tette közzé a teljes listát. Ezen a filmszínházak többsége Észak-Amerikában található. Az Egyesült Államok területén 19, míg Kanadában 6 mozit vontak be az analóg változat bemutató vetítésébe. Ha most éppen nem férne bele a büdzsébe egy amerikai út, akkor az IMAX jóvoltából Prága, vagy 3 nagy-britanniai mozi egyike lehet a legjobb választás. A brit mozik közül kettő Londonban (a BFI Imax és a Science Museum Ronson mozija), egy pedig Manchesterben (Vue) található. A vetítőhelyek teljes listája az IMAX oldaláról érhető el.

Aki lemarad ezekről a vetítésekről, az se keseredjen el! Ahogy azt a rendező korábbi filmjei, a Tenet, vagy a Dunkirk is bizonyították, normál mozivásznon is elképesztő élményt nyújtanak Nolan alkotásai.

Az Oppenheimert 2023. júliusában mutják be a magyar mozikban olyan parádés színészekkel, mint a főszerepet játszó Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Matthias Schweighöfer és Florence Pugh,

A sötét lovag rendezőjének legújabb filmje az atombomba feltalálásának történetét dolgozza fel.