78 Finch  (2021)

Ma debütál az AppleTV+ kínálatában egy film. Egy olyan film, amely talán eredetileg a mozikba készült, de az Apple korábban lecsapott rá és megvásárolta a Universaltól a jogokat. Egy olyan film, amiről talán csak kevesen tudják, hogy egyáltalán elkészült. De egy olyan film, amiről még jó eséllyel egy ideig beszélni fognak az emberek. Hiszen ez egy Tom Hanks film.

Tom Hanks már szinte mindenféle filmes műfajban megfordult a háborús drámától a vígjátékokon keresztül a horrorfilmek világáig. A sci-fit viszont eddig inkább csak óvatosan kerülgette. Talán három filmet lehet felhozni itt mellette: az 1995-ös Apollo-13-at, a 2012-es Felhőatlaszt és a 2017-es A kört.

E sort most egy újabb filmmel folytatja, mától nézhetjük meg – magyarul is – az AppleT+-on a Finchet. A sztori egy hatalmas kozmikus katasztrófa (napkitörés?) után játszódik, ami szó szerint legyalulta a Földet. A felszínt élhetetlenné tette, az emberiség pedig kipusztult. Pusztán néhány túlélő maradt, köztük egy öreg feltaláló: Finch Weinberg, akit Tom Hanks alakít.

Finch egy kutyával, Goodyearrel tengeti életét, de tudja, hogy a napjai meg vannak számlálva. Ezért épít egy androidot, amelynek egyetlen feladata lesz: a halála után vigyázni Goodyearre. Csakhogy a triónak útra kell kelnie, ugyanis a környéket 40 napig tartó szupervihar fenyegeti, ami elől el kell menekülniük. A film ezt az utazást meséli el, amely során Jeff, az android (akit Caleb Landry Jones alakít) megismerkedik a barátság, a szeretet, az élet és az emberség jelentésével.

A Finch egy sci-fi köntösbe bújtatott dráma, amely természetesen elsősorban Tom Hanks színészi zsenialitására támaszkodik. Nem is okoz csalódást, pontosan azt a színvonalat hozza, amit ma már minimum elvárunk tőle, szerepeljen bármilyen filmben. És mivel a történetnek egyébként is van mondanivalója, ráadásul egész pofás csomagolásba bújtatták, így mindenképpen érdemes szánni rá 115 percet az életünkből.