Egy epikus disztópikus akcióthriller és még új 8 film, amit CSAK a mozikban láthatsz ezen a héten (16. hét, 2024)

Különleges hét elé nézhetnek a mozirajongók ezen a héten. Nem csak a filmtörténelem egyik ikonikus kalandfilmje tér vissza a mozikba, de valóságos sztárparádé keretében olyan filmek debütálnak, mint a disztópikus akcióthriller Polgárháború, a botrányosan rossz horrorfilm folytatása, a Micimackó: Vér és méz 2, vagy a magyar akció-vígjáték, a Bonus Trip.

Ha kalandfilm, akkor Indiana Jones! És bár tavaly Indie ötödször is kalandra indult a mozivásznon, azzal senki sem vitatkozhat, hogy a legelső filmje, Az elveszett frigyláda fosztogatói örökre a legjobb marad. Nos, most itt a talán soha vissza nem térő alkalom: újra meg lehet nézni a mozikban!

Jön egy török dráma is Elszáradt füvekről címmel egy hitét veszített tanárnőről, aki évek óta egy isten háta mögötti kis faluban teljesít kötelező szolgálatot. Hiába várja, hogy áthelyezzék végre Isztambulba, erre nem kerül sor, ezért összetörik. Egy kollégája azonban segít neki visszanyerni a hitét.

A Származás is a drámák során erősíti, csak épp ez a film a faji és osztálybeli megkülönböztetést helyezi a középpontba. Isabel Wilkersonnak információra van szüksége könyvének megírásához, ezért kénytelen egyre mélyebbre ásni érte. Átutazza Németországot, Indiát és az Egyesült Államokat, hogy közelebb kerüljön a kasztrendszer megértéséhez.

A Polgárháború története érdekes kérdést feszeget: milyen lenne, ha az USA-ban polgárháború törne ki? A filmben a harmadik ciklusát töltő elnök és katonái háborúban állnak Texas és Kalifornia állammal, amelynek egységei fokozatosan közelednek Washingtonhoz. A film főszereplői közt Kirsten Dunst és Jesse Plemons is szerepel.

Francia zenés életrajzi film lesz a Bolero, amely Maurice Ravel történetét meséli el az 1920-as éve Párizsában. A legendás Ida Rubinstein következő előadása bemutatására készül, és Maurice Ravelt bízza meg azzal, hogy kísérőzenét komponáljon hozzá.

Egy érdekes dokumentumfilm is debütál a héten a mozikban: A Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra. A film főszereplője két sámán egy olyan elszigetelt, vadászó-gyűjtögető kultúrában, amely még a szövést vagy a fazekasságot sem ismeri. Archaikus hagyományaik mégis összetettek, megőrzésre méltók. A film bemutatja az őslakos törzs mindennapi életét, spirituális világukat, valamint saját kultúrájuk és természetes élőhelyük megőrzése iránti elkötelezettségüket.

Az első rész borzasztó rossz volt, de vajon milyen lesz a Micimackó: Vér és méz 2? A százholdas pagony mélyén pusztító düh szabadul el, amikor Micimackó és barátai veszélyben találják otthonukat és életüket, miután Róbert Gida felfedte létezésüket. A csapat nem akar tovább az árnyékban élni, ezért úgy dönt, hogy a harcot egyenesen Ashdown városába, Róbert Gida otthonába viszi.

Szintén sztárparádéval kecsegtet a Szunnyadó vérebek, hiszen Russell Crowe és Karen Gillan a két főszereplő. Egy volt gyilkossági nyomozó, miután alávetette magát az Alzheimer-kór legmodernebb kezelési protokolljának, újra megvizsgál egy évtizedes ügyet, amely egy főiskolai professzor brutális meggyilkolásával kapcsolatos – és olyan, mintha most először nyomozna az ügyben.

Végül, de nem utolsósorban jön egy magyar akció-vígjáték, a Bonus Trip is a mozikba. Sikeres lehet-e egy komoly FBI pozícióra pályázó fiatal ügynök, ha társul kap egy rap-influencer babérokra törő kollégát? Marshall és Demetrius két teljesen eltérő karakter, akiket mégis együtt küldenek Magyarországra, hogy göngyölítsenek fel egy pitinek tűnő szellemi jogsértési ügyet.

#9

74 Bonus Trip  (2024)

(2)

akció | vígjáték

Mozikban

Vajon egy fiatal ügynök, aki az FBI-nál jelentős pozíciót szeretne betölteni, sikerrel járhat, ha egy rap színtérről származó befolyásos kollégával alkot egy párt? Marshall... több»

Sikeres lehet-e egy komoly FBI pozícióra pályázó fiatal ügynök, ha társul kap egy rap-influencer babérokra törő kollégát? Marshall és Demetrius két teljesen eltérő karakter, akiket mégis együtt küldenek Magyarországra, hogy göngyölítsenek fel egy pitinek tűnő szellemi jogsértési ügyet. Segítségül kapnak egy magyar tolmácsot, a lengyel származású Mayát, aki profi céllövő ugyan, viszont magyarul már kevésbé beszél jól. A valószerűtlen hármas borozgatás, gulyásozás, és kalózkodó egyetemisták helyett egy helyi hajléktalanokból programozott bérgyilkosokat képző kripto bűnszervezet nyomába ered. A jutalomútnak álcázott egyszerű kiküldetés így hamarosan egy jól “lájvozható”, kontinenseken átívelő akciódús tartalmat hoz Demetrius csatornájára.
#8

74 Szunnyadó vérebek  (2024)

(3) (3)

krimi | misztikus | thriller

Mozikban

Egy volt gyilkossági nyomozó, miután alávetette magát az Alzheimer-kór legmodernebb kezelési protokolljának, újra megvizsgál egy évtizedes ügyet, amely egy főiskolai professzor... több»

Roy Freemannek (Russell Crowe), az emlékezetvesztéssel küzdő volt gyilkossági nyomozónak egy korábbi ügy kerül a látóterébe, amire szintén nem emlékszik. Mivel egy halálsoron várakozó ártatlan ember élete a tét, Freemannek össze kell szednie az évtizedes gyilkossági ügy brutális bizonyítékait. Az eltemetett titkok és árulások gonosz hálója, amely a nyomozása során feltárul, a saját múltjához látszik kapcsolódni. Csak az ösztöneiben bízhat, míg végül szembesül a dermesztő igazsággal. Ám néha az a legjobb, ha a vérebeket hagyjuk tovább szunnyadni.
#7

horror | thriller

Mozikban

A százholdas pagony mélyén pusztító düh szabadul el, amikor Micimackó és barátai veszélyben találják otthonukat és életüket, miután Róbert Gida felfedte létezésüket. A... több»

Micimackó és Malacka visszatérnek, ám ezúttal Tigris és Bagoly is csatlakoznak a bosszújukhoz! Öt hónap telt el a Százholdas Pagonyban történt mészárlás óta. Róbert Gida pszichológushoz jár és próbálja feldolgozni a szörnyűségeket. Eközben egy keresőcsapat kutat az erdőben az emlegetett szörnyek után, de nem találnak semmit és senki nem is hiszi el igazán Róbert Gida történetét. A pszichológus a terápiás ülésen gyerekkori emlékeket hív elő. Róbert Gida felidézi ötödik születésnapját, ami kiindulópontja az állatok bosszújának.
#6

dokumentum

Mozikban

Fedezze fel a vibráló életet Indonézia eldugott szigeteinek esőerdeiben! Kameránk magával ragadó képet nyújt a Mentawai-szigetek őslakosainak életéről, bemutatva annak... több»

Rendező: Joo Peter
Fedezze fel az életet Indonézia távoli szigeteinek esőerdeiben! Kameránk intim és érzéki élményt közvetít a Mentawai-szigetek őslakosainak életéről – annak szépségével és sebezhetőségével. A film főszereplője két sámán egy olyan elszigetelt, vadászó-gyűjtögető kultúrában, amely még a szövést vagy a fazekasságot sem ismeri. Archaikus hagyományaik mégis összetettek, megőrzésre méltók. A film bemutatja az őslakos törzs mindennapi életét, spirituális világukat, valamint saját kultúrájuk és természetes élőhelyük megőrzése iránti elkötelezettségüket. A fakitermelő vállalatok veszélyeztetik a szigetek törékeny ökoszisztémáját! Ritka történelmi felvételek és archív anyagok mesélnek az őslakos kultúra tudatos, évtizedes elnyomásáról – de főszereplőink és a dzsungelben élő utolsó törzsek ellenálló képességéről is. A főszereplő, Aman Lau Lau apó évtizedeken át vezetője volt ennek a küzdelemnek, és törzsük történelmének egyik kulcspontján találkozott a szumátrai kormányzóval. A film második része a geopolitikai összefüggéseket tárja fel, és egy új generációt mutat be, amely csatlakozik főszereplőinkhez a környezetük és kultúrájuk megőrzéséért folytatott harcukban – egy jelentősebb indonéziai mozgalom részeként.
#5

68 Bolero  (2024)

(2) (4)

dráma | életrajzi | zenés

Mozikban

1928-ban, Párizsában járunk, amikor Ida Rubinstein táncosnő megbízta Maurice Ravelt, hogy írja meg következő balettjének zenéjét. A zeneszerző megkövülten és ihlet nélkül... több»

Az 1920-as évek Párizsában járunk. A dúsgazdag, orosz származású balerina, a legendás Ida Rubinstein társulata botrányos, határokat feszegető előadásokkal borzolja a polgárság kedélyeit. Rubinstein következő előadása bemutatására készül, és Maurice Ravelt bízza meg azzal, hogy kísérőzenét komponáljon hozzá. Ravel megalkotja élete legnagyobb sikerét, a Bolerót.
#4

57 Polgárháború  (2024)

(5) (5)

akció | dráma

Mozikban

Az Amerikai Egyesült Államok egysége szinte teljesen megtört. Az ország mélyen megosztott, polgárháború tört ki. A demokrácia és az alkotmány mintha már régen álmok... több»

Az Amerikai Egyesült Államok egysége szinte teljesen megtört. Az ország mélyen megosztott, polgárháború tört ki. A demokrácia és az alkotmány mintha már régen álmok lennének, miközben Washingtonban az elnök immár harmadik ciklusát tölti a Fehér Házban. A mellette maradt fegyveres erők főparancsnokaként háborút visel Texas és Kalifornia ellen, és brutális légicsapásokkal támadja a lázadó amerikaiakat. Az elnök minden katonai erőfeszítése ellenére a két államot nem lehet legyőzni - épp ellenkezőleg. Minél jobban közeledik a függetlenség napja, annál közelebb kerülnek Washingtonhoz a kaliforniai és texasi csapatok. Hogy az igazság ne bukjon bele a háborúba, néhány újságíró továbbra is lelkiismeretesen végzi a munkáját, és életük kockáztatásával tudósítanak a legveszélyesebb helyekről.
#3

72 Származás  (2023)

(3)

dráma | történelmi

Mozikban

Napjainkban amerikaiak millióinak életét nem hivatalosan az emberi megosztottság több generációra visszanyúló hierarchiája határozza meg. Ezen továbblépve az emberi... több»

Mi határozza meg kik vagyunk és mivé lehetünk? A Származás hősnője pontosan ezekre a nehéz kérdésekre keresi a választ. Isabel Wilkersonnak információra van szüksége könyvének megírásához, ezért kénytelen egyre mélyebbre ásni érte. Átutazza Németországot, Indiát és az Egyesült Államokat, hogy közelebb kerüljön a kasztrendszer megértéséhez. Ez a film neked szól, ha kíváncsi vagy egy valós eseményeken alapuló szívhez szóló történetre.
#2

75 Elszáradt füvekről  (2023)

(2) (6)

dráma

Mozikban

Nuri Bilge Ceylan a kortárs európai filmművészet egyik kiemelkedő alakja, török filmes munkássága pedig a rangos cannes-i nemzetközi filmfesztiválon is folyamatosan megállja a... több»

Nuri Bilge Ceylan a kortárs európai mozi egyik legjelentősebb alkotója. A török rendezőóriás filmjei rendszeresen a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütálnak, ahol sorra nyerik a díjakat – például kiérdemelte a Zsűri Nagydíját (Messze, 2003, Once Upon a Time in Anatolia, 2011), a legjobb rendezés díját (Három majom, 2008), a FIPRESCI-díjat, valamint egyenesen a fesztivál legrangosabb díját, az Arany Pálmát (Téli álom, 2014). Legújabb, Elszáradt füvekről című, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. Az Elszáradt füvekről Ceylantól megszokott módon az emberi lélek legmélyére ás, miközben sokakat foglalkoztató kérdésekhez nyúl rendkívül
#1

akció | kaland

SkyShowtime | Disney+

Indiana Jones egy nem mindennapi régész, igazi kalandor, aki semmilyen veszélytől nem riad vissza. Egy perui dzsungelben épp egy csapdákkal teli épületben igyekszik megszerezni egy... több»

Indiana Jones egy nem mindennapi régész, igazi kalandor, aki semmilyen veszélytől nem riad vissza. Egy perui dzsungelben épp egy csapdákkal teli épületben igyekszik megszerezni egy műkincset, azonban elveszti azt, amely így fő riválisa, Belloq (Paul Freeman) kezében landol. Ezt követően az amerikai titkosszolgálat megbízásából egy egyiptomi ásatás felé veszi az irányt, hogy még a nácik előtt megtalálja az Ószövetségből ismert frigyládát. Azonba nem lesz könnyű dolga, ugyanis a gátlástalan Belloq is a láda megszerzésén munkálkodik.