Egy kaliforniai bíróság foglalkozik jelenleg azzal a kérdéssel, mennyire megengedett, hogy egy filmelőzetes bármennyire is félrevezető legyen. A döntés egyelőre várat magára, az ügy viszont máris nagy port kavart Hollywoodban.

Két filmrajongó és az Universal stúdió közötti jogi vitában egy kaliforniai bíró úgy döntött, hogy szükséges lehet, hogy a trailerekre ugyanaz a szabályozás vonatkozzon, mint a félrevezető reklámok esetében, így egy ilyen bejátszás miatt a stúdiókat akár be is lehet majd perelni.

Az ügyet egyébként Danny Boyle 2019-ben megjelent Yesterday című filmje indította el. Két rajongó állítása szerint fejenként 3,99 dollárért kölcsönözték ki a filmet az Amazon Prime Video platformon, mivel egy korai trailerben felbukkant Ana de Armas is, aki végül nem szerepelt a filmben.

Armas jeleneteit végül csakugyan kivágták a produkcióból. Richard Curtis forgatókönyvíró szerint az eredeti tervek szerint a főszereplő Jack szerelmét alakította volna történetben, a tesztvetítések során viszont kiderült, hogy ez a szál nem működik a sztoriban.

A két felperes úgy látja, hogy az előzetesek, amelyekben viszont benne hagyták Armas jeleneteit, megtévesztették őket, így ötmillió dolláros kártérítést kérnek egy csoportos kereset keretében, mivel állításuk szerint egy egész csoportot képviselnek, akik úgy érzik, hogy a trailer becsapta őket.

Fontos kiemelni, hogy  csak akkor léphetnek életbe a megtévesztő reklámra vonatkozó törvények, ha a trailereket reklámnak minősítik, és a stúdiókat kártérítésre kötelezhetik e törvények alapján.

Az Universal azzal érvel, hogy az előzetesek szintén műalkotásoknak számítanak, többek között Steven Spielberg klasszikusának, a Jurassic Parknak az előzetesére hivatkoznak, amely teljes egészében olyan anyagokból állt, amelyek nem szerepelnek a filmben, hanem kifejezetten egy hangulatos trailerhez vették fel.

“Az Universalnak igaza van abban, hogy a trailerek némi kreativitást és szerkesztői mérlegelést igényelnek, de ez nem írja felül a trailer kereskedelmi jellegét. A trailer alapvetően egy reklám, amelynek célja, hogy a filmet eladja a fogyasztóknak a film előzetesén keresztül” - jelentette ki a bíróság.

Az ügyben egyelőre nem született döntés.

70 Yesterday  (2019)

fantasy | musical | romantikus | vígjáték | zenés

A film egy felvetésre keresi a választ: mi lenne, ha a Beatles egy szempillantás alatt kitörlődne az emberiség emlékezetéből és kultúrájából, és te lennél az egyetlen, aki... több»