Elhunyt a Quantum Leap és a Dűne sztárja, Dean StockwellA kép forrása: TCM

A Quantum Leap - Az időutazó sztárja, az Oscar- és Emmy-díjra jelölt Dean Stockwell, akinek színpadi, filmes és tévés karrierje több mint 70 évet ölelt fel, november 7-én kora reggel elhunyt. Békésen halt meg otthonában természetes okok miatt 85 éves korában, írja a Deadline.

Stockwell 1936-ban született Észak-Hollywoodban. 7 éves korában már a Broadway-n játszott, és gyerekszínészként is szép karriert futott be. Feltűnt a Horgonyt fel!-ben Frank Sinatrával és Gene Kelly-vel, a Kimben Errol Flynn-nel, az Úri becsületszóban és a nagy visszhangot kiváltó 1948-as A zöld hajú fiú című filmben.

Fiatal felnőttként visszatért a Broadway színpadára a Compulsion-ban Roddy McDowall-lel, akivel ekkor született meg életreszóló barátsága. Stockwell megismételte szerepét a mű filmváltozatában, alakításáért a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színész díját.

Stockwell a karrierváltás küszöbén állt, már össze is csomagolt, hogy családjával elhagyja Hollywoodot, amikor telefonhívást kapott Harry Dean Stantontól, aki meggyőzte őt, hogy csatlakozzon hozzá Wim Wenders filmjének forgatásán. Ez volt a Párizs, Texas, melyet olyan további sikerek követtek, mint a Kék bársony, a Dűne vagy a Keresztanya, melyért Oscar-díjra jelölték.  

A televíziózás világában a Quantum Leap című kultikus sci-fi sorozattal aratta a legnagyobb sikereit. A szériában Al Calavicci admirálist alakította Scott Bakula oldalán, és négy alkalommal jelölték Emmyre. További ismert sorozatszerepei: Csillagközi romboló és J.A.G. - Becsületbeli ügyek.

2015-ben vonult vissza a színészettől. A rajongók, a barátok és a szakma mellett felesége, Joy Stockwell és két gyermekük, Austin Stockwell és Sophie Stockwell gyászolják.

#1
Dean Stockwell

Dean Stockwell

szül. 1936. 03. 05. - elhunyt 2021. 11. 07.
North Hollywood, Kalifornia, Egyesült Államok
Robert DEAN Stockwell North Hollywoodban született Kalifornia államban 1936.március 5-én. Apja Harry Stockwell, színész, anyja Elizabeth Stockwell. Egy testvére van, Guy. New Yorkban nőtt fel. Szülei elváltak és Elizabeth Veronica Stockwell lett a mostohaanyja. Az University of California-n diplomázott, ahol zenélni kezdett. 1960-ban... több»