Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
74%

Dűne (1984)

Dune
Filmadatlap
 
27
Szereplők
14
Vélemények
30
Képek
3
Videók
Dűne

Galéria (30)

Videók (3)

 
erahurka   2022. 07. 17.

legújabb vélemény

0
Felemás élmény volt

Az első fele eléggé tetszett. Bejött a dizájn meg a történetvezetés, de éreztem, hogy lesznek később gondok, mert a könyv terjedelméhez és a 130 perces jatekidőhöz képest nagyon lassan haladt. Na, a második felére be is igazolódtak a félelmeim mert, egy közel követhetetlen katyvaszt hoztak össze. Ha nem ismertem volna az alapművet, szerintem annyit se értettem volna, mint így. Ugyanakkor azt azért sikerült talán bebizonyítani, hogy három órában ügyes forgatókönyvvel fel lehetne dolgozni ezt a sztorit, szóval Villeneuve meg kicsit túl bőven bánik a játékidővel. Ha már bedobtam a 2021-es filmet, nem tudnám megmondani, melyik jött be jobban. Mindkettőben volt jó és rossz dolog. Ez talán annyival jobb, hogy egy kerek egész történet, még ha úgy is tálalták ahogy.

 
Sabnock Sanatory   2020. 07. 16.

1

Kyle MacLachlan,a későbbi Twin Peaks,és más nagysikerű filmek sztárja,bemutatkozó filmje.Nagyon jó lett a film adaptációja,persze miníg vannak fanyalgók,többek között én is,de most kevesebb,kissebb a hiányérzetem.Herbert regényét elég jól,sőt kifejezetten jól filmre vitték.

 
JRD   2022. 03. 04.

0
Korához képest jó...

Úgy gondolom, hogy a mostani Dűnével összehasonlítani nem méltó se egyikhez, sem pedig a másikhoz. Ez a Dűne költségvetésében, technikájában sokkal egyszerűbb. Nem csoda. 1984-ben a filmes trükkök még gyerekcipőben jártak. Egy ilyen filmre nem költöttek dollármilliókat, és nem volt patent grafikai rendszer, mellyel élethű fantáziabirodalmat vagy szörnyeket teremthettek. Lynch-féle látomás egy 1965-ben kiadott regényből. És ezek ismeretében igenis remek film. Természetesen vannak benne hiányosságok, néha kissé felszínes, illetve olyan részeket hagytak ki belőle, ami a történetet világosabbá tette volna. Mindezek ellenére érdemes arra, hogy mazsolázzunk egyet egy nem mostani technikával készült filmen. Az élményt így is adja! Szóval lelkes kalandorok! Filmre fel, és jó szórakozást!

 
Norbert93 Nézhetetlen  2018. 08. 09.

0

Kultusza ellenére igen gyenge, vontatott és unalmas film. Jobb lett volna el sem készül.

 
Gauss   2021. 08. 31.

1

Mai szemmel elég gagyi jelenetek vannak benne, de akkor még sehol nem volt a technika egy ilyen film elkészítéséhez. A zenéje nagyon jó, a sztori is rendben van, ahogy kezdődik, az is emlékezetes, az nagyon tetszett benne. (A nyolcvanas évek elején j... több»

 
veress75   2016. 06. 30.

1

Szeretem David Lynch-et, de ez a Dűne nem jött be, teljes csalódás. A sztori zavaros/hosszú/lényegtelen, a speciális effektek nevetségesek, a rendezői munka ismétlem, csalódás. Időpocsékolás a film.

 
Syracuse   2020. 03. 03.

0

Sajnos még nem olvastam az eredetijét, ezt leszögezném. Lynch hozzátette a magáét, sajnos ennyi játékidő kevés volt ahhoz, hogy igazán kibontakozhasson, így elég kusza lett a sztori. Sokan utálják, sokak szerint Jodorowsky el nem készült Dűnéje megvá... több»

A film összbevétele 30 925 690 dollár volt (imdb.com).

 

A film zenéjének komponálását eredetileg Ennio Morriconénak ajánlotta fel Dino De Laurentiis. Ám De Laurentiis eltűnt egy szó nélkül, és Morricone akkor tudta meg, hogy eredetileg Totóval csináltatta meg. A mester úgy tett, mintha mi sem történt volna, de onnantól kezdve kevésbé bízott meg De Laurentiisben.

(Thibo84 )
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

David Lynch-nek két további filmre volt szerződése, de ezek sosem készültek el a film bukása miatt.

(dulkap)
 

Néhány jelenetet ugyanazon a helyen és ugyanakkor vettek fel, mint a Conan, a pusztító-t.

(dulkap)
 

David Lynch ezt a filmet tartja a karrierje legnagyobb kudarcának.

(kázsé)