Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
87%

Kék bársony (1986)

Blue Velvet
Filmadatlap
 
26
Szereplők
10
Vélemények
14
Képek
2
Videók
 
HercegPeter   2019. 02. 23.

legújabb vélemény

0

Eleinte nem tudtam mi fog kisülni belőle, csak sodródtam a jelenetekkel. Az egész film olyan összevissza nekem. A párbeszédek annyira alapszintűek, mintha csak én írtam volna a szövegkönyvet. A színészek sem voltak túlságosan meggyőzőek. Helyenként o... több»

 
Deku   2017. 12. 05.

0

Már az előre olvasott dolgok után sem keltette fel túlzottan az érdeklődésemet ami végül nem hozott meglepetést. A film egyáltalán nem hozott izgalomba megnézése után se történt meg a csoda, ami igazán sajnálatos.


 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

0

Ezt a filmet nem lehet elfelejteni. Annyira nem, hogy most direkt emiatt vettem egy kék bársonyruhát. A bohócos jelenet a legparább, bár az egész nagyon para, úgy ahogy van. Imádtam. Ajánlom.

 
fancsi094   2015. 06. 15.

0

A film nyugodtan, lassan indul be, de csak azért, hogy később nagyobbat üssön. A hangulat jelenetről jelenetre fokozódik, majd néhány igazán erőszakos jelenetben csúcsosodik ki. Elképesztő mennyiségű brutalitás erőszak és kegyetlenség került megjelen... több»

 
kernernoemi   2016. 10. 20.

0

A Kék Bársony egy kellemes, könnyed film, a karakterek a helyükön vannak, jól játsszák a szerepüket, hiteles az előadásmódjuk. A történet nem bonyolult, mégis sok mondanivalója van és érdekes.

 
tooker   2019. 01. 16.

0

Dennis Hopper miatt néztem meg a filmet, és nem okozott csalódást. A Kék bársony egy romantikus, érzelmes de tartalomdús misztikus dráma, amit érdemes egyszer megnézni.

 
Peeves112   2015. 08. 07.

0

Szórakoztató film, vicces karakterek, remek tálalással, jól megírt forgatókönyvvel, váratlan fordulatokkal. örök kedvencem, egyszerűen nagyszerű. Kihagyhatatlan.

Galéria (14)

Videók (2)

A film összbevétele 8 551 228 dollár volt (imdb.com).

 

A Kék bársony film feljutott az 1001 film , amit látnod kell mielőtt meghalsz című listára.

(Norbi)
 

A film első változata négyórás lett volna, a rendezőnek le kellett rövidítenie két órásra.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A külső helyszíneken való forgatást megtiltották a stábnak, miután az erőszakolós jelenet után Isabella Rossellini kiszaladt az utcára félmeztelenül és a helyiek bámulták a színésznőt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

David Lynch-nek több színész is nemet mondott a sztori kapcsán, köztük Molly Ringwald, Debbie Harry és Val Kilmer is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

David Lynch nagyon maga alatt volt, mivel a Dűne című filmjével hatalmasat bukott. Ekkor fogadta meg, hogy csak olyan filmeken fog ezentúl dolgozni, amelyekben teljes rendezői szabadságot kap. Egy régi ötletét, a Kék bársony alapját ekkor vette elő. Ehhez már adott volt pár kiegészítő terv. pl. hogy a főszereplő talál egy levágott fület, a Blue velvet című dal, amit feltétlenül bele akart tenni a filmbe, valamint az az elgondolás, hogy a főhős egy lány szobájában kukkol, miközben egy gyilkosság szemtanúja lesz.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatás döntő része az észak-karolinai Wilmingtonban zajlott.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmet valamennyi forgalmazó visszadobta a merész szexuális tartalmak miatt, így végül Dino De Laurentiis segített Lynchnek a forgalmazásban. A producer megengedte a rendezői függetlenséget, de cserébe azt kérte, hogy a költségvetés ne lépje túl a 6 millió dollárt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Dennis Hopper szinte az összes jelenetében használja a "fuck" szót.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az erőszakolós jelenet forgatása alatt David Lynch, a rendező végig nevetett. Később Isabella Rossellini megkérdezte tőle, hogy mit talált annyira viccesnek. A rendező nem tudott felelni, de elárulta, hogy még a mai napig is nevetnie kell, ha ezt a jelenetet nézi.

(ps)
 

Isabella Rossellini az erőszakolós jelenetben tényleg meztelen volt a selyemköntös alatt. Dennis Hopper ezzel csak akkor szembesült, amikor a kamerák már forogtak.

(ps)
 
Kék bársonyt persze nem csak a szerzői jegyek és a kísérleti filmes vonások teszik emlékezetessé, hanem a populáris kultúrára tett utalásai és az arra való kölcsönös visszahatása is, amelyek együttese ugyanolyan autonóm univerzumot alakít ki a függetlenfilm és a hollywoodi stúdióprodukciók határán, amilyenre Lynchen kívül stabilan csak Kubrick volt képes. Nem véletlen hát, hogy a Kék bársonyt azóta egyaránt emlegetik a Lynch-életmű, a 80-as évek és a valaha készült legjobb filmek listáinak előkelő helyein. 10/10 több»
 
Pontosan úgy babonáz meg minket, ahogyan Jeffet Dorothy. Lynch egészen elképesztő mesélő, a Kék bársony pedig egy igazi mestermű. több»