Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
88%

Kék bársony (1986)

Blue Velvet
Filmadatlap
 
26
Szereplők
12
Vélemények
14
Képek
2
Videók

Galéria (14)

Videók (2)

 
Filmbarát73   2023. 02. 02.

legújabb vélemény

0

A minap néztem meg ezt a filmet, amit nem bántam meg. Kicsit elvont, ugyanakkor figyelemfelkeltő és elgondolkodtató is egyben. Az a legjobb az ilyen stílusú filmekben, hogy az agyad nem hagyja a testedet és a lelkedet nyugodtan pihenni, csak a kattog... több»

 
F79   2021. 12. 12.

1
Bizarr nyomozás egy szürreális világban

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

David Lynch filmjei képi költemények. A rendező olyan sajátos hangulatú, szürreális világot képes teremteni, amelybe nem szívesen lépünk be, de mégis olyan erejű vonzalmat érzünk irányába, hogy muszáj megtennünk. És ha már benne vagyunk, nem feltétle... teljes kritika»

 
Deku   2017. 12. 05.

0

Már az előre olvasott dolgok után sem keltette fel túlzottan az érdeklődésemet ami végül nem hozott meglepetést. A film egyáltalán nem hozott izgalomba megnézése után se történt meg a csoda, ami igazán sajnálatos.

 
HercegPeter   2019. 02. 23.

0

Eleinte nem tudtam mi fog kisülni belőle, csak sodródtam a jelenetekkel. Az egész film olyan összevissza nekem. A párbeszédek annyira alapszintűek, mintha csak én írtam volna a szövegkönyvet. A színészek sem voltak túlságosan meggyőzőek. Helyenként o... több»

 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

0

Ezt a filmet nem lehet elfelejteni. Annyira nem, hogy most direkt emiatt vettem egy kék bársonyruhát. A bohócos jelenet a legparább, bár az egész nagyon para, úgy ahogy van. Imádtam. Ajánlom.

 
fancsi094   2015. 06. 15.

0

A film nyugodtan, lassan indul be, de csak azért, hogy később nagyobbat üssön. A hangulat jelenetről jelenetre fokozódik, majd néhány igazán erőszakos jelenetben csúcsosodik ki. Elképesztő mennyiségű brutalitás erőszak és kegyetlenség került megjelen... több»

 
tooker   2019. 01. 16.

0

Dennis Hopper miatt néztem meg a filmet, és nem okozott csalódást. A Kék bársony egy romantikus, érzelmes de tartalomdús misztikus dráma, amit érdemes egyszer megnézni.

A film összbevétele 8 551 228 dollár volt (imdb.com).

 

A Kék bársony film feljutott az 1001 film , amit látnod kell mielőtt meghalsz című listára.

(Norbi)
 

A film első változata négyórás lett volna, a rendezőnek le kellett rövidítenie két órásra.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A külső helyszíneken való forgatást megtiltották a stábnak, miután az erőszakolós jelenet után Isabella Rossellini kiszaladt az utcára félmeztelenül és a helyiek bámulták a színésznőt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

David Lynch-nek több színész is nemet mondott a sztori kapcsán, köztük Molly Ringwald, Debbie Harry és Val Kilmer is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

David Lynch nagyon maga alatt volt, mivel a Dűne című filmjével hatalmasat bukott. Ekkor fogadta meg, hogy csak olyan filmeken fog ezentúl dolgozni, amelyekben teljes rendezői szabadságot kap. Egy régi ötletét, a Kék bársony alapját ekkor vette elő. Ehhez már adott volt pár kiegészítő terv. pl. hogy a főszereplő talál egy levágott fület, a Blue velvet című dal, amit feltétlenül bele akart tenni a filmbe, valamint az az elgondolás, hogy a főhős egy lány szobájában kukkol, miközben egy gyilkosság szemtanúja lesz.

(ArpiHajdu és Réci)
 
Kék bársonyt persze nem csak a szerzői jegyek és a kísérleti filmes vonások teszik emlékezetessé, hanem a populáris kultúrára tett utalásai és az arra való kölcsönös visszahatása is, amelyek együttese ugyanolyan autonóm univerzumot alakít ki a függetlenfilm és a hollywoodi stúdióprodukciók határán, amilyenre Lynchen kívül stabilan csak Kubrick volt képes. Nem véletlen hát, hogy a Kék bársonyt azóta egyaránt emlegetik a Lynch-életmű, a 80-as évek és a valaha készült legjobb filmek listáinak előkelő helyein. 10/10 több»
 
Pontosan úgy babonáz meg minket, ahogyan Jeffet Dorothy. Lynch egészen elképesztő mesélő, a Kék bársony pedig egy igazi mestermű. több»