És az megvan, hogy nem a Star Wars, és nem a Bosszúállók a legjövedelmezőbb mozis franchise?

Ha most bárkit megállítunk az utcán, és megkérdezzük, hogy szerinte melyik a világ legjövedelmezőbb mozis franchise-a, akkor garantáltan a többség a Star Warst, esetleg a Bosszúállókat vágná rá. Tény, ezek talán napjaink legfelkapottabb szériái, de valójában labdába se rúgnak megannyi más projekthez képest, ha csak színtisztán a számokat nézzük. De akkor melyek minden idők legjövedelmezőbb mozis szériái?

Készült erről nemrégiben egy felmérés, amelyben csupán néhány kritériumot állítottak fel. Az egyik az volt, hogy a franchise-nak minimum három filmből kell állnia. A másik pedig az, hogy nem vették bele a számításba a filmekhez kapcsolódó extra bevételeket, a merchandise elemeket és hasonlókat. Csak és kizárólag a filmek előállítási költségeit vetették össze a világszerte termelt bevételekkel.

Ezek alapján bizony a fenti duó valóban a fasorban sincs – elsősorban a piszok magas gyártási költségeik miatt. Az alábbi széria azonban az előállítási költségeinek több, mint a tízszeresét tudták visszahozni. A sort 10,1-szeres bevétellel egy klasszikus, a Cápa-sorozat nyitja, amelynek első része még 1975-ben 12 millió dollárból készült el és 470,7 milliót hozott a konyhára.

Az 1990-es Reszkessetek, betörők! mindössze 17 millió dollárból készült, de 470-et produkált a kasszáknál, míg a teljes trilógia összesen 67 milliót emésztett fel, de cserébe 866 milliót kaszált. Három olyan franchise is van, amely a gyártási költségei nagyjából 13,1-szeresét hozták a konyhára.

Ilyen az Ideglelés, amelynek filmjei 335 millió dollárt produkáltak 25,6 milliós költségekkel. A sokkal több részt számláló Fűrész széria összesen 982 millió dollár bevételt termelt, míg a filmek mindössze 75 millióból készültek el. És A bűn éjszakája négy filmje is hozott 458 milliót a 35 milliós költségekkel szemben.

A dobogó második fokára is egy modern horror széria állhat fel, ez a Démonok között, amely eddig 1,905 milliárd dollár bevételt hozott, ezzel szemben a filmek 139 millió dollárból készülhettek el. És melyik a legjövedelmezőbb?

Ez is egy horror, nem is olyan régi: a Parajelenségek első része még 2007-ben került a mozikba, hogy aztán összesen öt folytatást és előzményfilm kövesse. Ezek összköltsége 28,45 millió dollárt tett ki, ám ezzel szemben összesen 890,417 millió dollár bevételt termeltek. Ez akárhogy is számoljuk, 31,3-szeres szorzó, vagyis egyelőre még a közelében sem jár másik franchise.

horror | misztikus | thriller

A fiatal pár, Katie és Micah beköltöznek új San Diegó-i otthonukba. Katie, aki hisz a természetfeletti jelenségekben, szokatlan eseményekre lesz figyelmes, de Micah ostobaságnak... több»