Mint az 1950-es évek egyik legnagyobb férfi sztárja, William Holden felkérések és ajánlatok százait kapta különböző szerepekre. Emellett voltak olyan filmek is, ahol Holden "elvesztette" a szerepet egy színésztársával szemben, illetve voltak olyanok is, ahol csak felmerült a neve a szerepre, de végül nem őt kérték fel rá. Időrendi sorrendben tíz olyan híresebb filmet szedtem össze, amelyben nagy valószínűséggel William Holdent is láthattuk volna. Néhány kiegészítő információval arra is ráláthatunk vajon jól döntött-e vagy jól járt-e Holden azzal, hogy nem szerepelt a listán lévő filmekben.

#10

63 Idegen a vadnyugaton  (1953)

(1) (11)

dráma | western

yomingot és környékbeli farmokat rettegésben tartja a kegyetlen Rufe Ryker és bandája. A környéken már annyira elfajult a helyzet, hogy semmiféle idegenben nem bíznak már meg.... több»

A rendező eredetileg William Holden és Montgomery Clift párosát szerette volna a filmbe. Holden azonban a 17-es fogolytáborban való szereplést választotta ehelyett (amelyért Oscar-díjat is kapott), a szerepét végül Van Heflin kapta meg.
#9
William Holden ismét más filmekben való szereplést választotta ehelyett és szerepét ezúttal is Van Heflin kapta meg. Holden ismét jól döntött, hiszen mind a négy 1954-ben bemutatott filmje (A vidéki lány, Sabrina, Toko-ri hídjai, Vezetői lakosztály) kasszasiker volt és számos Oscar-jelölést kapott, amelyek nem mondhatóak el a Black Widow-ról.
#8

74 Mr. Roberts  (1955)

(1)

dráma | háborús | vígjáték

A Mr. Roberts című vígjáték a II. világháború végén játszódik. Egy szállítóhajó a Csendes-óceán vizén teljesít szolgálatot. A szállítmányozási tiszt, Doug unja... több»

William Holden karrierjének legsikeresebb éve az 1955-ös volt a Piknik és a Szerelem nagyon ragyogó dolog órási nézői és kritikai sikere miatt, így a szintén sikeres Mr. Roberts főszerepének lemondása nem nevezhető óriási melléfogásnak. A főszerepet végül Henry Fonda kapta meg.
#7

82 Az óriás  (1956)

(3) (5)

dráma | western

Jeff Rink egyszerű cowboy-ból küzdi fel magát köztiszteletben álló olajmilliomossá. Belső meghasonlása következtében zátonyra fut, s a szellemet felőrlő öregedési folyamat... több»

Ezúttal nem Holdenen múlt a film főszerepének sorsa, - akivel már komoly tárgyalások folytak a filmben való szereplésért - hiszen a producerek végül a fiatalabb Rock Hudson beválogatása mellett döntöttek. Holden ezúttal bánhatta, hogy lecsúszott a szerepről, ugyanis az 1956-os éve közel sem lett olyan sikeres, mint az 1955-ös, az Óriás pedig nagy sikert aratott.
#6

66 Az esőcsináló  (1956)

(1) (4)

romantikus | western

Az elkeseredett városkába, amely esőért kiált, egy szélhámos érkezik, aki rendre nyerészkedni próbál az emberek kiszolgáltatottságán. több»

Az 1956-os év Holden balszerencsésebb évei közé tartozik, mivel az Esőcsináló főszerepét sem kapta meg, amit végül Burt Lancaster kapott meg. Ez a film is sikeresebb lett, mint Holden 56-ban bemutatott filmjei (Toward the Unknown, The Proud and Profane).
#5

67 Szajonara  (1957)

(1) (4)

dráma | romantikus

A koreai háború alatt Japánban állomásozó amerikai katonák és a helyi lányok között romantikus kapcsolatok szövõdnek, dacára a kilátásba helyezett büntetésnek, sõt a... több»

1957-ben Holden minden erejét és idejét a Híd a Kwai folyón forgatásába fektette, így a Szajonara főszerepét is le kellett mondania, amit végül Marlon Brando kapott meg. Nem kérdés, hogy ezzel a döntéssel nem járt rosszul.
#4

91 Navarone ágyúi  (1961)

(1) (2)

akció | dráma | háborús | kaland

Keith Mallory kapitány, Miller, a robbantásszakértő és egy jó helyismerettel rendelkező görög hazafi, Stavrov titkos szabotázsakciójának sikerétől függ kétezer bajba jutott... több»

Habár Holden még élvezte az 1960-as Suzie Wong világának hatalmas sikerét, azonban a következő években erősen lejtmenetbe kapcsolt a karrierje. Holden túl nagy fizetséget kért a Navarone ágyúi főszerepéért, így végül a kevesebbért is vállaló Gregory Pecket választották. Minden bizonnyal rossz döntés volt ez Holden részéről, aki a 60-as évek elején kudarcot kudarcra halmozott.
#3

dráma

Dürrenmatt 1956-ban írt abszurd drámájának amerikai filmváltozata. A multimilliomosnő, Claire Zachanassian visszatér szülővárosába, hogy bosszút álljon Serge-en, aki... több»

William Holden éhezve már egy sikeres szerepre és az Ingrid Bergmannal való közös szereplésre, erősen lobbizott a film főszerepéért. Azonban Anthony Quinn vette meg a színdarab megfilmesítési jogait és ő saját magát jobbnak tartotta a főszerepre.
#2

dráma | romantikus | thriller

A film egy katonai támaszpontban zajló hűtlenségek sorozatát írja le, ahol egy házaspár mindkét tagja nyíltan csalja meg a másikat, de a nőnek egy kukkoló is a rabjává válik.

A film főszerepére felmerült Holden neve, de végül azt Marlon Brando kapta meg. Habár a film mérsékelt sikert aratott, de a homoszexuális elfojtásokkal küzdő magas rangú katonai tiszt szerepe mindenképp nagy kihívást jelentett volna a színésznek.
#1

84 Ómen  (1976)

(26) (33)

horror

Disney+

Robert Thorn diplomata feleségével örökbe fogad egy gyereket, miután saját gyermekük nem élte túl a szülést. Egy darabig minden rendben halad, azonban ahogy Damien egyre idősebb... több»

William Holden nem éppen volt rajongója a horror filmeknek, így az Ómen főszerepét azonnal visszautasította, majd a film óriási sikerét látva hamar meg is bánta ezt a döntését. Az Ómen 2 főszerepét elvállalta később, de az közel sem lett olyan sikeres, mint a Gregory Peck főszereplésével készült első rész. Mindenesetre Holden 76-os éve nem számít sikertelennek, hiszen élete utolsó Oscar-jelölését az ebben az évben bemutatott Hálózatért kapta.