Indiana Jones a második legjobb filmhős, de ki az első?

Egyik legfontosabb oka annak, hogy a rajongók összegyűlnek a filmvászon előtt az inspiráció és hogy drukkoljanak kedvenc hőseiknek. Részben ezért is népszerűek a szuperhős-filmek, annak ellenére, hogy a DC és a Marvel szinte futószalagon gyártja őket. Kevés kedveltebb hőst találunk, mint az ikonikus Indiana Jones – mégis, valamilyen különös oknál fogva egy jelentősebb toplistán csak a második helyen futott be.

Az elveszett frigyláda fosztogatói 1981-ben érkezett a mozikba. Ezidőtájt a rajongók Harrison Fordot leginkább Han Solo miatt ismerték a Star Wars IV. - Egy új reményből. Indiana Jones karaktere George Lucas fejéből pattant ki, így érthető, hogy a filmet sokan várták. Mindehhez hozzájött még az is, hogy Steven Spielberg volt a rendező, aki Lucas jóbarátja és több befutott film is az ő keze alól került ki. Ez a darab sem jelentett kivételt – Indiana rögtön belopta magát a nézők szívébe.

Az Amerikai Filmintézet 2003-ban kiadott egy toplistát, amiben sorrendbe állította a mozihősöket aszerint, mekkora befolyást gyakoroltak a filmvilágra. Hozzátennénk, hogy Ford kétszer is szerepel a listán, Han Solo a 14-ik helyen futott be.

Indiana olyan keményfiúkat utasított maga mögé, mint például Sean Connery James Bondja, Jodie Foster Clarice Starlingja, illetve Sylvester Stallone Rocky Balboája. Azonban a legvégén nem egy kém vagy szuperhős előzte meg a kalandort, hanem egy ügyvéd. Gregory Peck Oscar-díjas alakítása, Atticus Finch szerepében a Ne bántsátok a feketerigót! című filmben.

Ennek ellenére Indiana Jones mindig első helyen szerepel a szívünkben és a karakter filmek sorozatát indította útjának, több-kevesebb sikerrel (itt most igazából csak az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága kerülhet szóba a kevesebb alatt). Tehát nem tagadható, hogy hatása még ma is érezhető a mozi világában.