Játssz egy Samsung Tv-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
13
Vélemények
60
Képek
2
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2016. 11. 02.

Egy régi klasszikust pótoltam be a hétvégén a Ne bántsátok a feketerigót! megnézésével. Kicsit vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Valahogy végig az volt az érzésem, hogy köztem és a film között egyfajta szakadék van, s ez nemcsak az időbeli távolságra vonatkozik. A téma a regény, valamint a film megjelenésekor nagyon fontos lehetett, mára azonban ez már nem számít tabunak. A filmezés is sokat változott, s meglátásom szerint pont ebben a filmben a karakterek kapnak nagyobb hangsúlyt, amelyet viszont nagyon tudok értékelni. Gregory Pecknek viszonylag kevés filmjét láttam, ám a filmben nyújtott alakítása meggyőzött, de rajta kívül a gyerekszínészek is remekül játszottak, s emellett a mellékszereplők is rendben voltak. A narratívában voltak igen érdekes megoldások, ezek közül azt emelném ki, hogy amikor úgy tűnt, kezd ellaposodni a történet, mindig valami nagyon zaklatott zenét vágtak be, amely már előrevetítette a feszültséget, már-már horrorfilmekre jellemzően. Összességében egy jól film szerintem, s azoknak ajánlatos elsősorban, akik szeretik azokat a filmeket, amelyek a régi korok fontos társadalmi kérdését boncolgatják, továbbá azoknak is, akik kíváncsiak arra is, mely összetevők voltak fontosak egy filmnél a '60-as években, összehasonlítva a mai kor termésével.

 
rbernadett   2015. 12. 21.

Régi hiányosságomat pótoltam nem csak a filmmel, hanem a könyvel is. Ebben az esetben is igaz, hogy a könyv a jobb, de nem azért, mert a film nem szólt annak idején nagyot, hanem pont azért, mert ez a film, csak annak idején szólhatott nagyot. A színészi játék annyira színpadias, hogy szinte már zavaró, főleg a tárgyalás során. Ugyanakkor a film ékes példája annak, hogy mennyit változott a színészi játék az évek, évtizedek során. A történet klasszikus, ezért egyszer kötelező megnézni.


 
Deku   2017. 08. 17.

Nem mai darab de szerintem ezt a filmet vétek kihagyni hisz oly sok kellemes percről lehet lemaradni. Szerencsémre én neki álltam és nem is bántam meg, mert igazán megkapó.

 
Berto49   2016. 12. 17.

Ez a regényadaptáció, H. Lee egyetlen műve, amely meghozta számára a legmagasabb polgári elismerést jelentő kitüntetést. Önéletrajzi elemeket tartalmazó regény, az USA-ban kötelező olvasmány. Az az igazság, hogy kissé idegesített a három gyerek szerepeltetése, bár nem lehetett volna kihagyni őket, hiszen az ő szemükön keresztül látjuk a történetet. Különösen a Dillt alakíto, Capote-ról mintázott figura volt nagyon ellenszenves, bár valószínüleg hasonló lehetett gyerekkorában. Lee és ő később együtt dolgozott a „Hidegvérrel” című regényen, két film is szól a mű születéséről. A "Ne bántsátok..." c. film legnagyobb értéke - szerintem - Gregory Peck, aki Atticus szerepében felejthetetlent alakított.

 
dailyfilmsan   2018. 10. 06.

Elbűvölő egy film. Gyerekszemszögből az élet nagy és érthetetlen megrögzött dolgai másként hatnak mint azt a felnőttek gondolják. Kimondatlan dolgokat a gyerekszáj kimond és ettől a film őszinte és varázslatos. Ez a szemléletmód teszi annyira jóvá ezt a filmet. Mindenképp meg kell nézni.

 
Minden színész hozzáadta a saját részét a sikerhez, de magasan kiemelkedik közülük a nagyon fiatal Robert Duvall, aki élete első filmszerepét játszotta el bravúrosan, hiszen Boo Radley egyetlen szót sem szólt a filmben, mégis oda kellett figyelni rá. 9/10 több»

A film összbevétele 13 129 846 dollár volt (imdb.com).

 

A filmbéli tárgyalótermet az alabamai Monroeville-i bíróságról mintázták. A forgatási helyszín ma múzeumként üzemel és minden évben megrendeznek egy minta tárgyalást a film tiszteletére.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Sok stúdió visszautasította a forgatókönyvet, mert nem volt a történetben akció és szerelem. Végül az Universal Picture próbált szerencsét és nagyon jó döntést hozott.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Gregory Peck és a filmbéli lányát alakító Mary Badham mindvégig jó barátságban maradtak és Badham Atticusnak szólította a színészt.

(ArpiHajdu és Réci )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.