Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
14
Vélemények
60
Képek
2
Videók
 
Sabnock Sanatory   2020. 03. 22.

legújabb vélemény

Nem mai film,és nem mai a története,ami egész amerika szerte alapmű,persze mármint a regény.Izgalmas,és drámai,tele mondanivalóval,és a déliek összes hibáit bemutató részletekkel.Nehéz ma már vele azonosulni.Gregory Peck nagyon tetszett benne,és a zene is hatásos!

 
L.Regina   2019. 09. 05.

a nap véleménye

Megölni egy feketerigót

Harper Lee regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! kultikus mű, és Amerika egyik, ha nem a legjelentősebb regénye. Hitelesen, részletekig menően mutatja be a déliek életét, világszemléletét, amihez szorosan kapcsolódik a rasszizmus kérdése. Éppen ezért nem könnyű feladat ezt a könyvet vászonra vinni, de az 1962-ben kijött, azonos című megugrotta ezt az akadály, sőt úgy vélem, manapság sem lehetne jobb filmet csinálni. A Ne bántsátok a feketerigót! bár egy majdnem két órás film, még így is rengeteg szálat és cselekményt vágtak ki a könyvből, de a rendező a könyv üzenetét és atmoszféráját sikeresen ültette át nagyvászonra. Lassan folyik a cselekmény, és kellőképpen elidőzik a részleteken. A legtöbb figyelmet természetesen a tárgyalás kapja, de a mellékszálaknak is hagynak időt, amik által megismerhetjük a szereplők jellemét, világlátását. Bár a film a gyerekek szemszögéből mutatja be az eseményeket, az igazi főszereplő az apjuk, Atticus Finch. Ahogy halad előre a cselekmény, úgy formálódik bennünk róla egy kép, és ismerjük meg a jellemét, pont úgy, mint ahogy a gyerekek. Így rájövünk lassan, hogy mi motiválta, hogy elvállaljon egy olyan ügyet, amiben egy színes bőrű férfit kell megvédenie a bíróságon. Gregory Peck tökéletes választás volt a szerepre. Egy intelligens ember benyomását kelti, aki ennek ellenére – vagy pont, hogy emiatt – nem kérkedik ezzel, és nem állítja, hogy jo... több»


 
ArpiHajdu és Réci   2016. 11. 02.

Egy régi klasszikust pótoltam be a hétvégén a Ne bántsátok a feketerigót! megnézésével. Kicsit vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Valahogy végig az volt az érzésem, hogy köztem és a film között egyfajta szakadék van, s ez nemcsak az időbeli távolságra vonatkozik. A téma a regény, valamint a film megjelenésekor nagyon fontos lehetett, mára azonban ez már nem számít tabunak. A filmezés is sokat változott, s meglátásom szerint pont ebben a filmben a karakterek kapnak nagyobb hangsúlyt, amelyet viszont nagyon tudok értékelni. Gregory Pecknek viszonylag kevés filmjét láttam, ám a filmben nyújtott alakítása meggyőzött, de rajta kívül a gyerekszínészek is remekül játszottak, s emellett a mellékszereplők is rendben voltak. A narratívában voltak igen érdekes megoldások, ezek közül azt emelném ki, hogy amikor úgy tűnt, kezd ellaposodni a történet, mindig valami nagyon zaklatott zenét vágtak be, amely már előrevetítette a feszültséget, már-már horrorfilmekre jellemzően. Összességében egy jól film szerintem, s azoknak ajánlatos elsősorban, akik szeretik azokat a filmeket, amelyek a régi korok fontos társadalmi kérdését boncolgatják, továbbá azoknak is, akik kíváncsiak arra is, mely összetevők voltak fontosak egy filmnél a '60-as években, összehasonlítva a mai kor termésével.

 
rbernadett   2015. 12. 21.

Régi hiányosságomat pótoltam nem csak a filmmel, hanem a könyvel is. Ebben az esetben is igaz, hogy a könyv a jobb, de nem azért, mert a film nem szólt annak idején nagyot, hanem pont azért, mert ez a film, csak annak idején szólhatott nagyot. A színészi játék annyira színpadias, hogy szinte már zavaró, főleg a tárgyalás során. Ugyanakkor a film ékes példája annak, hogy mennyit változott a színészi játék az évek, évtizedek során. A történet klasszikus, ezért egyszer kötelező megnézni.

 
Deku   2017. 08. 17.

Nem mai darab de szerintem ezt a filmet vétek kihagyni hisz oly sok kellemes percről lehet lemaradni. Szerencsémre én neki álltam és nem is bántam meg, mert igazán megkapó.

 
dailyfilmsan   2018. 10. 06.

Elbűvölő egy film. Gyerekszemszögből az élet nagy és érthetetlen megrögzött dolgai másként hatnak mint azt a felnőttek gondolják. Kimondatlan dolgokat a gyerekszáj kimond és ettől a film őszinte és varázslatos. Ez a szemléletmód teszi annyira jóvá ezt a filmet. Mindenképp meg kell nézni.

 
Berto49   2016. 12. 17.

Ez a regényadaptáció, H. Lee egyetlen műve, amely meghozta számára a legmagasabb polgári elismerést jelentő kitüntetést. Önéletrajzi elemeket tartalmazó regény, az USA-ban kötelező olvasmány. Az az igazság, hogy kissé idegesített a három gyerek szerepeltetése, bár nem lehetett volna kihagyni őket, hiszen az ő szemükön keresztül látjuk a történetet. Különösen a Dillt alakíto, Capote-ról mintázott figura volt nagyon ellenszenves, bár valószínüleg hasonló lehetett gyerekkorában. Lee és ő később együtt dolgozott a „Hidegvérrel” című regényen, két film is szól a mű születéséről. A "Ne bántsátok..." c. film legnagyobb értéke - szerintem - Gregory Peck, aki Atticus szerepében felejthetetlent alakított.

A film összbevétele 13 129 846 dollár volt (imdb.com).

 

A filmbéli tárgyalótermet az alabamai Monroeville-i bíróságról mintázták. A forgatási helyszín ma múzeumként üzemel és minden évben megrendeznek egy minta tárgyalást a film tiszteletére.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Sok stúdió visszautasította a forgatókönyvet, mert nem volt a történetben akció és szerelem. Végül az Universal Picture próbált szerencsét és nagyon jó döntést hozott.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Gregory Peck és a filmbéli lányát alakító Mary Badham mindvégig jó barátságban maradtak és Badham Atticusnak szólította a színészt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Tom Robinson-t alakító színész, Brock Peters mondta a gyászbeszédet Gregory Peck temetésén, 2003-ban.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Robert Duvall legelső szerepe volt Boo Radley karaktere, amelyben még dialógusa sem volt. A szerep kedvéért a színész hat hétig nem ment napra és a haját szőkére festette.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Harper Lee odaadta Gregory Peck-nek az édesapja zsebóráját, amit a színész viselt, amikor átvette az Oscar-díjat Atticus Finch megformálásért.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Harper Lee részt vett a legelső jelenetnek a forgatásánál és állítólag elsírta magát a látottak miatt. Mikor Gregory Peck megkérdezte tőle, hogy miért, az írónő azt válaszolta, hogy nagyon emlékezteti őt az édesapjára.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Harper Lee a gyerekek cimborájának, Dill-nek a karakterét barátjáról, Truman Capote-ról mintázta.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Harper Lee Atticus Finch alakját saját édesapjáról mintázta, aki újság szerkesztő és ügyvéd volt. A valóságban is védett két fekete férfit, akit gyilkossággal vádoltak, ám miután elvesztette az ügyet felhagyott a büntető joggal.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Boo Radley igazi neve Arthur. A gyerekek az után adják neki ezt a nevet, hogy úgy ijesztgeti őket, mint egy szellem. A Radley családot egyébként Lee a saját gyermekkori élményei alapján mintázta, ugyanis volt egy család a szomszédságukban, akik egy elhagyatott házban éltek.

(ArpiHajdu és Réci)
 
Minden színész hozzáadta a saját részét a sikerhez, de magasan kiemelkedik közülük a nagyon fiatal Robert Duvall, aki élete első filmszerepét játszotta el bravúrosan, hiszen Boo Radley egyetlen szót sem szólt a filmben, mégis oda kellett figyelni rá. 9/10 több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.