Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
84%
Filmadatlap
 
29
Szereplők
14
Vélemények
60
Képek
2
Videók
 
Sabnock Sanatory   2020. 03. 22.

legújabb vélemény

Nem mai film,és nem mai a története,ami egész amerika szerte alapmű,persze mármint a regény.Izgalmas,és drámai,tele mondanivalóval,és a déliek összes hibáit bemutató részletekkel.Nehéz ma már vele azonosulni.Gregory Peck nagyon tetszett benne,és a zene is hatásos!

 
L.Regina   2019. 09. 05.

a nap véleménye

Megölni egy feketerigót

Harper Lee regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! kultikus mű, és Amerika egyik, ha nem a legjelentősebb regénye. Hitelesen, részletekig menően mutatja be a déliek életét, világszemléletét, amihez szorosan kapcsolódik a rasszizmus kérdése. Éppen ezér... teljes kritika»


 
ArpiHajdu és Réci   2016. 11. 02.

Egy régi klasszikust pótoltam be a hétvégén a Ne bántsátok a feketerigót! megnézésével. Kicsit vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Valahogy végig az volt az érzésem, hogy köztem és a film között egyfajta szakadék van, s ez nemcsak az időbe... több»

 
rbernadett   2015. 12. 21.

Régi hiányosságomat pótoltam nem csak a filmmel, hanem a könyvel is. Ebben az esetben is igaz, hogy a könyv a jobb, de nem azért, mert a film nem szólt annak idején nagyot, hanem pont azért, mert ez a film, csak annak idején szólhatott nagyot. A szín... több»

 
Deku   2017. 08. 17.

Nem mai darab de szerintem ezt a filmet vétek kihagyni hisz oly sok kellemes percről lehet lemaradni. Szerencsémre én neki álltam és nem is bántam meg, mert igazán megkapó.

 
dailyfilmsan   2018. 10. 06.

Elbűvölő egy film. Gyerekszemszögből az élet nagy és érthetetlen megrögzött dolgai másként hatnak mint azt a felnőttek gondolják. Kimondatlan dolgokat a gyerekszáj kimond és ettől a film őszinte és varázslatos. Ez a szemléletmód teszi annyira jóvá ezt a filmet. Mindenképp meg kell nézni.

 
Berto49   2016. 12. 17.

Ez a regényadaptáció, H. Lee egyetlen műve, amely meghozta számára a legmagasabb polgári elismerést jelentő kitüntetést. Önéletrajzi elemeket tartalmazó regény, az USA-ban kötelező olvasmány. Az az igazság, hogy kissé idegesített a három gyerek szere... több»

Galéria (60)

Videók (2)

A film összbevétele 13 129 846 dollár volt (imdb.com).

 

A filmbéli tárgyalótermet az alabamai Monroeville-i bíróságról mintázták. A forgatási helyszín ma múzeumként üzemel és minden évben megrendeznek egy minta tárgyalást a film tiszteletére.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Sok stúdió visszautasította a forgatókönyvet, mert nem volt a történetben akció és szerelem. Végül az Universal Picture próbált szerencsét és nagyon jó döntést hozott.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Gregory Peck és a filmbéli lányát alakító Mary Badham mindvégig jó barátságban maradtak és Badham Atticusnak szólította a színészt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Tom Robinson-t alakító színész, Brock Peters mondta a gyászbeszédet Gregory Peck temetésén, 2003-ban.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Robert Duvall legelső szerepe volt Boo Radley karaktere, amelyben még dialógusa sem volt. A szerep kedvéért a színész hat hétig nem ment napra és a haját szőkére festette.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Harper Lee odaadta Gregory Peck-nek az édesapja zsebóráját, amit a színész viselt, amikor átvette az Oscar-díjat Atticus Finch megformálásért.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Harper Lee részt vett a legelső jelenetnek a forgatásánál és állítólag elsírta magát a látottak miatt. Mikor Gregory Peck megkérdezte tőle, hogy miért, az írónő azt válaszolta, hogy nagyon emlékezteti őt az édesapjára.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Harper Lee a gyerekek cimborájának, Dill-nek a karakterét barátjáról, Truman Capote-ról mintázta.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Harper Lee Atticus Finch alakját saját édesapjáról mintázta, aki újság szerkesztő és ügyvéd volt. A valóságban is védett két fekete férfit, akit gyilkossággal vádoltak, ám miután elvesztette az ügyet felhagyott a büntető joggal.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Boo Radley igazi neve Arthur. A gyerekek az után adják neki ezt a nevet, hogy úgy ijesztgeti őket, mint egy szellem. A Radley családot egyébként Lee a saját gyermekkori élményei alapján mintázta, ugyanis volt egy család a szomszédságukban, akik egy elhagyatott házban éltek.

(ArpiHajdu és Réci)
 
Minden színész hozzáadta a saját részét a sikerhez, de magasan kiemelkedik közülük a nagyon fiatal Robert Duvall, aki élete első filmszerepét játszotta el bravúrosan, hiszen Boo Radley egyetlen szót sem szólt a filmben, mégis oda kellett figyelni rá. 9/10 több»