Játssz egy PlayStation-ért ·  Fórum Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
14
Vélemények
60
Képek
2
Videók
 
sabnock666   2020. 03. 22.

legújabb vélemény

Nem mai film,és nem mai a története,ami egész amerika szerte alapmű,persze mármint a regény.Izgalmas,és drámai,tele mondanivalóval,és a déliek összes hibáit bemutató részletekkel.Nehéz ma már vele azonosulni.Gregory Peck nagyon tetszett benne,és a zene is hatásos!

 
L.Regina   2019. 09. 05.

a nap véleménye

Megölni egy feketerigót

Harper Lee regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! kultikus mű, és Amerika egyik, ha nem a legjelentősebb regénye. Hitelesen, részletekig menően mutatja be a déliek életét, világszemléletét, amihez szorosan kapcsolódik a rasszizmus kérdése. Éppen ezért nem könnyű feladat ezt a könyvet vászonra vinni, de az 1962-ben kijött, azonos című megugrotta ezt az akadály, sőt úgy vélem, manapság sem lehetne jobb filmet csinálni. A Ne bántsátok a feketerigót! bár egy majdnem két órás film, még így is rengeteg szálat és cselekményt vágtak ki a könyvből, de a rendező a könyv üzenetét és atmoszféráját sikeresen ültette át nagyvászonra. Lassan folyik a cselekmény, és kellőképpen elidőzik a részleteken. A l... több»


 
ArpiHajdu és Réci   2016. 11. 02.

Egy régi klasszikust pótoltam be a hétvégén a Ne bántsátok a feketerigót! megnézésével. Kicsit vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Valahogy végig az volt az érzésem, hogy köztem és a film között egyfajta szakadék van, s ez nemcsak az időbeli távolságra vonatkozik. A téma a regény, valamint a film megjelenésekor nagyon fontos lehetett, mára azonban ez már nem számít tabunak. A filmezés is sokat változott, s meglátásom szerint pont ebben a filmben a karakterek kapnak nagyobb hangsúlyt, amelyet viszont nagyon tudok értékelni. Gregory Pecknek viszonylag kevés filmjét láttam, ám a filmben nyújtott alakítása meggyőzött, de rajta kívül a gyerekszínészek is remekül játszottak, s emellett a mellékszereplők is rendben voltak. A narratívában voltak igen érdekes megoldások, ezek közül azt emelném ki, hogy amikor úgy tűnt, kezd ellaposodni a történet, mindig valami nagyon zaklatott zenét vágtak be, amely már előrevetítette a feszültséget, már-már horrorfilmekre jellemzően. Összességében egy jól film szerintem, s azoknak ajánlatos elsősorban, akik szeretik azokat a filmeket, amelyek a régi korok fontos társadalmi kérdését boncolgatják, továbbá azoknak is, akik kíváncsiak arra is, mely összetevők voltak fontosak egy filmnél a '60-as években, összehasonlítva a mai kor termésével.

 
rbernadett   2015. 12. 21.

Régi hiányosságomat pótoltam nem csak a filmmel, hanem a könyvel is. Ebben az esetben is igaz, hogy a könyv a jobb, de nem azért, mert a film nem szólt annak idején nagyot, hanem pont azért, mert ez a film, csak annak idején szólhatott nagyot. A színészi játék annyira színpadias, hogy szinte már zavaró, főleg a tárgyalás során. Ugyanakkor a film ékes példája annak, hogy mennyit változott a színészi játék az évek, évtizedek során. A történet klasszikus, ezért egyszer kötelező megnézni.

 
Deku   2017. 08. 17.

Nem mai darab de szerintem ezt a filmet vétek kihagyni hisz oly sok kellemes percről lehet lemaradni. Szerencsémre én neki álltam és nem is bántam meg, mert igazán megkapó.

 
Minden színész hozzáadta a saját részét a sikerhez, de magasan kiemelkedik közülük a nagyon fiatal Robert Duvall, aki élete első filmszerepét játszotta el bravúrosan, hiszen Boo Radley egyetlen szót sem szólt a filmben, mégis oda kellett figyelni rá. 9/10 több»

A film összbevétele 13 129 846 dollár volt (imdb.com).

 

A filmbéli tárgyalótermet az alabamai Monroeville-i bíróságról mintázták. A forgatási helyszín ma múzeumként üzemel és minden évben megrendeznek egy minta tárgyalást a film tiszteletére.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Sok stúdió visszautasította a forgatókönyvet, mert nem volt a történetben akció és szerelem. Végül az Universal Picture próbált szerencsét és nagyon jó döntést hozott.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Gregory Peck és a filmbéli lányát alakító Mary Badham mindvégig jó barátságban maradtak és Badham Atticusnak szólította a színészt.

(ArpiHajdu és Réci )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.