83 Robotzsaru  (1987)

Vannak olyan legendás filmek, amelyekhez több folytatás is készült, de a rajongók csak a legelsőt, esetleg az első egy-két részt tartják igazán jónak. Tipikusan ilyenek a Terminátor - A halálosztó, a Drágán add az életed!, a Csillagközi invázió filmek. És ha már az utóbbit említettük, Paul Verhoeven rendezőnek van egy másik nagy klasszikusa, amelynek első két része épp most debütált az HBO Maxon.

Természetesen a Robotzsaruról és a Robotzsaru 2.ről van szó. Az első film még 1987-ben készült és a rendezőtől megszokott módon helyenként egészen brutális vizuális megoldásokkal dolgozott. A sztori egy akkor jövőbelinek számító Detroitban játszódott, ahol a bűnözés olyan méreteket öltött, hogy a rendőrségnek semmi eszköze nem volt a megfékezésére. Itt vállalt szolgálatot Alex Murphy rendőr, aki azonban rögtön az első napján egy banda áldozatává válik. Kegyetlenül megkínozzák és végül agyonlövik. A rendőrséget magáncégként működtető OCP azonban felhasználja az agyát és az arcát, hogy megteremtsék Robotzsarut, aki megoldást nyújthat a városi bűnözésre.

A filmet hatalmas kultusz lengi körül, nem meglepő módon folytatást is kapott 1990-ben. Ez, bár sokak szerint már nem volt annyira ütős, mint az első film, mégis hasonló méretű rajongótáborral bír. Mindkét filmnek vannak ikonikus jelenetei, ikonikus szereplői és természetesen az akkori szemnek káprázatosan festő ikonikus robotjai.

Robotzsarut mindkét filmben Peter Weller alakította, társát pedig Nancy Allen. Mellettük olyan színészeket láthattunk még, mint Miguel Ferrer, Dan O'Herlihy, Paul McCrane, Kurtwood Smith, Tom Noonan vagy John Glover.

Két igazi klasszikusról van szó, amelyeket mostantól az HBO Maxon is újra megnézhetsz. Ha van élő előfizetésed a platformra, akkor elég itt a filmek adatlapján a logóra kattintani és már indul is a legjátszás!