Meghalt a Batman-filmek rendezője, Joel Schumacher

Nagyon rossz ezekben a napokban, hetekben a csillagok állása, hiszen lassan minden napra jut egy halálhír. Múlt héten elhunyt két legendás vízilabdázónk, Kárpáti György, majd szinte rögtön utána Benedek Tibor. Ezen a héten pedig mindenki kedvenc gazdája, Bálint György is itt hagyott minket.

De a sor nem ért véget, ugyanis követte őket Ian Holm is, valamint sajnos Joel Schumacher is elhunyt a minap. Joel Schumacher szép kort élt meg, hiszen 80 évesen csukta le örökre a szemét. A rendező egy éven át küzdött rákkal, ám végül elveszítette a csatát.

Joel Schumacher a ’70-es években kezdte meg rendezői ténykedését Hollywoodban, ezt megelőzően inkább kosztümtervezőként dolgozott. Első ismertebb rendezésére elég sokat kellett várni, ez volt az 1985-ös Szent Elmo tüze, amelynek forgatókönyvírója is volt egyben. Két évvel később készült el sokak szerint pályafutása egyik legjobb filmje, Az elveszett fiúk, majd 1990-ben követte a mára klasszikussá vált thriller, az Egyenesen át.

Ő rendezte a zseniális thrillert, az Összeomlást is 1993-ban, majd egy évvel később Az ügyfél című krimi következett. Az egyik legnagyobb blama 1995-ben jött el, legalábbis kritikusi szemmel, ez volt a Mindörökké Batman, amelyet aztán a folytatása, a Batman és Robin csak még inkább alul múlt.

Szerencsére Joel Schumacher hamar visszatalált a sikeres útra, 1999-ben jött a 8 milliméter (8 mm), majd 2002-ben A fülke, mindkettő remek krimi volt. 2004-ben belekóstolt a színházi drámába is Az operaház fantomja mozival, majd 2007-ben megpróbálta kihozni a thrillert az egyébként komikusként elkönyvelt Jim Carrey-ből A 23-as számmal. Utolsó komolyabb sikere pedig a 2013-as Kártyavár volt.