Mostantól egészen máshogy fogsz nézni erre az 5 horrorfilmre

Mitől hátborzongató egy horrorfilm? Nincs erre egyértelmű válasz, hiszen minden emberre más hozza a frászt. Valaki a szellemektől retteg, más az UFO-któl, megint más a szörnyektől. De vannak olyanok is, akiket a zombik rúgnak ki a komfortzónájukból és akadnak olyanok is, akiknek a sorozatgyilkosoktól őszül a haja.

Abban viszont valószínűleg mindenki egyetért, hogy van egy olyan jellemző, amitől bármely horrorfilm garantáltan még hátborzongatóbb tud lenni. Az, ha kiderül, hogy valós eseményeken alapulnak. Oké, Jason Voorhees nem létezett, ahogy Freddy Krueger miatt sem kell a valóságban rettegnünk az álmainktól. De most mutatunk öt olyan klasszikus horrorfilmet, amiket bizony valóban megtörtént események ihlettek. Tuti, hogy ezeket mostantól más szemmel fogod nézni.

#5

86 Démonok között  (2013)

(125) (15)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Ed és Lorraine Warren feljegyzéseiből ismert annak a családnak a története, akik egy világtól elzárt, tanyasi házban éltek, és egyre félelmetesebb paranormális eseményeknek... több»

Valóságos horrorfranchise épült az évek során Edward és Lorraine Warren esetei köré, de mind közül a legelső, a Démonok között volt a legerősebb. Ed Warren és Lorraine Warren jól ismert paranormális kutatók, nyomozók és ördögűzők voltak, Lorraine pedig médium. A házaspár karrierje során több ezer esettel foglalkozott. A Démonok között a Perron család történetét meséli el, akik egy elszigetelt farmon éltek. Az anya arról számolt be, hogy a házban gonosz szellemek kísértenek, amelyek a család életére törnek. A Warren házaspár a helyszínre érkezett és kiderrítette, hogy a farmon korábban egy Bathsheba Sherman nevű nő és családja élt. A film szerint erőszakos halált halt és előtte megátkozta a földet, de erre bizonyíték nincs. De a helyi szóbeszéd és legenda szerint Bathsheba rosszul bánt a munkásaival és egy gondjaira bízott csecsemő is rejtélyes körülmények között halt meg (állítólag átszúrták a koponyáját egy varrótűvel). Később az Arnold család birtokában állt a farm, akik között többen öngyilkosok lettek, mások megfagytak vagy megfulladtak, az egyik kislányt pedig állítólag megerőszakolták. Többen közülük a farmon haltak meg, a Perron család pedig az ő szellemeikkel találkozhatott abban a tíz évben, amelyet a valóságban a farmon leéltek.
#4

76 A rettegés háza  (1979)

(7) (15)

horror

A rettegés háza című thrillerben Buzzy Crocker fotókat készít bulvárlapok számára, de egy ideje nem készült szenzációs darab. Végre megtalálja a nagy sztorit, amivel nagyot... több»

Tulajdonképpen bármelyik Amityville horrorfilmet ide vehetnénk, hiszen készült pár. Ez az egyik leghíresebb horrorsztori, aminek ráadásul valós alapja van! 1974-ben egy novemberi éjszakán az Amityville-ben élő Ronald DeFeo Jr. puskával agyonlőtte a szüleit és a testvéreit, majd egy közeli bárba ment, hogy segítséget kérjen. Először egy alvilági bérgyilkosra fogta a gyilkosságokat, de a bizonyítékok hamar egyértelművé tették, hogy ő volt a tettes. Ekkor azt mondta, hogy a házban hallott hangok kényszerítették. A házba bő egy évvel később új család költözött, a Lutz családnak azonban senki sem szólt a ház baljós előéletéről. A házaspár és három gyermeke azonban egy hónapot sem bírt ki a házban, miután elmondásuk szerint éjszakánként paranormális jelenségek zajlottak, amelyek egyre agresszívabbá váltak és a gyermekeiket veszélyeztették. A család végül elmenekült a házból. A ház a mai napig áll és laknak benne, a Lutz családon kívül azonban soha senki nem jelentett semmilyen megmagyarázhatatlan esetet.
#3

84 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

William Friedkin igazi horror mérföldkövet alkotott 1973-ban, amelynek alapját William Peter Blatty regénye adta. Csakhogy a regény valós eseményeket mesélt el. Az eset 1949-ben zajlott le a marylandi Cottage Cityben és egy 13 éves kisfiúval történt meg. A korabeli beszámolók szerint a fiú környezetében maguktól mozogtak a bútorok, lebegtek a tárgyak, az ágya pedig magától rázkódott. Többször kíséreltek meg rajta ördögűzést, de végül jezsuita papoknak sikerült a szertartást végigcsinálnia. Állítólag a fiú hörgő hangon beszélt, testén pedig a pokol és gonosz szavak jelentek meg. Ugyanakkor a szemtanúk később sosem erősítették meg vagy jelentették ki egyértelműen, hogy ördögi megszállás állhatott a kisfiú viselkedése mögött.
#2

80 Madarak  (1963)

(18) (17)

dráma | horror | misztikus | romantikus

A természet erőit nem lehet visszafogni. Ezt a gazdag, fiatal lány, Melanie (Tippi Hedren) is megtapasztalja, mikor egy ismerőse, Mitch Brenner (Rod Taylor) után kutatva ellátogat... több»

Alfred Hitchcock egyik leghíresebb horrorfilmje, az 1963-as Madarak is valóban megtörtént események alapján született meg. A filmben egyik napról a másikra a madarak viselkedése megváltozik és agresszív támadást indítanak mindenki ellen egy kisvárosban. Több embert meg is öltek. A film két forrásból merített ihletet. Egyrészt Daphne du Maurier 1952-ben megjelent azonos című novellájából, amely a sztori alapját adta. Viszont ennél sokkal hátborzongatóbb az 1961 nyarán a kaliforniai Capitola városának lakóival történt incidens, amelyet Hitchcock szintén felhasznált a filmjéhez. A beszámolók szerint a lakók arra ébredtek, hogy a sirályok megvadultak és látszólagos ok nélkül az emberekre és autókra támadtak. Nekirepültek a házaknak és az autóknak, az embereknek. Félig megemésztett halmaradványokat okádtak az utcára. Évekkel későbbi vizsgálatok megállapították, hogy a madarak megvadulását valószínűleg egy toxikus alga okozhatta, ami akkoriban még nem volt ismert a tudomány számára.
#1

horror | road movie

HBO Max

Sally és Franklin Hardesty barátaikkal együtt elindulnak, hogy felkeressék nagyapjuk sírját, amit a hírek szerint megbolygattak. Út közben különösebbnél különösebb dolgok... több»

Bár ebből is számtalan folytatás, remake és reboot készült az évtizedek során, az 1974-es eredeti mozi az igazi Tobe Hooper rendezésében. A film ikonikussá vált bőrpofáját, aki láncfűrészt lóbálva kergeti áldozatait a sivatagban, miközben testét női ruhák, arcát pedig korábbi áldozatai bőréből készült maszk takarja, egy valódi sorozatgyilkos ihlette. Ed Geint 1957-ben tartóztatták le és esete azért érdekes, mert valójában csak két nő meggyilkolásáért ítélték el. A vizsgálatok megállapították, hogy mentális betegségekben szenved, ezért börtön helyett hátralévő életét elmegyógyintézetben töltötte, 1986-ban 77 éves korában halt meg. A nyomozás azonban kiderítette, hogy Ed Gein számtalan sírt tört fel és az emberi maradványokból otthonában szuveníreket és használati tárgyakat készített. Otthonában emberi bőrből készült szemetesvödröt, emberi bőrrel bevont székeket, koponyából készült hamutartót, emberi bőrből készült maszkokat és harisnyákat és női mellbimbókból készült övet is találtak.