Nem találod ki, melyik film inspirálta a Die Hardot

Vannak a tradicionálisan karácsonyi kötelező mozik. Ilyen a Reszkessetek, betörők! és második része, a Szellemes Karácsony, a Télapu, a Hull a pelyhes vagy a Tapló télapó. És persze kötelező darab ilyenkor a Drágán add az életed! is, hiszen a Nakatomi plázát is épp karácsony este sikerült Hansnak és pajtásainak elfoglalnia. De az ember nem is gondolná, hogy valójában melyik film is ihlette meg John McTiernan rendezőt.

Erről ő maga beszélt nemrégiben egy interjú során. Ebben elég hosszasan fejtegeti, hogy mi is inspirálta őt igazán a film elkészítése során. És egy ponton azt is elárulta, hogy volt egy régi nagy filmklasszikus, amelyet különösen példaként kezelt a munkája során.

Ez pedig az 1946-os Az élet csodaszép, amely természetesen maga is egy igazi klasszikus karácsonyi mozi. John McTiernan arról beszélt, hogy ennek egy bizonyos jelenete vagy aspektusa volt az, ami segített neki megalkotni John McClane karakterét. Az a jelenet volt rá nagy hatással, amikor a főhős, George Bailey szembesül azzal, milyen lett volna a világ nélküle.

Ez annyira megihlette John McTiernant, hogy saját bevallása szerint csak úgy volt hajlandó aláírni a szerződését a Drágán add az életed! producereivel, ha a főhős nem egy sokadik klisés akcióhős, hanem egy teljesen hétköznapi figura. Így születhetett meg John McClane alakja, aki mára a leghíresebb akcióhősök közé tartozik.

A rendező az interjúban azt is hozzáteszi, hogy nekik sosem állt szándékukban karácsonyi filmet csinálni a Drágán add az életed!ből, ám a benne rejlő rejtett mondanivaló és öröm végül mégis azzá tette. És nem mellesleg a benne felbukkanó klasszikus hatalompárti karakterek végül mind pórul is járnak benne…

akció | thriller

John McClane nyompzó Los Angelesbe érkezik, hogy megpróbálja helyrehozni a házasságát feleségével, Holyval. Amikor azonban a nő munkahelyét, a Nakatomi felhőkarcolót ellepik a... több»