71 Benedetta  (2021)

Robotzsaru, Total Recall - Az emlékmás, Elemi ösztön, Csillagközi invázió, Árnyék nélkül, Fekete Könyv. Néhány Paul Verhoeven remekműveiből. A már 84 éves rendező legutóbb 2021-ben jelentkezett új filmmel, a Benedetta ráadásul valós eseményeken alapul. Ennek ellenére Oroszországban istenkáromló alkotásnak bélyegezték és betiltották.

A Benedetta már a különböző filmfesztiválokon való bemutatásakor is komoly vitákat váltott ki, főleg a keresztény közösségeknél. A film ugyanis egy leszbikus apácáról szól, aki valóban létezett. Ám, ahogyan az általában lenni szokott, hiába szolgált valós személy és események a film alapjául, Paul Verhoeven itt-ott kiszínezte és kitalált elemekkel bővítette ki.

Benedetta Carlini 1591-ben született Olaszországban és fiatalon belépett a Pesciában található Istenszülő kolostorba, hogy apáca legyen. Itt 30 éves korára apátnővé vált, amikor látomások kezdték gyötörni férfiakról, akik meg akarták ölni. Ennek híre eljutott Rómába is, a katolikus egyház vezetői pedig akkoriban tűzzel-vassal küzdöttek mindenki ellen, akik a bevett vallási szokásoktól eltérő lelkiség jeleit mutatták.

Amikor ellátogattak Pesciába Benedetta apátnőhöz, kiderült, hogy az leszbikus kapcsolatban van egy társával, Bartolomeával. Utóbbi azzal védekezett, hogy csak akkor folytattak szexuális kapcsolatot, amikor Benedettát egy Splenditello nevű démon szállta meg. Mindkettejüket szigorú felügyelet alá vonták. Benedettától elvették az apátnő címet és élete végéig a szigorú megfigyelés alatt maradt. Bartolomea egy évvel előtte halt meg.

Paul Verhoeven egy történész könyvét vette alapul filmjéhez, de a hatás kedvéért kiszínezte azt. Volt olyan jelenet, ahol egy Szűz Mária szobrocskát használtak szexuális segédeszközként az apácák. Nem csoda, hogy több keresztény szervezet is felszólalt a film ellen. Peruban petíciót indítottak, hogy megállítsák Paul Verhoeven istenkáromló filmjének sugárzását. Oroszoroszágban a kulturális minisztérium provokatív tartalma miatt egyszerűen betiltotta a filmet. De New Yorkban még tüntetés is volt ellene.

A rendező a cannes-i filmfesztiválon egy interjúban arról beszélt, hogy szerinte a blaszfémia e film esetében hülyeség, mivel a történelmen nem lehet változtatni és ő maga is megtörtént dolgokra alapozta a filmjét. A címszereplőt alakító Virginie Efira színésznő pedig egy másik interjúban úgy nyilatkozott, a negatív kritika is a munkája része, ő pedig szereti feszegetni az ilyen határokat.