70 Préda  (2022)

Dan Trachtenberg új filmje, a Préda visszarántotta a reflektorfénybe milliók kedvenc földönkívüli sportvadászát, a Predatort. Szerencsére nem a korábbi sémát követve próbált meg egy újabb réteg bőrt lehúzni az idegen lényről, inkább teljesen új közegbe és némileg megújult külsővel alkotta újra. De nem csak ezért lett nagyon jó Predator-mozi a Préda. Hanem a megannyi félig-meddig rejtett utalás miatt is, amelyek a korábbi mozikra mutogatnak vissza.

A Préda története nagyjából háromszáz évvel ezelőtt játszódik, a főszereplő pedig ezúttal egy comanche törzs egyik fiatal nője, Naru. Narut gyerekkora óta gyógyítónak tanítja az anyja, de ő arról álmodik, hogy bátyjához hasonlóan ő is vadásszá váljon. Amikor egy földönkívüli idegen lény bukkan fel a környéken, lehetőséget is kap, hogy bizonyítsa rátermettségét.

A Préda amellett, hogy ügyesen rázza fel és újítja meg a franchise-t, egyben tisztelgés is az eredeti filmek előtt. Most mutatunk nyolc olyan kis easter egget, amelyek mind ezekre való kisebb-nagyobb utalások.

1. „Ha vérzik, meg lehet ölni” – Ismerős? Nem véletlen! A filmben Tabee, Naru bátyja mondja ezt, amikor a nő kételkedik abban, hogy legyőzhetik-e az idegent. Ez egy jól felismerhető utalás, ugyanis ugyanez a mondat hangzik el a legelső Ragadozó moziban is, ott Dutch mondja ezt az idegenről.

2. A szétszedhető dárda – Ez egyike a Predatorok legnépszerűbb fegyverének, amely először a Ragadozó 2 (Ragadozó Los Angelesben) moziban debütált. Ott azonban nem volt szétszedhető, így ez az utalás valójában nem erre vonatkozik. Hanem egy Aliens vs. Predator képregényre, amely még a második mozi előtt jelent meg. Ebben láthattuk először a két részre bontható dárdát, amely most a Prédában is felbukkant.

3. Predator a medve ellen – Ez is egy képregényes utalás, hiszen a film egyik legjobbnak tartott jelenetét egy 1997-es képregény, a Dark Horse-nál készült Predator: Primal ihlette. Abban is volt egy jelenet, ahol az idegen egy medvével hadakozik, ám ott végül az állat győz. Később készült egy másik képregény is, a Predator: Turnabout, amelyben már nem is egy, de több medvével is megküzd az idegen.

4. Fiatal vadász az idegen vadász ellen – A film fő történeti szála szerint Naru be akarja bizonyítani a törzsének, hogy ő is jó vadász, de a társai finoman szólva sem hisznek benne. Végül legyőzi az idegent és elnyeri a tiszteletüket. Hasonló sztorit mesél el a Dark Horse Predator: Rite of Passage című egyrészes képregénye is, csak épp ott egy afrikai maasai harcos a főszereplő. Ő is legyőzi az idegent és ezzel elnyeri az idegen faj tiszteletét.

5. A vér fedi fel a kinézetét – Ez egy utalás a franchise egyik leggyengébbnek tartott filmjére, a Predator - A ragadozóra. Amikor az idegen legyőzi a medvét, végül a feje fölé emeli és annak vére patakokban folyik végig rajta. Mivel addig láthatatlan volt, így az állat vére fedi fel Naru előtt, hogy is néz ki az idegen. Hasonló történt a 2018-as moziban is, csak ott egy félbe vágott katona vére fedi fel az idegent.

6. Az új arc valójában a régi – Sokan megdöbbentek, amikor kiderült, hogy a Prédában látható Predator arca/pofája eléggé eltér a korábbi filmekben megszokottól. A jellegzetes száj ugyan megmaradt, de az egész koponya sokkal hosszúkásabb, a szemek pedig oldalra kerültek. Ha valaki azt gondolná, hogy ezzel túlságosan is elrugaszkodtak a készítők az eredeti koncepciótól, van egy hírünk: pont fordítva van! A Predator kinézetét eredetileg megálmodó Stan Winston még a ’80-as években rengeteg variációról készített vázlatokat, amelyekből aztán kialakult a mindenki által ismert idegen. Az egyik korai koncepció viszont pont olyan volt, mint a Préda idegenje: sokkal nagyobb szák és oldalt ülő szemek.

7. Hatalmas vágás a testen – A Prédában Tabee-t, Naru bátyját elfogják a francia vadászok. Hogy szóra bírják a szintén foglyul ejtett Narut, a csapat vezetője fog egy pengét és hosszú vágást ejt vele Taboo mellkasán. Ez egyértelmű utalás az 1987-es Ragadozóra, ahol Billy Sole, Dutch kommandóscsapatának egyetlen natív amerikai származású tagja saját magát vágja meg egy bozótvágóval, mielőtt öngyilkos támadásra indul az idegen ellen.

8. Raphael Adolini 1715 – Naru a francia vadászok egyikétől kap egy korabeli pisztolyt azért cserébe, hogy ellássa annak sebét. Az, hogy a Raphael Adolini nevű vadász nem sokkal később mégis meghal, most teljesen mellékes. A hangsúly a nevén és a pisztolyon van, aminek a markolatába azt bele is vésték. Ez ugyanis a film legzseniálisabb utalása. A Predator 2-ben, miután Danny Glover karaktere az űrhajón legyőzi az idegent, megjelennek annak társai, hogy elvigyék a testét. Mielőtt mind eltűnnének, az utolsó Predator visszafordul és tisztelete jeléül egy réges-régi pisztolyt dob oda a döbbenten álló nyomozónak. Ugyanazt a pisztolyt, amit most a Prédában láthatunk: Raphael Adolini 1715…