Ahogy egyre közeledünk az idei Oscar-gálához, úgy szaporodnak az ilyen-olyan hírek is a díjátadóval kapcsolatban. Nemrégiben arról lehetett olvasni, hogy nem lesz hagyományos értelemben vett házigazdája az estnek, majd később arról, hogy rendhagyó menüvel készülnek a gálára a konyhán. Most, bár már nem először pedig arról, hogy Stephen King élesen kritizálta az egész eseményt és annak működését.

Az egész néhány héttel ezelőtt kezdődött, amikor a népszerű horror író a Twitter-csatornáján arról írt, a művészetben mindent a minőségnek rendel alá a változatossággal szemben. Erre mindjárt rá is ugrottak néhányezren, és darabokra szedték Kinget, mivel szerintük ezzel az emberi sokszínűség és változatosság ellen tett nyilatkozatot.

King a napokban a Washington Postban tett közzé egy írást, amelyben éppen azért kritizálja az Oscar-gálát és annak működését, amiért korábban őt érte kritika. Történetesen azért, hogy még mindig túlságosan is a fehér embereknek, sőt, még inkább a fehér férfiaknak kedvez.

Az író azt nehezményezte, hogy a zsűri továbbra is elsősorban olyan filmeket részesít előnyben, amelyek a fehér férfiakról és fehér férfiaknak szólnak. Idén ilyen Az Ír, Az aszfalt királyai, az 1917, a Joker vagy épp a Volt egyszer egy Hollywood. Ezekben mind fehér férfiak a főszereplők, de nincs hiány akcióban, lövöldözésben sem.

Az Oscar-díjak zsűrijét már nem először érik hasonló vádak, sőt, lényegében hosszú évek óta kritizálják őket hasonló okokból. 2015-ben az OscarSoWhite hashtag terjedt futótűzként a közösségi médiában, ami csak még jobban előtérbe helyezte ezeket a negatív hangokat. Sokak szerint a zsűri, habár ez lenne az egyetlen, de legalábbis a legfontosabb feladata, nem is nézi meg az összes jelölésre érdemes filmet, így adják le a szavazataikat az általuk preferáltra. Ezt is megemlítette King a kritikájában, amelyet az idősebb, fehér zsűritagoknak címzett: vajon közülük hányan látták a Harriet című életrajzi filmet vagy a Az utolsó fekete férfi San Franciscóban drámát?