Steven Spielberg 'csak' a második levagyonosabb milliárdos híresség, egy ikonikus filmes végzett az 1. helyen (Forbes 2024)

De ki előzte be a Jurassic Park, a Cápa vagy épp a Schindler listája rendezőjét és hanyadik helyen landolt a Forbes éves listáján milliók kedvence, a mostmár hivatalosan is #szupergazdag Taylor Swift?

A Forbes "A világ milliárdosai" listájára, 14 híresség került fel idén, akik a magazin szerint együttesen 31 milliárd dollárt érnek. A lista a sztárok nettó vagyonáról készült, 2024. március 8-i adatok alapján állt össze.

Swift eredménye annál is inkább figyelemre méltó - írja a Forbes -, mivel tavaly októberben "olyan bravúrt hajtott végre, amit korábban egyetlen más zenész sem: szigorúan a zenéjéből és a fellépéseiből származó bevételeiből lett milliárdos". Mindezt a Taylor Swift - The Eras Tour által generált hype is segítette.

De lássuk a listát!

Az első helyen a 79 éves George Lucas végzett, akinek nettó vagyona: 5,5 milliárd dollár. A Star Wars rendezője, aki 1997-ben debütált milliárdosként, a leggazdagabb híresség, nagyrészt a LucasFilm nevű produkciós cégének köszönhetően, amelyet 2012-ben több mint 4 milliárd dollárért adott el a Disney-nek készpénzben és részvényekben.

Őt követi a 77 éves Spielberg 4,8 milliárd dolláros vagyonával. Spielberg 1994-ben került fel a listára, az első rendezőként, akinek ez sikerült, miután olyan sikereket ért el, mint a Cápa, a Jurassic Park és a Schindler listája. "Szerencsejátékos vagyok" - mondta a Forbesnak abban az évben - "Már majdnem egy évtizede nem vettem fel fizetést".

Hogy ezt hogy csinálta? A filmjeiért a bruttó eladások egy százalékát kapja, és az Indiana Jones-sorozatnak köszönhetően még mindig kap százalékot minden eladott jegyből az Universal vidámparkjaiban!

A 3. helyezett Michael Jordan lett, 3,2 milliárd dolláros vagyonával, aki csak 1,8 milliárdot a márkakapcsolataiból szerzett. Erről - is - szól a tavaly bemutatott Air – Harc a legendáért.

Jordan után Oprah Winfrey jön, 2,8 milliárddal. A nappali talkshow műsorvezetője 2003-ban lett az első fekete női milliárdos, aki az azóta eltelt években média-és üzleti birodalommá építette a márkáját, többek között ingatlanbefektetésekkel és saját produkciós cégével. 

Jay-Z, 2,5 milliárddal az 5. a listán, valamint ő a hip-hop szcéna első milliárdosa is. Vagyonában nem szerepel felesége, Beyoncé Knowles félmilliárd dolláros vagyona. Kim Kardashian West a 6., 1,7 milliárddal, majd jön a hobbitok ura, Peter Jackson, aki 1,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, aminek nagy részét vizuális effektekkel foglalkozó cégéből, a Weta Digitalból szerezte.

Tyler Perry a 8., 1,4 milliárddal, őt követi Rihanna 1,4 milliárddal, majd érkezik Tiger Woods, 1,3 milliárdos vagyonával a 10. helyen. Woods egy igazán exkluzív klubba tartozik, hiszen LeBron James mellett ő az egyetlen olyan sportoló, aki a sportágában aktívan tevékenykedve lett milliárdos. Az ötszörös Masters-győztes több mint 1,7 milliárd dollárt keresett pályafutása során, ennek nagy részét a reklámokból. 

LeBron James áll jelenleg a milliárdosok listájának 11. helyén 1,2 milliárddal követi Magic Johnson, aki az üzleti életben szerzett vagyont, méghozzá más milliárdosokkal kötött ügyes partnerségek révén. Tulajdonában van az NFL-ben szereplő Washington Commanders (Justin Harrisszel), az MLB-ben szereplő Los Angeles Dodgers (Todd Boehlyvel), a WNBA-ben szereplő Los Angeles Sparks és az MLS-ben szereplő LAFC.

Dick Wolf a 13. a listán, szintén 1,2 milliárddal. Wolf a televízió legnézettebb bűnügyi sorozatainak, köztük a Law & Order és az FBI sorozatnak az ötletgazdája.

Végül pedig Taylor Swift, az egyik legfiatalabbként, 34 évesen, 14.-ként csatlakozik a listához, 1,1 milliárd dolláros vagyonával! Swift tavaly októberben vált milliárdossá. A történelmi Eras turnéjából származó, adózás utáni 190 millió dollárra becsült bevétel segített bekerülni ebbe az exkluzív klubba - így ő lett az első ember, aki ezt kizárólag a dalszerzés és az előadói munkássága révén érte el.