Tom Cruise 10 legeszelősebb mutatványa

Tom Cruise maga csinálja a kaszkadőrmutatványait, ezt már régóta tudjuk és csodáljuk is érte a vakmerő színészt. 

Egészen figyelemre méltó, mikre volt képes eddigi karrierje során! Repülőgépen lógott, ejtőernyőzött, megmászta a világ legmagasabb épületét - kis túlzással mondhatjuk: mindent megcsinált már.

Most legnagyobb mutatványait gyűjtöttük össze, természetesen lehetetlen rangsorolni őket! A sorrendet a Mafab közösség, adott filmekre megszavazott pontszámai alapján állítottuk össze. 

Nálatok melyik mutatvány kerülne az első helyre?

#7

64 A múmia  (2017)

(39) (30)

akció | fantasy | kaland | thriller

Netflix

Az ókori királynő, kinek életét igazságtalanul oltották ki, évezredek óta nyugszik kriptájába temetve; mélyen a sivatag kérlelhetetlen homoktengere alatt. Legalább is eddig... több»

A filmben a teherszállító repülőgép lezuhanásához Cruise a NASA egyik repülőgépén belül hajtotta végre a mutatványt, amely az űrhajósokat a gravitációmentességre képzi ki. Egy ilyen jelenetet a színészek általában ellenőrzött környezetben, például egy zöld vászonnal körülvett hangszínpadon veszik fel. Cruise azonban nem. A jelenetet az említett NASA repülőgépen vették fel, amelynek 25 000 láb magasra kellett emelkednie, hogy úgy tűnjön, mintha Cruise a zéró gravitációban lenne. A repülőgép ezután 22 másodpercig szabadesést végzett. A színész négyszer csinálta végig a repülést, hogy a jelenet sikerüljön.
#6

77 M: I-2  (2000)

(11) (24)

akció | kaland | thriller

HBO Max | SkyShowtime

Ethan Hunt immáron második lehetetlen küldetésére indul: vissza kell szereznie egy kísérleti biológiai fegyvert. Ez a terve Sean Ambrose-nak is, aki rendelkezik a vírus... több»

Megmászott egy 2000 láb magas sziklát. A 2000-es M: I-2 nyitójelenetében Cruise egy sziklán mászik fel. És igen, ez tényleg ő. A színész csupán egy biztonsági kötéllel mászott fel a Utah állambeli sziklára. Emellett egy 15 láb magas ugrást is végrehajtott az egyik szikláról a másikra.
#5

akció | kaland | thriller

HBO Max | SkyShowtime

Mission: Impossible - Titkos nemzet: Azt követően, hogy hivatalosan feloszlatták az Impossible Mission Force-t, Ethan (Tom Cruise) és csapata magára maradt. Azonban még ez sem gátolja... több»

A Titkos nemzet forgatásához is több hajmeresztő sztori tartozik! Ezek egyike, hogy Cruise hat percig tartotta vissza a lélegzetét egy víz alatti mutatványhoz, Ethan Huntnak ugyanis egy víz alatti széfbe kell lemerülnie, hogy megszerezze azt a számítógépes chipet, amely közelebb viszi a gonosztevőhöz. Amellett, hogy végig vissza kell tartania a lélegzetét, távol kell tartania magát egy nagy darutól, amely a széf körül kering. A jelenethez először leugrott egy 120 láb magas párkányról. Ezután egy 20 láb mély vízben lévő tartályban Cruise hat percig visszatartotta a lélegzetét. / A másik sztori, hogy a színész egy repülőgép oldalán lógott, amikor az felszállt. A gép, egy hatalmas Airbus A400M repülőgép volt. Ennek oldalába kapaszkodott Cruise, miközben az felszállt, és 100 csomós sebességgel 1000 láb magasra emelkedett. A színész védelme érdekében egy dróttal rögzítették őt a repülőgéphez. Speciális kontaktlencsét is viselt, hogy megvédje a szemét a törmelékektől. Nyolcszor csinálta meg ezt a mutatványt.
#4

akció | kaland | thriller

HBO Max | SkyShowtime

Ethan Hunt ügynök és emberei elveszítik az elnök és az ügynökség támogatását, miután egy puccsnak álcázott terrortámadás elsőszámú vádlottjaiként állítják elő... több»

Ebben az epizódban Cruise megmászta a világ legmagasabb épületét, a dubaji Burdzs Kalifát. A Fantom protokoll forgatásán a színész a mászás során 1700 láb magasra jutott fel a levegőbe. Emellett négy emeletet zuhant lefelé úgy, hogy az épület felszínén kötélen ereszkedett le.
#3

akció | kaland | thriller

SkyShowtime

Hat világszerte népszerű epizód után újabb akció kémfilmmel bővül a több milliárd dolláros Mission Impossible franchise a főszerepben az Ethan Huntot alakító Tom Cruise-zal... több»

Cruise 500 ejtőernyős ugrást és több mint 13 000 motocross ugrást hajtott végre. Ez a kaszkadőrmutatványa, amiben e kettőt kombinálja, pedig határozottan ott van az eddigi legőrültebb ötletei között: motorral hajtott le egy szikláról. A sztár 500 ejtőernyős ugrást és több mint 13 000 motocross ugrást hajtott végre, hogy felkészüljön a mutatványra. És ez nem csak azért volt, hogy meglegyen a képessége és magabiztossága a mutatvány végrehajtásához; a tréning azt is lehetővé tette, hogy Christopher McQuarrie rendező és stábja feltérképezze a kameraszögeket, hogy méltóképp megörökíthesse ezt az egészen elképesztő vállalást. A kaszkadőrmutatványt aztán a forgatás első napján hajtották végre: "Vagy folytatjuk a filmet, vagy nem. Meg kellett tudnunk az első napon!" - Cruise az Entertainment Tonightnak mesélt arról, hogy miért az első napon csinálták meg. Ennek, elmondása szerint az volt az oka, hogyha esetleg életét vesztené a mutatvány végrehajtása során, a stáb tudjon idomulni az így kialakult helyzethez. A színész végül hatszor csinálta meg a kaszkadőrmutatványt a forgatás napján.
#2

akció | kaland | thriller

SkyShowtime

A legjobb szándékok is visszaüthetnek később… A nagysikerű akció-thriller sorozat legújabb részében Ethan Hunt (Tom Cruise) és az IMF csapat (Alec Baldwin, Simon Pegg, Ving... több»

Az Utóhatás kapcsán HÁROM komolyabb estről is szólnak "legendák": 1. Cruise helikopterrel repült. A film fináléjában látható izgalmas helikopteres üldözési jelenethez Cruise napi 16 órát töltött edzéssel, hogy elérje a helikopter önálló vezetéséhez szükséges 2000 órát. De a színész nem csak vezette a helikoptert. Egy 360 fokos dugóhúzós zuhanást is végrehajtott benne, ami még a legtapasztaltabb pilótát is kihívás elé állította volna. / 2. Eltörte a bokáját a forgatáson.Tom Cruise imád futni a filmjeiben, ez egyfajta védjegyévé is vált. Ám az, hogy képes-e tovább futni, megkérdőjeleződött, miután balul sült el egy kaszkadőrmutatvány. Miközben a színész egyik épületről a másikra ugrott, rossz irányban ütközött az épület falának, és eltörte a bokáját. A baleset miatt hónapokra leállt a forgatás, és az orvosok azt mondták Cruise-nak, hogy a futással töltött napjai talán végleg véget értek. De a sztár hat héttel később már újra sprintelt. / 3. Cruise 106 ejtőernyős ugrást hajtott végre törött bokával, hogy végrehajtsa a HALO-ugrást. Miközben korábban elszenvedett bokatörését gyógyítgatta, a színész megcsinálta karrierje eddigi legelképesztőbb mutatványát! A filmben Cruise karaktere és CIA-s társa, August Walker (Henry Cavill) úgy döntenek, hogy HALO-ugrást hajtanak végre (Ez egy nagy magasságból, alacsonyan kinyitott ejtőernyővel végrehajtott ugrás, amely során az ejtőernyő egy ideig tartó szabadesés után alacsony magasságban kinyílik.) egy hatalmas C-17-es repülőgépből, hogy észrevétlenül jussanak be Párizsba. Cruise ezt a valóságban is megcsinálta, két hét alatt 106 alkalommal hajtotta végre az ugrást, sokszor az arany órában, vagyis a naplemente előtt közvetlenül bekövetkező, nagyon rövid ideig tartó tökéletes megvilágítású időszakban.
#1

87 Top Gun: Maverick  (2022)

(56) (23)

akció | dráma

SkyShowtime | Netflix

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»

Cruise a Top Gun: Maverick repülési jeleneteiben valóban egy F/A-18-as repülőgépben ült, és valóban meg kellett küzdenie a gravitációval és a nyomáskülönbséggel. Amikor Cruise-t és a színészeket úgy látjuk, mintha a ezekkel az erőkkel küzdenének a sugárhajtású gépekben, torz arcokkal, az azért van, mert tényleg így is volt. Cruise és a szereplőgárda többi tagja kiképzésen vettek részt, hogy a jelenetek a lehető legrealisztikusabbnak tűnjenek - ami azt jelentette, hogy az F/A-18-as sugárhajtású repülőgépekben kellett ülniük, miközben körbe-körbe pörögtek és drámai zuhanásokat hajtottak végre.