Tragikus sorsú gyerekből lett legenda: 18 éve hunyt el Johnny CashA kép forrása: Droits réservés

Bár a legtöbben talán a zenei munkásságát ismerik, számos televíziós sorozatban és filmben is játszott. Halálának 18. évfordulóján a country legendára, Johnny Cashre emlékezünk.

Johnny Cash 1932-ben látta meg a napvilágot Kingslandben, Arkansas államban. Még gyerekként kapta az első gitárját édesanyjától, akitől az első akkordokat is elsajátította. Szüleinek hamar feltűnt a különleges énekhangja, melyet egy énektanár segítségével fejlesztett tovább. 

Gyerekkorát azonban beárnyékolta egy szörnyű tragédia. Testvére, Jack fafűrészelés közben elesett, a fűrész pedig halálos sérülést ejtett a testén. Casht egész életében kísértette a szörnyű eset. 

Miután befejezte a középiskolát, üzemi munkás lett, majd csatlakozott a légierőhöz. Nyugat-Németországban állomásozott, amikor megalapította az első zenekarát.

‘54-ben adta ki az első albumát, melyet követően nem volt megállás. Sorra jöttek a sikeresebbnél sikeresebb lemezei, és vált még életében a country és a gopsel műfajának legendájává (a számos magánéleti botránya ellenére). Karrierje során 18 alkalommal nyerte el a zenei világ egyik legrangosabb díját, a Grammyt.

1959-ben mutatkozott be színészként, legismertebb filmjei közé tartozik a Pisztolypárbaj, A báró és a kölyök valamint a Tennessee-i éjszakák.

Kultikus dalai több mint 300 filmben csendültek fel. Folsom Prison Blues című dalát hallhattuk pédául Guy Ritchie Egy igazán dühös ember című filmjében valamint a James Gunn rendezésében bemutatott The Suicide Squad – Az Öngyilkos osztagban is. Az I Walk the Line felcsendült az Ozarkban, a Girl from the North Country a Jennifer Lawrence és Bradley Cooper nevével fémjelzett Napos oldalban, az Ain't No Grave Quentin Tarantino filmjében, a Django elszabadulban, a Guess Things Happen That Way az Amerikai gengszterben, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Életéről egy zseniális film is született, a 2005-ben bemutatott A nyughatatlan főszerepét az Oscar-díjas Joaquin Phoenix alakította. A filmet az Akadémia 5 Oscarra jelölte, melyből végül egyet tudott díjra váltani. Az Aranyszobrot a legjobb női főszereplő kategóriában Reese Witherspoon vehette át.

1999-ben Parkinson-kórral diagnosztizálták, majd két évvel később kórházba került keringési zavarok miatt. Cukorbetegségéből fakadó komplikációk következtében hetvenegy éves korában 2003. szeptember 12-én hunyt el.

dráma | életrajzi | romantikus | zenés

Johnny Cash életrajzi filmjében végigkísérhetjük, miként vált a  vézna gitárosból a 20. század meghatározó zenei ikonja. A történet 1955-ben kezdődik, amikor egy fiatal... több»