2020.12.21 16:52 Artemisia Olvasottság: 449x
7

Mesés kalandba ágyazott társadalomkritika

Roald Dahl gyermekkönyveinek sokat köszönhet a filmipar, jó példa erre többek között a Boszorkányok sikere. A Charlie és a csokigyár az író egyedi stílusára jellemzően egy mese mögé bújtatott, vitriolos társadalomkritika, melynek találkozása Tim Burton különc stílusával egy igencsak absztrakt tanmesét alkotott.

A történet középpontjában a címszereplő helyett Willy Wonka, a különc, rejtélyektől övezett csokigyáros áll. Willy szenvedélye és életműve a csokoládégyártás, ám az évek óta látszólag üresen álló gyár egy kivételes alkalommal megnyitja kapuit 5 gyerek előtt, akik megtalálják a Wonka csokikba rejtett aranybilétákat. Az 5 szerencsés nyertes, Augustus Kugle, Violet Nyálias, Veruka Show, Mike Teevee, valamint Charlie megérkeznek a csokigyárba, találkoznak annak évek óta nem mutatkozó tulajdonosával, és kezdetét veszi a mesés kaland...

Mesés kalandba ágyazott társadalomkritika

Csak épp nem is olyan mesés, mint azt elképzeltük. A gyárlátogatás ugyanis nem a mókáról és kacagásról szól, hanem a csokitól és karamellától folyó felszín alatt egy nyomasztó erkölcsi utazásra hív. A film legerősebb eleme természetesen Willy Wonka, aki azután is egy talány marad, hogy tetemes háttérinformációt tudunk meg róla. Fantasztikus karakter, aki szórakoztató, karizmatikus, igazi szórakozott zseni, meg nem értett művészlélek. Sejthető, hogy több van benne, mint amennyit megmutat magából, a cselekmény és a flashback jelenetek előrehaladtával kirajzolódik, hogy szórakozottsága egy magányos, visszahúzódó, örökké szorongó, enyhén depressziós, nagyra nőtt gyereket takar. Ő valójában a társadalom romlottságától megcsömörlött, az emberi gonoszság miatt elborzadt embereket jelképezi, kicsit talán az író saját érzéseit is tükrözi.

Az 5 gyerek a maguk szélsőségesen felnagyított jellemvonásaival nemcsak a humorról gondoskodik, hanem a társadalom 4 "fő bűnét" testesíti meg: telhetetlenség, törtetés, becsvágy, erőszak. A kis Charlie pedig az általuk háttérbe szotított tisztaságot és jóságot szimbolizálja. A rossz gyerekek a rosszaságuknak megfelelő, azzal összefüggő büntetést, leckét kapnak Willy Wonka birodalmában, de a film sajátos nézőpontját mutatja, hogy ezt nem Wonka szabja ki rájuk, hanem saját maguk sétálnak a hibáiknak ásott verembe, még a figyelmeztetések ellenére is, vagyis a történet rávilágít arra, hogy a karma körbejár, és amit adsz, az életben azt kapod vissza.

Bár a gyerekek megkapják a büntetésüket, a film mégis felelőssé teszi a szüleiket (vagyis az társadalmat!) is, hogy olyanokká váltak, amilyenek. Charlie pedig jutalmat kap jóságáért és szófogadásáért, sőt még az emberekből kiábrándult Wonkának is segít helyrebillenteni a nézőpontját. Ami megható és boldog befejezésként is értelmezhető, egyúttal egy fájdalmas segélykiáltásként is, hogy vegyük észre, és nyújtsunk segítséget a lelki sérült embereknek... Mindez pedig mesterien van burkolva egy alapvetően színes, gyerekek számára is élvezhető, és valamilyen szinten tanulságos (fogadj szót a szüleidnek, értékeld a családod) cselekményben, gyönyörű, CGI-t nélkülöző képi világgal (felépített gyár, valódi csokifolyamok, idomított mókusok), Johnny Depp első osztályú alakításával.

családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

A titkozatos csokigyárost, Willy Wonkát évek óta senki nem látta előjönni rejtélyes gyárából, amely munkásokat sem fogad már hosszú-hosszú idő óta. A talányoktól övezett... több»

7