Közösség

Vélemény:

86 Az utolsó szamuráj

(2003)

Valós alapú és látványos

Dysthymia   2024.11.29 06:41
2

Valós és megtörtént eseményeken alapul Az utolsó szamuráj. A hakodate-i csata valóban megtörtént 1868-ban, amikor Japán történetének utolsó szabadon élő és felfegyverzett szamurájseregei megütköztek a japán kormány hivatalos hadseregével. A csatát, ahogyan a film is bemutatja, a modern lőfegyverek döntötték el. A puskákkal, gépfegyverekkel felszerelt katonák legyőzték a kardokkal küzdő szamurájokat. A végeredmény nem is lehetett kérdéses. A filmben szereplő századosnak, akit Tom Cruise alakít, nem találtam nyomát, de tény, hogy az európaiak és az amerikai vezetés is a japán kormányt támogatta a szamurájok ellenében minden eszközzel. A film rendezése nagyon jó, és szerintem Tom Cruise is nagyot alakít. Nekem nagyon tetszettek a közelharcjelenetek, amikor főhősünk megtanult szamuráj módra harcolni. Próbáltak szerelmi szálat is beletenni, de az idővel félbemarad. Jó a film fényképezése is, tetszetős az archaikus japán életmód bemutatása. Értékelés: erős 4 csillagos film, 80%-os szinttel. Többször nézős dolog egyértelműen.