Közösség

Vélemény:

 

87 Shrek 2

(2004)

Shrek 2

 
Artemisia   2018.10.21 17:45
2


A zseniális jelző egyszerűen kevés, hogy kifejezze ennek a filmre rögzített ikonnak a nagyságát. Minden képkockája tökéletes, számomra a legelevenebb, legszórakoztatóbb rajzfilm, ami valaha készült. Lehengerlő az életszerű személyiséggel rendelkező karakterek szereplése és az ízléses , főként parodizációval operáló poén-áradat ; mesterien szőtték a cselekménybe a kultikus filmek és Disney-mesékre utalásait, így a Shrek 2 egyfajta kalauzként is funkcionál a filmtörténet legendás alkotásaihoz. - Pl. már a nyitó képsorokon találkozunk egy bájosan vicces utalással A kis hableányra.
- Shrek és Fióna házasságkötésekor pedig, ahogy a jegygyűrű Fióna ujjára kerül, utalás A Gyűrűk Ura : A Gyűrű szövetségének híres jelenetére.
- Önmagában az is kifigurázza az ismert meséket, hogy Fióna szüleinek a királyságát nemes egyszerűséggel Túl az Óperencián-nak hívják, az pedig különösen nagy húzás, hogy Túl az Óperencián Hollywood paródiája.
- Kandúr fantasztikusan színes karakter, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy ő a macskabőrbe bújtatott Zorró. A készítők zseniális humorérzékét dícséri, hogy nem a latin szívtipró, bérgyilkos, kardforgató, hős macskán nevetünk, hanem azon amikor átlagos macskaként viselkedik, pl.amikor köhögni kezd egy szőrcsomótól, amikor a bundáját nyalogatva "fürdik", amikor izgalomba jön egy gombolyagtól vagy amikor az istállós jelenetben az elalvó Shrek ráesik, mire jellegzetes macskahangon felnyávog :-) Ezenkívül neki köszönhetjük a bravúrosan vicces, Alien-filmekre való utalást, amikor is kitör Shrek ruhájából :-)
- Fetrengve nevetős rész mikor a meselények a Hófehérkéből ismert varázstükröt tv készüléknek használva nézik Shrek, Szamár és Kandúr menekülésének tudósítását, ami egy forrásanyag szerint az O.J. Simpson utáni hajsza paródiája, amit élőben közvetített több amerikai hírcsatorna is.
- A kiszabadításuk teljesen a Mission Impossible-re van alapozva, még a betétdal is ugyanaz :-) Roppant szórakoztató volt a kultikus film ilyenfajta paródiáját látni.
- Szintén örök zöld humoros a Frankeisten-t kifigurázó jelenet és az a tény, hogy a Frankeisten szörnyet egy óriási mézeskaláccsal helyettesítették:-)
- Hogy a rajzfilm végén zajló, hetedhét országra szóló , hamisítatlan spanyol hangulatú "sziesztáról", és Pinokkió Michael Jackson-mozdulatokkal való táncáról már ne is beszéljek:-)
Mindezek mellett folytatja és tovább fejleszti az első rész tendenciáit, melyekkel teljesen szembemegy a rajzfilmes hagyományokkal és kifordítja a mesei elemeket.
Pl.maga Szőke karaktere egyszerre egyesíti és ki is forgatja a mesebeli hercegek jellemzőit, hiszen egyszerre jóképű, daliás szőke herceg, (még a neve is az,hogy Szőke) és esetlen, sunyi "anyuci pici fia" is. Ennek köszönhetően egyedülálló, brilliáns és végtelenül szórakoztató a személye.
A rajzfilm másik fénypontja Jótündér karaktere, aki a történet egyik szintén roppant szerethető és szórakoztató oszlopa. A történet fonák humorát mutatja, hogy a főgonoszt JÓtündérnek hívják:-) Rengeteg nagyszerű jelenetet köszönhetünk neki is, pl.mikor megjelenik Fióna szobájában és az által, illetve az életre kelt bútorok(A szépség és a szörnyeteg) által keltett légáramlat fellebbenti Fióna szoknyját, Marilyn Moonroe ikonikus jelenetére utalva a Hétévi vágyakozás című filmben.
Összességében az egész film tele van felejthetetlen jelenetekkel, amikért köszönet a készítőknek.