Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
82%

Az ötvennegyedik hadtest (1989)

Glory
Filmadatlap
 
29
Szereplők
4
Vélemények
25
Képek
1
Videók

Galéria (25)

Videók (1)

 
Yosihiro   2020. 11. 09.

legújabb vélemény

1
Az 54.

Ez a film igazából nem a szereplőkről szól. Azt hiszem, mély drámai érzékkel mutatják be az amerikai háború történéseit. Amit igazából nem mutattak a világ felé. Ebben a háborús filmben olyan érzelmek kerülnek felszínre, mint a rabszolgasors, a hábor... teljes kritika»

 
Laci000   2015. 06. 03.

0

Szerintem ez a film csupán átlagos, se több, se kevesebb. Tipikus Edward Zwick film. Denzel Washington-nak nem adtam volna ezért az alakításáért Oscar díjat, mert szerintem ez nem volt túl jó, nekem itt Morgan Freeman se volt az igazi. Annál inkább Matthew Broderick, szerintem ő remekül játszott...

 
WaldyxMan   2016. 03. 03.

0

Ez a film a háborús filmek definíciója lehetne, annyira jó. A karakterekről teljes képet kapunk, értjük az indítékaikat, érzelmeiket és motivációikat. Jól át lehet élni azokat a morális válságokat, amiket a háború miatt élnek meg. A háborús jelenetek... több»

 
Gwen_mot   2018. 07. 10.

0

Az 54. hadtest egy igazi klasszikus, ami végre elmeséli az amerikai polgárháború egy kevéssé ismert fejezetét. Denzel Washington és Morgan Freeman alakítása igazán emlékezetes, ők a film valódi magja. Az ütközetek egészen jól kerülnek ábrázolásra, de... több»

A film összbevétele 26 830 000 dollár volt (imdb.com).

 

A film végén Robert Gould Shaw ezredes holttestét a fekete katonákkal együtt tömegsírba dobják. A tiszteket hivatalos temetésben kellett volna részesíteni, de a Konföderáció annyira megvetette a fekete ezredet, hogy a katonákkal együtt dobták őket sírba, és nem részesültek kitüntetésben. A háború után Shaw szülei ellátogattak a dél-karolinai Fort Wagner helyszínére. Megkérdezték őket, hogy szeretnék-e exhumálni fiuk testét, hogy hazavihessék Bostonba eltemetni. A válaszuk így hangzott: "Nem vennénk ki a testét onnan, ahol fekszik, sok bátor és odaadó katonával körülvéve."

(Yosihiro )
 

A filmet 1989. december 15-én mutatták be a mozikban, ugyanazon a napon, mint a Családi ügyet (1989), amelyben Matthew Broderick szerepel.

(Yosihiro )
 

Ez a film egyike annak az öt filmnek, amely elnyerte a legjobb filmzene Grammy-díját, annak ellenére, hogy nem jelölték a legjobb eredeti filmzene Oscar-díjára. A többi film: Egy gyilkosság anatómiája (1959), Az utolsó esély (1995), A függetlenség napja (1996) és A sötét lovag (2008).

(Yosihiro )
 

Bár a film nem mutatja be, Robert Gould Shaw néhány hónappal az 54. hadtest dél-karolinai kiküldése előtt feleségül vette Anna Kneeland Haggertyt.

(Yosihiro )
 

Az igazi 54. hadtest a Massachusettsért folyó harcban harcolt 1833. július 16-án, a dél-karolinai James-szigeten. A csatát ábrázoló jelenetet 1989 február végén vették fel egy cserkésztáborban a Rose Dhu-szigeten, a grúziai Savannah közelében. A forgatás során havazott, fűtőtesteket kellett hozni, hogy megolvadjon a hó. A "Karácsony a Readville-i táborban" jelenetet 1989 márciusában forgattak a georgiai Savannah-i régi vonat-körházban, ahová itt hófúvókat vittek, és aprított jeget fújtak a földre, hogy látszódjon a téli hó.

(Yosihiro )