A Biciklitolvajok főhőse Antonio Ricci, aki a háború utáni Rómában állástalanná válik. Felvennék moziplakátokat ragasztani, ezért felesége zálogba adja a családi ágyneműt, hogy kiválthassák a biciklijét. Antonio munkába áll, de a biciklit ellopják, a férfi és kisfia, Bruno az egész várost… Több

Író: Luigi Bartolini
Feldolgozások
Messenger (1994)

A kép forrása: Criterion
Kicsit vontatott, de benne van az ember tehetetlensége, kiszolgáltatottsága a bűnözéssel szemben. Vicces volt a Zsebtolvaj című film után ezt megnézni :D
Az egyik kedvenc olasz filmem és mint olyan nem is sok van. Viszont ez a darab nagyon drámai és tetszettek benne a karakterek. Nem volt sallang, sablon a csak a puszta történet.
Már régóta megszerettem volna nézni a filmet. Valóban jó film. Megrendítő és egyben tragikus, hogy egy biciklilopás mekkora jelentőséggel tud bírni egy család életében. Csak ajánlani tudom.
A film összbevétele 36 818 dollár volt (imdb.com).
Luigi Bartolini regénye adta a film alapötletét, de a rendező és főleg Zavattini erősen átdolgozták a történetet. Annyira megváltoztatták, hogy a darab főcíme már nem is tartalmazza az ötletadó nevét.