Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
Filmadatlap
 
33
Szereplők
136
Vélemények
21
Képek
13
Videók

Érdekességek: Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (2014)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 103 215 094 dollár volt (imdb.com).

 

Ez az első olyan, Oscar-díjat bezsebelő film, amit 100%-ban digitálisan forgattak, és nem eredeti kópiát alkalmaztak.

(Bogi87)
 

A film utómunkálatai mindössze 2 hétig tartottak. Ez azért volt lehetséges, mert alig van vágás a filmben.

(Bogi87)
 

A film megalkotása kb. 12 000 ember számára adott munkalehetőséget.

(Bogi87)
 

A színház folyosóján több alkalommal is mutatja a kamera a szőnyeget, ami teljesen megegyezik az 1980-as Ragyogásban található darabbal.

(Bogi87)
 

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) 18 millió dollár költségből jött létre, míg a bevételek 42 millióra rúgtak.

(Bogi87)
 

Michael Keaton bevallotta, hogy még soha nem volt ilyen nehéz szerepe, mint ez. Hozzátette, hogy bár Riggan Thomson és az ő karrierjében számos hasonlóság akad, mint emberek igen különbözőek.

(Bogi87)
 

Birdman és Superman karakterében sok a hasonló vonás. Mind a ketten más világ szülöttei, de a Földön kényszerülnek élni, tudnak repülni stb.

(Bogi87)
 

Filmbéli utalás Batmanre, mikor Riggan Thomson meséli a feleségének, hogy együtt utazott George Clooney-val. Batman/Bruce Wayne alakját George Clooney formálta meg az 1997-es, Batman és Robin c. filmben.

(Bogi87)
 

A filmben található egy (nem is annyira rejtett) utalás Batmanre, mikor Riggan Thomson a sajtótájékoztató napján az öltözőben azt mondja, hogy '92 óta nem vette fel a jelmezt. Michael Keaton 1992-ben volt második és utolsó alkalommal Batman.

(Bogi87)
 

Mikor Birdman látomások formájában jelenik meg, Benjamin Kanes-t láthatjuk.

(Bogi87)
 

A filmben visszaköszön Shakespeare Macbeth-je, mikor Riggan Thomson bemegy a kivilágított italboltba, az utcán lévő részeg férfi pedig a klasszikus műből idézi Lady Macbeth halálát.

(Bogi87)
 

A Birdman c. film bizonyos szempontból rokon mű Shakespeare Macbeth-jével. Riggan Thomson = Macbeth, míg Birdman = Lady Macbeth. Machbeth szeretne semmissé tenni egy jóslatot, amit boszorkányok mondtak, míg Riggan Thomson szintén egy jóslatot, egy kritikus nő jóslatát igyekszik megváltoztatni.

(Bogi87)
 

A film egyik jelenetével kapcsolatban (mikor Riggan Thomson áll a tetőn, és a szemben található ház tetejéről egy asszony, aki épp tereget, odakiált neki, hogy filmet forgatnak, vagy épp valóság, amit lát) sok pletyka kering. Vannak, akik azt állítják, hogy a hölgy valóban feltette ezt a kérdést, és Riggan Thomson improvizált, az alkotóknak meg annyira tetszett mindez, hogy benne hagyták a filmben. Egy másik elképzelés szerint viszont a hölgy nem más, mint Jackie Hoffman színésznő, és a jelenet megrendezett.

(Bogi87)
 

Számítógépes animáció segítségével oldották meg, hogy a Times Square és a színház egymás mellett legyen, a valóságban ugyanis igen távol esnek egymástól.

(Bogi87)
 

Mivel a stáb nem tudott engedélyt szerezni ahhoz, hogy lezárják a Times Square-t, azt a jelenetet, ami itt játszódik éjszaka kellett leforgatniuk, ekkor ugyanis kevesebb ember lézengett a téren, mint napközben.

(Bogi87)
 

Emma Stone is szerepelt már korábban képregény feldolgozásban, A csodálatos pókember c. filmben Gwen Stacyt formálta meg, aki Pókember szerelme.

(Bogi87)
 

Edward Norton sem szűz már a szuperhősök, képregényfigurák világában, ugyanis korábban A hihetetlen Hulk című filmben ő alakította Bruce Bannert.

(Bogi87)
 

Az Edward Norton által megformált Mike karaktere egyértelmű utalás a színészre, hollywood-i pletyka, hogy borzasztó rámenős, olykor nem is könnyű vele a közös munka sem.

(Bogi87)
 

Riggan Thomson, a főszereplő karaktere erőteljesen utal a szuperhősi múltra, mellyel az őt megformáló Michael Keaton rendelkezik.

(Bogi87)
 

A színészeknek igen gyakran akár 15 oldalnyi szöveget is el kellett mondaniuk, továbbá nagyon szigorúan meg volt határozva, pontosan mikor kell egy adott helyre érkezniük. Minderre az egyedülálló forgatási módszer miatt volt szükség.

(Bogi87)
 

Az idézet, melyet a film legeljén láthatunk, nem más, mint Raymond Carver sírfelirata. Ő az írója a darabnak, amit Riggan Thomson rendezett.

(Bogi87)
 

Alejandro González Inárritu munkáját három forgatókönyvíró is segítette: Nicolás Giacobone, Armando Bo és Alexander Dinelaris. Előbbi kettővel már korábban is volt közös projektje, míg Alexander Dinelaris először dolgozott együtt Inárrituval.

(Bogi87)
 

A filmben igen kevés klasszikus dallam csendül fel, azonban ezek mindegyikét a helyszínen játsszák.

(Bogi87)
 

Birdman és Batman karaktere között számos hasonlóság fedezhető fel.

(Bogi87)
 

Ez volt úttörő filmes munkája.

(Bogi87)
 

A filmben állítólag 16 látható vágás van.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A jelenetek szokatlanul hosszúak, két vágás között igen sok idő teleik el, ezért több lehetőségük volt a színészeknek rontani. Edward Norton és Michael Keaton listát vezettek arról, hogy melyik színész hányszor hibázott. A legtöbbet Emma Stone rontotta, a legkevesebbszer pedig Zach Galifianakis bakizott.

(ps)
 

Edward Norton és Zach Galifianakis bevallottan nagy rajongói Michael Keatonnek.

(ps)
 

A forgatás 30 napig tartott.

(ps)
 

Hat év után ez Michael Keaton első főszerepe.

(ps)
 

Michael Keaton a filmben a Birdman alakításáról híres. A Keaton játszott egy ismert szuperhőst, méghozzá a Batmant még 1989-ben.

(ps)
 

Mike Shriner az egyik jelenetben Jorge Luis Borges könyvét olvassa, a Labirintust.

(ps)