Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
74
Filmadatlap
 
29
Szereplők
40
Vélemények
19
Képek
4
Videók
 
HercegPeter   2019. 03. 07.

legújabb vélemény

Ez egy olyan film, ahol inkább a párbeszédekre építenek mintsem a történetre, de ezt nem úgy értem, hogy utóbbival bármi gond is lenne. Kapunk egy igazi sztárparádét, de az összkép valahogy mégsem az igazi. Bőven a feledhető kategóriába tartozik, pedig ezt De Niro filmjeiről ritkán lehet elmondani. A jelmezek is inkább nevetségesek. Nem az ugrott be róluk, hogy "húúú de retró, tiszta '70-es évek". Az viszont kétségtelen, hogy Christian Bale az álcázás nagymestere. Ezúttal is sikerült teljesen átalakulnia. Összefoglalva annyi: jó sztori, nagy színészek ennek ellenére egy közepes alkotás. Jobbat vártam.

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 11. 05.

FBI akció szerelemmel fűszerezve

Ahogy oly sok rendezőnek megvannak a maga, ezer közül is felismerhető stílusjegyei (példának okáért csak egy nevet, Quentin Tarantino-t említeném), úgy David O. Russell is szépen lassan eljut odáig, hogy filmjeinek hangulatát egy elképesztő egyediség lengi be. Az Amerikai botrány ennek a jellemfejlődésnek az egyik újabb, fontos állomása, amelyben O. Russell egy egészen különleges világot alkotott. A rendező gyakorta él azzal a fogással, hogy vesz egy igaz alapsztorit, amelyet "felturbóz" egy kicsit (vagy nem is kicsit) és ebből a masszából lesz egy izgalmas hollywood-i történet igazi akciókkal, csavarokkal, hús-vér karakterekkel. Az Amerikai botrányban is ez történik, egy a valóságban is megtörtént FBI akció köré felépítenek egy szerelmi három (vagyis tulajdonképpen négyszöget), így az akció valójában csak a hátterét képezi a történetnek, a főszerep egyértelműen a karakteréké lesz. Ehhez persze az sem utolsó szempont, hogy milyen színészeket választanak. David O. Russell pedig ügyesen használja azt, ami egyszer már bevált (így újra összehozta korábbi filmjei szereplőgárdáját, ami ebben a filmben még nem zavaró, a Joy-ban már egy kicsit igen). Jennifer Lawrence nagyon jól hozza a buta libát, Amy Adams a fifikás feltörekvő nőt, Bradley Cooper a lecsúszott és magányos nyomozót és persze Christian Bale a bűnözőből lett hőst. A kosztümök és a díszlet hűen tükrözik a '70-es évek vil... több»


 
dulkap   2015. 07. 05.

A film erőtlenül próbálja felvenni a 70-es évek hangulatát, időnként Nagymenők utánérzéssel (vacsora jelenet), de a kanyarban sincs ahhoz a filmhez semmilyen szempontból. A zenék jók benne, de 80%-ban szerintem nem illetek az adott jelenetekhez. Alulról megkarcolja a közepes szintet. Igazából nem is tudom miért, de talán mert az utolsó 45 percben történik valami nem csak unalmas dumálás és Robert De Niro. AZ utóbbi időben általában mellé lő a szerepeivel, de a Vérmesék-ben és itt is bizonyítja, hogy ha gengszterről van szó, nincs nála hitelesebb.

 
hsanya182   2015. 10. 27.

Nagymenő szélhámosokról szól, akik pénzért átvernek bárkit, egyben társadalomkritika is! Nem túl lényegretörő, sok részletbe belemegy így elég hosszúra sikerült és igazán unalmassá vált, pedig összességében tűrhető lett volna! Egyszer túl lehet élni...

 
Bazzzsi   2017. 11. 20.

Megint egy meghökkentő Christian Bale átalakulást láthattunk, talán ez volt a legizgalmasabb a filmben. A történetében sok meghökkentő nincs, nem hogy botrány.

 
Zsceeeka   2018. 03. 31.

Nem volt rossz film, lehetett rajta hüledezni és nevetni is, az alakítások a jobbnál jobb színészek révén rendben voltak, de azért nem gondolom, hogy a legjobb filmek egyike lenne, egyszer érdemes látni.

 
szabomarc   2019. 01. 07.

Egy szórakoztató történet, kifogástalan szereposztással. Nekem nagyon tetszett, bár az idő múlásával már egy konkrét jelenetre sem emlékszem, az élmény viszont maradandó volt.

Jeremy Renner
Christian Bale
Jennifer Lawrence
Christian Bale
Jennifer Lawrence
Christian Bale
Amy Adams
Bradley Cooper
Bradley Cooper
Amy Adams
Amy Adams
Christian Bale
Christian Bale
Amy Adams
Amy Adams
Bradley Cooper
Christian Bale
Amy Adams
Jennifer Lawrence
Jeremy Renner
Bradley Cooper
Christian Bale
Amy Adams
Christian Bale
Amy Adams

A film összbevétele 251 171 807 dollár volt (imdb.com).

 

Christian Bale és Jennifer Lawrence veszekedős jelenete végig improvizáció volt.

(mamiéstöti2)
 

Amy Adams ruháit korabeli, neves divattervezők kollekcióiból válogatták ki, hogy hűek legyenek a kor stílusához.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film alaptörténetét képező botrányból már sokan szerettek volna filmet készíteni, többek között a francia Louis Malle, aki Dan Aykroyd-ot és John Belushi-t képzelte el a főszerepben. A film elkészítését épp Belushi korai halála hiúsította meg.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A rendező azt kérte a jelmez-, és díszlettervezőktől, hogy használják fel a '70-es évekre olyannyira jellemző stílust és hangulatot és teremtsenek ezzel egy színpompás világot a filmhez.

(ArpiHajdu és Réci)
 

David O. Russell-lel szeretnek együtt dolgozni a színészek, mivel nem ragaszkodik a forgatókönyvhöz, engedi őket improvizálni, valamint a forgatáson egészen közel van a színészekhez, nem kamerákon keresztül figyeli az eseményeket, hanem valóban szerves részese a film elkészülésének.

(ArpiHajdu és Réci)
 

David O. Russell ragaszkodott a korábbi filmjeiben szerepeltetett színészekhez a készülő produkciójához is. Christian Bale esetében azonban sokáig bizonytalan volt, hogy szűkös időbeosztása miatt el tudja-e vállalni a filmet. O. Russell-nek azonban volt egy menekülő terve arra az esetre, ha Bale visszalép, e szerint Bradley Cooper lépett volna az ő helyébe, Cooper szerepét pedig Jeremy Renner kapta volna meg.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A rendezői székre a készítők első jelöltje Ben Affleck volt, ám ő nem vállalta el a projektet.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A kezdetekben a produkció American Bullshit néven futott.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Amikor Eric Singer forgatókönyvíró rátalált az ABSCAM fedőnevű FBI akció történetére, azonnal írt egy saját történetet belőle, amely 2010-ben került fel a Black Listre, amelyre minden évben a legjobb, meg nem valósított forgatókönyveket gyűjtik össze.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film alaptörténete részben valóságos eseményeket dolgoz fel. A '70-es évek végén ugyanis tényleg volt egy, a "fehérgalléros" bűnözés ellen irányuló leleplező hadművelet, amelybe egy profi szálhámost, bizonyos Mel Weinberg-et szervezték be az ügynökök mellé, hogy segítsen lebuktatni a gazdag bűnözőket. Weinberg egy kamu céget hozott létre, amelyről elterjesztették, hogy egy arab sejk birtokolja, ezzel csalták lépre a korrupt politikusokat. Az ügyben végül hat képviselőt, egy szenátort és egy polgármestert állítottak bíróság elé és ítéltek el. A film történetének tehát ez a része igaz, ám sok mindent hozzátettek a készítők, hogy még izgalmasabb legyen a film.

(ArpiHajdu és Réci)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.