Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
74%
Filmadatlap
 
29
Szereplők
40
Vélemények
19
Képek
4
Videók

Érdekességek: Amerikai botrány (2013)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 251 171 807 dollár volt (imdb.com).

 

Christian Bale és Jennifer Lawrence veszekedős jelenete végig improvizáció volt.

(mamiéstöti2)
 

Amy Adams ruháit korabeli, neves divattervezők kollekcióiból válogatták ki, hogy hűek legyenek a kor stílusához.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film alaptörténetét képező botrányból már sokan szerettek volna filmet készíteni, többek között a francia Louis Malle, aki Dan Aykroyd-ot és John Belushi-t képzelte el a főszerepben. A film elkészítését épp Belushi korai halála hiúsította meg.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A rendező azt kérte a jelmez-, és díszlettervezőktől, hogy használják fel a '70-es évekre olyannyira jellemző stílust és hangulatot és teremtsenek ezzel egy színpompás világot a filmhez.

(ArpiHajdu és Réci)
 

David O. Russell-lel szeretnek együtt dolgozni a színészek, mivel nem ragaszkodik a forgatókönyvhöz, engedi őket improvizálni, valamint a forgatáson egészen közel van a színészekhez, nem kamerákon keresztül figyeli az eseményeket, hanem valóban szerves részese a film elkészülésének.

(ArpiHajdu és Réci)
 

David O. Russell ragaszkodott a korábbi filmjeiben szerepeltetett színészekhez a készülő produkciójához is. Christian Bale esetében azonban sokáig bizonytalan volt, hogy szűkös időbeosztása miatt el tudja-e vállalni a filmet. O. Russell-nek azonban volt egy menekülő terve arra az esetre, ha Bale visszalép, e szerint Bradley Cooper lépett volna az ő helyébe, Cooper szerepét pedig Jeremy Renner kapta volna meg.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A rendezői székre a készítők első jelöltje Ben Affleck volt, ám ő nem vállalta el a projektet.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A kezdetekben a produkció American Bullshit néven futott.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Amikor Eric Singer forgatókönyvíró rátalált az ABSCAM fedőnevű FBI akció történetére, azonnal írt egy saját történetet belőle, amely 2010-ben került fel a Black Listre, amelyre minden évben a legjobb, meg nem valósított forgatókönyveket gyűjtik össze.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film alaptörténete részben valóságos eseményeket dolgoz fel. A '70-es évek végén ugyanis tényleg volt egy, a "fehérgalléros" bűnözés ellen irányuló leleplező hadművelet, amelybe egy profi szálhámost, bizonyos Mel Weinberg-et szervezték be az ügynökök mellé, hogy segítsen lebuktatni a gazdag bűnözőket. Weinberg egy kamu céget hozott létre, amelyről elterjesztették, hogy egy arab sejk birtokolja, ezzel csalták lépre a korrupt politikusokat. Az ügyben végül hat képviselőt, egy szenátort és egy polgármestert állítottak bíróság elé és ítéltek el. A film történetének tehát ez a része igaz, ám sok mindent hozzátettek a készítők, hogy még izgalmasabb legyen a film.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film 36 különböző díjat nyert el.

(Bogi87)
 

Valamennyi főszereplő részt vett már olyan film elkészítésében, amely valamilyen módon szuperhősökkel van összefüggésben.

(Bogi87)
 

Jeremy Renner megpuszil egy kisbabát a filmben, aki nem más, mint saját gyermeke, Ava Berlin Renner. A hölgy pedig, aki kezében tartja a kislányt Sonni Pacheco, Jeremy barátnője.

(Bogi87)
 

2013 áprilisában Bostonban bombamerénylet történt, melynek számos maratoni futó esett áldozatául. A forgatást a merénylet miatt egy idősre szüneteltetni kellett, ezalatt a film főszereplői látogatást tettek a kórházban, találkoztak és beszéltek a túlélőkkel.

(Bogi87)
 

A filmben nagyjából 200 speciális effektet használtak, amelyek nagy része csak azért kellett, hogy a hetvenes-nyolcvanas években még nem létező reklámokat, épületeket és autókat eltávolítsák a jelenetekből.

(SódóGA)
 

Christian Bale Buddhához hasonlította a film miatt felhizlalt külsejét, és állítása szerint több kollégája is megdörzsölgette a hasát szerencsehozó talizmánként. Erre később a színész számára teljesen ismeretlen statiszták is rászoktak.

(SódóGA)
 

David O. Russell szerint Robert De Niro a forgatáson nem ismerte fel Christian Bale-t, annyira máshogy nézett ki, holott még be is mutatták őket egymásnak.

(SódóGA)
 

Christian Bale szerint a film nagy része improvizáció. Amikor a színész megemlítette a rendezőnek, hogy ez nagyban befolyásolhatja a történetet, David O. Russell annyit válaszolt, hogy utálja a forgatókönyveket, ő inkább a karakterekre koncentrál.

(SódóGA)
 

A hálószoba-jelenetben, amikor Irving és Rosalyn összevesznek, a két színész végig improvizált. Volt ugyan egy előre megírt forgatókönyv, de egyik szereplőnek sem tetszett, ezért a rendező megengedte nekik, hogy úgy játsszák el, ahogy akarják.

(SódóGA)