60% 33 szavazat
Blue Jean

Blue Jean

Blue Jean
Filmadatlap
3
Vélemények (3)
25
Szereplők (25)
3
Képek (3)
3
Videók (3)
Érdekességek
Díjak
Filmkritika
Cikkek
Fórum
Lejátszás

FILMINFÓ

1988-ban egy zárkózott tanárnő a szakadék szélére kerül, amikor egy új diák azzal fenyegetőzik, hogy leleplezi a szexualitását.

(nagymarti82)

Rendező: Georgia Oakley
Forgatókönyvíró: Georgia Oakley
Zene: Chris Roe
Ország: Egyesült Királyság
Premier: 2022.09.03. | HBO Max (2023.12.01.)

Hol nézheted

Rosy McEwen
Lucy Halliday
Rosy McEwen

KULCSSZAVAK

 
2023.12.10 Bafam

legújabb vélemény

Jó film, hihetetlen retro, avagy múltidézés...

Nagyszerű film abból a korból, ami talán a nagy szabadság beköszöntének a hajnalán, a „Vaslady” (Margaret Thatcher) korszakában játszódik. Ami igazán nagy meglepetést okozott számomra, és a film elkészítőinek ezúton is az elismerésemet fejezem ki, az az, hogy a filmet 2022-ben forgatták le és/vagy hozták forgalomba (premier: 2022. augusztus 21.), ennek ellenére semmi sem látszódott a filmben belőle, mert abszolúte az ezerkilencszáz-nyolvannyolcas években van helyezve a film. Mind a szereplők viselkedése, mimikája, az öltözködésük, a viselt ruhájuk, az összes szereplő hajazata, más néven, azaz franciául a frizurája. És ott van a bárpult, biliárdterem, a leszbi diszkó vagy a bowlingpálya minden egyes felszerelése és beltéri bútorzata mind-mind kivétel nélkül abban a korban van belehelyezve, abban az időben játszódik. És akkor még nem beszéltem a zenékről vagy az autókról, egyes golf, kettes golf, régi Opelek, Mercedesek mind-mind egy letűnt, dicső kor, 80-as évek szimbolikus autói. Volt összehasonlítási alapom, mivel 1988-ban magam is kint voltam. Ezért merem bátran kijelenteni, hogy a film ebben a tekintetben nagyon hiteles.

0
 
2023.12.09 Ahoj poplacsek

8/10 – Önfelvállalás, bátorság, szabadság

A film stílusa és megvalósítása nem különösebben gördülékeny, de különben oké. Viszont nagyon fontos emberi tulajdonságokat feszeget, amihez a keretet a 35 évvel ezelőtti Thatcher-féle Egyesült Királyság adja, és az annak őskori hangulatú homofób közegében önmagát nyíltan vállalni nem merő és nem tudó tornatanárnő története. Az önazonosság és bátorság tekintetében a tanítványa ad neki tanulságos leckét, illetve jár elöl jó példával. Az 1988-as angol társadalmi közeg épp annyira tűnik intoleránsnak, mint a mai magyar, és mivel látjuk, hogy azóta milyen messzire jutottak pozitív értelemben, ez némi bizakodásra ad okot, hogy nekünk is megvannak az esélyeink a fejlődésre.

0
 
2023.12.02 Fikatours_blogger

A film remekül ábrázolja, hogy a kisebbségi liga játékosainak is épp olyan komplex a lelkivilága, mint nagy többségnek. Az üzenet átjött, de nekem hiányzott a végéről egy csattanós befejezés. Kíváncsian várom az önkéntes propagandisták fröcsögő kommentjeit.

0