Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
67

Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009)

The Imaginarium of Doctor Parnassus
Filmadatlap
 
28
Szereplők
11
Vélemények
11
Képek
1
Videók

Érdekességek: Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (2009)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 7 689 607 dollár volt (imdb.com).

 

Heath Ledger halála kétségtelenül fellendítette a jegyeladásokat.

(Bogi87)
 

Monique Prudhomme jelmeztervező az Amerikai Jelmeztervező-Szövetségtől az Év Legjobbjának járó kitüntetést kapta, valamint a Nemzetközi Újságíró-Akadémia Satelilte-díjátadóján a Legjobb Kosztümöknek szólót.

(Bogi87)
 

A Total Sci-Fi Online Magazin olvasói 2009 legjobb fantasy-jének választották.

(Bogi87)
 

A film a kritikusoktól igen vegyes kritikákat kapott.

(Bogi87)
 

A film világszerte több mint 60 millió dollárt eredményezett.

(Bogi87)
 

A film kb. 30 millió dollárból készült el.

(Bogi87)
 

Tony dublőre Zander Gladish volt, akit az első két Képzelet-jelenetben láthatunk, és minden alkalommal a jellegzetes fehér maszkot viseli, és nem szólal meg.

(Bogi87)
 

Farrell azt nyilatkozta, hogy Ledger szinte megszállta őt így valójában az elhunyt munkáját folytatta ahelyett, hogy a saját szájíze szerint játszott volna.

(Bogi87)
 

Ledger halála után pár hónapig leállt a munka, majd egy zseniális ötlettel folytatták a film elkészítését. Kitalálták, hogy a Képzelet Birodalmába való minden egyes belépésekor Tony arca megváltozik, így új színészeket alkalmazhattak és befejezhették a művet.

(Bogi87)
 

A filmet William Vince és Ledger emlékének szentelték, a stáblista elején az olvasható: "Heath Ledger és barátai filmje".

(Bogi87)
 

A filmet több szerencsétlenség is kísérte, hiszen a felvételek ideje alatt elhunyt Ledger és az egyik fő producer, William Vince is, valamint a rendezőt elütötte egy autó, de szerencsére ő túlélte csigolyatöréssel.

(Bogi87)
 

Johnny Depp a film forgatásakor igen elfoglalt volt, hiszen akkor készült a Közellenségek című film is, ahonnan csak egy napra és három órára sikerült elszabadulnia, így ennyi idő alatt kellett az ő jeleneteit felvenni.

(Bogi87)
 

Az akasztásos rész Roberto Calvira utalt, aki hírhedt olasz bankár volt, és 1982-ben a londoni Blackfriars hídon találta rá felakasztva. Azóta kiderült, nem öngyilkos lett, hanem meggyilkolták.

(Bogi87)
 

Tony-t Tony Blairről, a Doktor pedig Gilliamről mintázták.

(Bogi87)
 

A mágikus tükör mögött látható furcsa világokat híres festmények inspirálták.

(Bogi87)
 

A filmben utalások találhatók a Godot-ra várva című klasszikus drámára.

(Bogi87)
 

Johnny Depp, Jude Law, és Colin Farrell mind odaadták a filmért kapott teljes fizetésüket Heath Ledger lányának. Mindezt azért, mert Heath váratlanul bekövetkezett halála miatt nem frissítette a végakaratát, amibe belefoglalhatta volna Matildát.

(rbernadett)
 

Heath Ledger halála után a film forgatása leállt. Néhány hónappal később a színészek megegyeztek, hogy együtt befejezik a filmet.

(ps)
 

A képzelet birodalmában játszódó jelenetek nagy részét valamelyik híres festmény ihlette.

(ps)
 

A film számos utalást tartalmaz Samuel Beckett Godot-ra várva című drámájára. A Sátán például mindkét műben fekete kabátot és cilindert visel.

(ps)
 

A film egy pontján az alkoholista férfinak döntenie kell egy kávé és 12 lépcsőfok között. Utóbbi az alkoholizmusból kivezető 12 pontot szimbolizálja.

(ps)
 

Parnassust a görögországi Parnasszosz hegységről nevezték el.

(ps)
 

A 12 majom (1995) óta ez volt Terry Gilliam első filmje, amit újra Oscar-díjra jelöltek.

(ps)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.