Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
82%
Filmadatlap
 
28
Szereplők
43
Vélemények
14
Képek
2
Videók

Érdekességek: Donnie Darko (2001)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

 

A film elején felcsendül az Echo & the Bunnymen együttes száma a The Killing Moon, a Bunnymen magyarul nyúl embert jelent a szám hivatalos videóklippjében pedig egy kosztümös jelmezes egyén látható aki egy helyben álldogál mozdulatlanul akárcsak a filmben, ennek hatására alkothatta meg Richard Kelly a film kultikus alakját egyénét Frank-t az űrnyúlat.

(Owotonor)
 

A Magyar plakáton az alábbi idézet volt olvasható a film címe alatt: "Nem jutsz elég messze soha".

(Owotonor)
 

A rendező első és egyetlen filmje ami pozitív pontszámot kapott a nézőktől és kritikusoktól, ezután még 2 filmet rendezett Richard Kelly.

(Owotonor)
 

Richard Kelly, aki film írója a film megjelenése után 2 évvel kiadta könyvét is, melynek címe The Donnie Darko Book. A könyv előszavát a főszerepet játszó színész, maga Jake Gyllenhaal írta. Richard Kelly könyvéből elolvashatjuk többek között a film forgatókönyvét (rendezői változat), interjút a film megalkotójával, képeket és rajzokat a Donnie Darko filmből, valamint az ihletül szolgáló grafikákat.

(Bogi87)
 

A filmben látható egy nyúl, melyet először 15 cm-es formában, majd egy kétszer akkora, 30 cm-es alakban, ráadásul beszélni tudó változatban elkészített a NECA (National Entertainment Collectibles Association).

(Bogi87)
 

A film rendezői változata +20 perc a normál, eredeti változathoz képest. Ebben az anyagban néhol felcserélték a zenéket a filmben, továbbá képek is megtekinthetőek Az időutazás filozófiája c. könyvből, amely a filmben szóba kerül.

(Bogi87)
 

A filmnek Blu-ray-változata is megjelent 2009-ben az Egyesült Államokban, majd egy évvel később az Egyesült Királyságban is. Ez utóbbi egy két lemezes, speciális kiadás volt, ugyanis az eredeti film mellett a rendezői változat is megtekinthető rajta, továbbá a színészek és a stábtagok audiokommentárjai is meghallgathatóak.

(Bogi87)
 

A Donnie Darko-nak elkészült egy rendezői változata is, melyet 2004-ben adtak ki, ebben érdekes számcserék figyelhetőek meg. A Never Tear Us Apart című dal került a film legelejére az INXS-től, míg az Under the Milky Way-t egy későbbi résznél hallgatjuk, akkor mikor Donnie apjával beszélget az autóban. Az Under the Milky Way-t egyébként a The Killing Moon-al helyettesítették ebben a változatban.

(Bogi87)
 

A film legelején az Echo & the Bunnymen angol new wave együttes The Killing Moon száma hallható.

(Bogi87)
 

Érdekesség, hogy az egyik jelenetben a Joy Division angol rockegyüttes Love Will Tear Us Apart dalának 1995-ös változata csendül fel, habár maga a Donnie Darko film története korábban, egészen pontosan 1988-ban játszódik

(Bogi87)
 

Abban a jelenetben, mikor Donnie és Gretchen elmennek a party-ról, az Under the Milky Way-t hallhatjuk a The Church előadásában.

(Bogi87)
 

Samantha és tánccsoportja szereplésekor az 1978-ban alakult brit popegyüttes, a Duran Duran egyik ismert száma, a Notorious hallható.

(Bogi87)
 

A forgatócsoport az Angeles Crest autópályáról forgatta le a Donnie Darko legvégét, mikor gyönyörű vidéki tájat láthatunk.

(Bogi87)
 

Azokat a jeleneteket, amelyek az iskolában játszódnak, a jezsuita Loyola Középiskolában vették fel.

(Bogi87)
 

Maggie Gyllenhaal a filmben Elizabeth Darko, azaz Donnie Darko figuráját alakítja. A filmbéli két testvér a valóságban is testvérpárt alkotnak.

(Bogi87)
 

Ha Jason Schwartzman-nak nem lettek volna akkoriban egyéb elfoglaltságai, ő kapta volna meg a címszereplő Donnie Darko szerepét.

(Bogi87)
 

Roberta Sparrow Az időutazás filozófiája című könyve kulcsszerepet tölt be a filmben.

(Bogi87)
 

A lezuhanó repülő 12 órakor szállt fel a 42-es kapuból. Járatszáma: 2806. Ha megnézzük a számokat és sorba tesszük őket (28, 6, 42, 12) akkor a a Frank-által megjövendölt világvége időpontját kapjuk eredményül.

(Bogi87)
 

A Donnie Darko-nak S. Darko című folytatásfilmje 2009-ben került bemutatásra. A történet 7 évvel az első film története után játszódik, a főszereplő pedig Samantha (Daveigh Chase), aki Donnie Darko húga.

(Bogi87)
 

A Donnie Darko VHS-en és DVD-n 2002-ben jelent, utóbbi előadásából 10 millió dollár bevétel származott csak az Egyesült Államokat számítva.

(Bogi87)
 

A Tears for Fears együttes több száma is hallható a filmben, pl. az egyik középiskolai jelenetnél a Head over Heels daluk csendül fel.

(Bogi87)
 

A film legvégén egy feldolgozott verziója hallható Tears for Fears angol együttes 1983-mas Mad World című számából. A bemutatást követően a dal a TOP listák élére került az Egyesült Királyságban.

(Bogi87)
 

A filmforgatás Kaliforniában zajlott.

(Bogi87)
 

A film az eredeti elképzelések szerint csupán VHS-en és DVD-n került volna forgalomba, ám Drew Barrymore, akinek produkciós cége van elintézte, hogy a mozik is kitűzzék műsorukra.

(Bogi87)
 

A Donnie Darko 4,5 millió dollárból valósult meg, ám bevételei csupán 4,1 millióra rúgtak világszerte.

(Bogi87)
 

A filmet 28 nap leforgása alatt forgatták le.

(Bogi87)
 

A film megihletett 14 fő brit származású graffiti művészt is, akik ennek hatására Londonban kiállítást szerveztek. A They Made Me Do It nevet viselő kiállítás 28 napig várta látogatóit. Érdekessége többek között az volt, hogy valamennyi művész rendelkezésére (a filmből kölcsönzött idő alapján) csupán 6 óra, 42 perc és 12 másodperc állt, hogy alkosson valamit.

(Bogi87)
 

A film rendezői változata két DVD-n jelent meg. Ezeken többek között látható egy rövis bejátszás arról, hogyan készültek el a filmben látható graffitik.

(Bogi87)
 

A film rendezői változatából készült DVD-n valamennyi rendező és színész korábbi szereplései/munkái fel vannak sorolva.

(Bogi87)
 

A film betétdalát 2003-ban kiadták, összesen 700.000 példány fogyott el belőle, 2 évig a slágerlisták élén állt.

(Bogi87)
 

A filmben rengeteg képregényes utalás van, sőt, egyesek úgy vélik, Donnie Darko szuperhős, aki képességeit mások megmentésére használja. Ráadásul a legtöbb képregényhőshöz hasonlóan a szereplők nevei is alliterálnak (Donnie Darko,Joanie James, Cherita Chen,Sean Smith).

(hp)
 

Drew Barrymore karakterét a Kinsey Institute egyik szexológusáról, Wardell Pomeroyról nevezték el.

(SódóGA)
 

Az eredeti forgatókönyvben Donnie szexuális fantáziáinak tárgya Alyssa Milano volt, ám a filmben bizonyos jogi okok miatt már Christina Applegate szerepel.

(SódóGA)
 

Ahogy az a film végén Frank kocsijának rendszámtáblájáról kiderül, a történet Virginiában játszódik.

(SódóGA)
 

A házibuli-jelentben egy statiszta Ronald Reagan maszkban ugrál a trambulinon. Az ötletet Hunter S. Thomspontól vették, aki egy fotón éppen így látható.

(SódóGA)