Ne nézz fel!

Don't Look Up

2021.12.31 4EverAlfa

Társadalomkritika katasztrófafilmbe burkolva

Ahogy már többen is megírták, a film egy igazi görbetükör a mai nyugati világnak, ami a Netflixtől furának tűnik, hisz ő is részese és felelőse a filmben kigúnyolt, agymosott világnak, ahol az igazi emberi értékek és erkölcsi szokások háttérbe szorulnak. A karakterek megformálása nem okoz nagy kihívást a főszereplőknek, láttunk már jobb alakítást is tőlük, de ez a film elbírta. A történet egyedi volt, és hiába volt hosszú, nem volt unalmas. A Netflix hozta a kötelező politikai elfogultságát, hisz a megvetendő elnök egyértelműen republikánusnak volt ábrázolva, ami nem állt összhangban a valósággal, hisz a demokratákkal szorosan együttműködő, óriás tech- és médiacégekkel szűri össze a levet a politika, és a világot megmentő tudósok is fasisztázó ellenzékiek, akik nem szavaztak a regnáló elnökre. Azért a végén érdekesség volt, hogy az amúgy ateista főszereplők a kataklizma előtt mégiscsak Istenhez imádkoztak.

2024.04.08 Tomipapi

Engem nagyon idegesített az a hiszti, amit Leonardo DiCaprio előadott. Szerintem túljátszotta a szerepet. Bár az egész filmre jellemző volt, hogy nagyon szélsőségesen mutatta be a karaktereket.

2022.07.11 kevelin

Ahogy bemutatja a politikusok reakcióját egy nyilvánvaló a katasztrófára, az zseniális és egyben elkeserítő. Ahogy megvalósítják az már kicsit bajosabb. DiCaprio és Lawrence is brutálisan jó színészek, az alakítások itt is zseniálisak, de kicsit butácska lett a film.

2022.01.12 himi85

Majdnem tökéletes társadalmi szatíra sztárparádéval

Ez a film non-stop kifigurázása a mai társadalmi jelenségeknek: manipulatív gagyi tévéműsor, érdekkapcsolatok mindenhol, ostoba celeb magánéleti problémák a médiában tálalva, a katasztrófát kihasználó nyereséghajhászás a köbön, öncélú politikai vezetés, elszállt diktatórikus megatechguru stb. Mindezen alapokra olyan viccesen szatirikus helyzeteket húz fel a film, melyek az emberi hülyeség legmélyebb bugyraiból táplálkoznak. A párbeszédek ütősek, a sztori feszes, hamar és unalommentesen eltelik a 140 perc. A színészek mind nem megszokott karaktereket hoznak, méghozzá parádésan. Bár végig nevetünk, belül nem kicsit félünk is: minden helyzethez mintha láttunk volna már hasonlót a való életben is. Egy világvégehelyzetben vajon így reagálnának az emberek? Hát sajnos erősen elképzelhető. A meteor metaforája kiemeli korunk nagy kérdéseit, klímakatasztrófa, Covid, mindezek tagadása - a fő konfliktus sok mindennel párhuzamba állítható. Egyedül a végére gurult csak el a gyógyszer, az utolsó fél órában sajnos a sok túltolt agyatlan poén megtöri az addigi tökéletes egyensúlyt. Mindezek ellenére nagyon jó film, sodró lendületű, tele sztárokkal, nagyon erős, tűpontos társadalomkritikával. 8/10

2022.01.06 Annuska

Oktatófilmnek remek volt, kicsit elnyújtottnak érzem a játékidőt. Szereposztása figyelemre méltó.

2024.08.29 taba

Itt a világvége, de ugye meggazdagodunk belőle?

Miközben az ember technikai szintje egyre fejlődik, erkölcsi, morális színvonala visszafejlődik. Az emberi faj egyik fele jóléti társadalomban él, a másik fele gyilkolja egymást, vagy éhezik. A gazdagokat csak a rövid távú, gyors haszon érdekli, hogy még gazdagabban legyenek, és közben elpusztítják a bolygót. A történet kissé túltolva figurázza ki a jóléti társadalom torz, kapitalista gondolkodásmódját, felfogható egyfajta társadalomkritikának is.

2022.01.25 acura steve

Ez egy szatíra, vagyis társadalomkritika. Abban viszont jó, hogy legalább nem repkednek benne Marvel- meg DC-agyrémek!

2021.12.27 HannaK

Nem látjuk a fától az erdőt

És tényleg. Már ott van a fejünk felett, de akkor se hisszük el. Sajnos nagyon igaz, amit prezentál a film.

2021.12.24 Sebes Gábor

Én másként látom

Ahogy már a netes életemben előfordult, sok dolgot másként látok, mint a többiek. Persze, a vélemény nagy dolog. Szóval ez egy elsőrangú társadalomkritikai film. Kétségtelen, aki echte katasztrófafilmet akar, ne ezt nézze. Megjeleníti a politikai akaratot, az intoleránsan és - bizonyos populárisok miatt - hibásan viselkedő, ámde az eseményeket jól látó és prognosztizáló szakembereket, akiknek semmilyen szavuk nincs a történelem alakításában. Karikírozva, de behozza a pénzéhséget, annak befolyásoló hatását, a butaságot, a tömegkommunikáció olcsó és bénító hatását. Jól mutatja az emberi befolyásolhatóságot, butaságot, magukra ébredést - szóval ebben a filmben több van, mint a történet, mindenki gondoljon, amire akar. A színészi játékok elsőrangúak, a képek fájdalmasak - aki mindezt be tudja fogadni, pláne karácsonykor, annak ajánlom. Szerintem hibátlan.

2021.12.25 Zoltán383985

Megnéztem a filmet. Nagyon jó! DiCaprio filmjeit mindig is szívesen nézem. Nagyon jók a közeli, rövid képek. Főleg az elnökkel való találkozáskor. És végre nem egy világvégefilm, ami happy enddel végződik. Már akinek... Nagyon jól megmutatja a mai társadalmat gazdag-szegény vonalon. Hiszek benne, nem hiszek...

2021.12.24 G.Noir

Az előzetes alapján nem igazán tudtam, mire számítsak, de a film nagyon hamar bizonyított. Zseniális társadalomkritika, nagyon szépen egyensúlyoz a dráma és a vígjáték között. Egyértelműen a klímakatasztrófához való hozzáállást parodizálja ki, pontos... Több

2021.12.24 Cadiz05

Tele klisékkel, az aktuális politikával fűszerezve

Egy nagyszerű filmhez három nagyon fontos dolog szükséges. Jó forgatókönyv, zseniális rendezés és kiváló színészek. Ebben a filmben tényleg jó a szereplőgárda, de mit ér az egész, ha a többi feltétel színvonala siralmasra sikeredett? Olyan netflixes C kategóriás. Nem túl hangosra állítva a tévét, kanapén bealvásra még jó lehet.

2023.03.06 De Matt

Az emberek nem is néznek fel

Nagyon jó az alapötlet és fontos a film üzenete, ugyanakkor kitűnő a színészgárda. Azért csak négy csillagos, mert a filmnek azért vannak hiányosságai. Visszatérve a lényegre, a film nagyszerűen bemutatja azt a szellemi és morális igénytelenséget, amely most a világ nagy részét jellemzi. A tömegeket nem érdeklik az élet igazán fontos kérdései, a zombik csak fogyasztanak és a harmadrendű celebek életét csodálják. Nincs szükségük az igazságra, és nem is hajlandók ezzel szembesülni. Az elit pedig magasról tesz mindenre és mindenkire. Ezek után mit lehet várni meg elvárni?

2023.11.05 puszpang

Nocsak.

Meglepően használható filmet sikerült itt összehozni. Erős társadalmi kórképet ad. Ebben van egy kis átszólás a Holnapoliszba - Hugh Laurie monológjában, ahol a társadalomról értekezik. Jó rendezés.