Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
90%
Filmadatlap
 
27
Szereplők
11
Vélemények
20
Képek
1
Videók

Érdekességek: Kánikulai délután (1975)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 50 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

A Warner Bros stúdió 80. forgalmazott filmje.

(mamiéstöti2)
 

A 4. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1975-ben.

(dulkap)
 

A reptéri jelenetnél 24 rendőrautót és egy repülőgépet béreltek, de a háttérben normálisan működött a nemzetközi forgalom, így valódi reptéri hangulat volt.

(Bogi87)
 

Az utcai jelenetekhez pár száz embert szerződtettek, pár tucat rendőrt és néhány diákot, és megkérték az ott lakókat, hogy könyököljenek ki az ablakokba és nézzék a forgatást. Pár nap alatt a tömeg egyre nőtt, és amikor az éjszakai jelenet forgatására került a sor, már 1200 fős tömeg állt rendelkezésükre.

(Bogi87)
 

A rendező a bankban játszódó jelenetet nem akarta stúdióban forgatni, ezért kibéreltek egy boltot, aminek nagy ablakai voltak. Viszont problémát jelentett, hogy az utcán busz járt, de a városvezetés segítőkésznek bizonyult, és a forgatás idejére elterelték a buszjáratot.

(Bogi87)
 

A karakternek megfelelően Al Pacino bajuszt növesztett. Amikor visszanézte a felvett jeleneteke, közölte, hogy bajusz nélkül fogja játszani, így egy napi forgatás kárba ment.

(Bogi87)
 

Chris Sarandon tökéletes alakítást nyújtott a filmben, de soha többé nem vállalt ilyen szerepet. A film legjobb jelenete, amikor szinte sírva kéri a rendőrt, hogy ne kelljen telefonálnia.

(Bogi87)
 

A szereplőválogatások alkalmával Al Pacino minden jelölttel összeolvasta a jelenetét, hogy eldönthesse, kivel tud majd jól együtt dolgozni.

(Bogi87)
 

Azért választották a szerepekre Al Pacino és John Cazalet, mivel közeli barátok voltak, és nagyon jól tudtak együttműködni más filmekben is.

(Bogi87)
 

A bankigazgató szerepét Charles Durning kapta volna, de mivel ekkor már egy már egy másik filmforgatáson kellett lennie Kaliforniában, a detektív szerepet kapta meg.

(Bogi87)
 

Eredetileg a filmben lett volna egy jelenet Sonny és Leon esküvőjéről. Lumet azonban félt, hogy a nézők innentől nem vennék komolyan a filmet, ezért kihagyta ezt a rész. A stúdió ezért megharagudott rá, mert úgy gondolták az esküvős "botrányjelenet" fogja a nézőket bevonzani a moziba.

(Bogi87)
 

A Warner Bros-nál a film munkacíme "Boys in the bank" volt.

(Bogi87)
 

Az eredeti forgatókönyben Al Pacino-nak csókolóznia kellett volna transzexuális barátjával, de a színész ezt nem vállalta, így egy telefonos jelenet lett belőle.

(Bogi87)
 

A munkálatok befejezése után úgy döntött, felhagy a filmezéssel és visszatér a színházhoz.

(Bogi87)
 

A film forgatása közben Al Pacino teljesen kimerült, kórházba kellett szállítani.

(Bogi87)
 

Al Pacino és Chris Sarandon a telefonbeszélgetéses jelenetnél improvizáltak.

(Bogi87)
 

A film szerepel Steven Jay által szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

(Bogi87)
 

Al Pacino a forgatás alatt csak pár órát aludt éjjelente, keveset és rendszertelenül evett, és hideg vízzel zuhanyzott, hogy Sonny megviselt külsejét minél hitelesebben adja vissza.

(SódóGA)
 

A film megtörtént eseményeken alapszik. Az eredeti rablás Brooklyban, a Chase Manhattan Bankban történt.

(SódóGA)
 

Az utca játszódó jelenetek forgatásának idején nagyon hideg volt, ezért a színészeknek jégkockát kellett venniük a szájukba, hogy ne látszódjon a leheletük.

(SódóGA)
 

A valódi bankrablók 213 ezer dollárt vittek el a bankból.

(SódóGA)
 

Sal (John Cazale) az egyik banki dolgozónak azt mondja, hogy ne dohányozzon, mert “Nem akar rákot kapni”. Cazale 3 évvel később rákban halt meg.

(SódóGA)
 

A film jeleneteinek nagy részét a színészek improvizálták. A rendező, Sidney Lumet saját bevallása szerint engedte, hogy a színészek a saját karakterüket adják.

(SódóGA)