2018.06.17 12:51 Master Olvasottság: 168x
6

Ne bízd kőművesre a Sixtusi kápolnát

Kicsit késve láttam a legújabb Star Wars filmet, a Han Solo életét bemutató spin-off fejezetet, melyre nagy várakozásokkal váltottam jegyet, lévén, hogy igazi hard-core rajongónak vallom magam. Számomra azonban sajnos nagy csalódás volt a Solo film, mert egy igazi Star Wars mozira számítottam, harccal, küzdelemmel, nagy űrcsatákkal, menekülésekkel, a birodalmiakkal zajló űrhajós "kergetőzésekkel", az 1977-ben megteremtett Han Solo karakterre annyira jellemző kemény beszólásokkal, vagánysággal és humorral. A Harrison Ford által háromszor is kiválóan megjelenített figurára voltam kíváncsi. Vártam volna egy jellemfejlődést, annak magyarázatát, hogy az egyszerű, koréliai srácból - Soloból - hogyan lett csempész űr-vagány.

Szerettem volna többet tudni a Birodalom elleni küzdelem alakulásáról és a csempészek életéről is, akik a birodalmiak hajóit kijátszva járják a Galaxist. Vágytam volna arra is, hogy bemutassák Solo karakterének több oldalát, például szerelmét Qi'Ra -val, kapcsolatuk alakulását. Jó lett volna végignézni azt is, hogy miként lesz Soloból a Galaxis egyik legjobb pilótája (nem úgy született ugyanis). ... De ... sajnos a felsorolt elvárások és várakozások szinte egyike sem teljesülhetett. Láttam egy fickót - Alden Ehrenreich alakításában - aki még csak nyomokban sem emlékeztetett Han Solo eredeti karakterére: nem volt karizmatikus vezéregyéniség, kemény öklű vagány és vicces beszólásokra kész beképzelt pilóta. Inkább hasonlított egy alkalmazkodni kész, mosolygós fiatal srácra, aki a nagyok mellett próbál érvényesülni. A Solo-filmben alig akadt a Star Wars világra emlékeztető elem: csupán az Ezeréves Sólyom látható néha szegény Csubakkával.

Ne bízd kőművesre a Sixtusi kápolnát

Nem láthatjuk a csempészek küzdelmeit a birodalmiakkal (eleve birodalmiakat sem nagyon tettek a filmbe) és nincs Solo-nak karakterfejlődése sem. Ron Howard szabályosan "kilúgozta" a történetet, egy szimpla űrwesternné degradálva az egészet. Ami jó, az talán Donald Glover, mint Lando Calrissian és nagyon csinos Emila Clarke is Solo barátnőjének szerepében, még ha nem is kezdtek semmit a kapcsolatukkal. Összességében a Solo egy egyszerű kalandfilm, fantázia és SW hangulat nélkül, a fiatalokat megcélozva. Óriási hiba volt Ron Howardra bízni a rendezést, mintha a Sixtusi kápolnát egy szakmunkással akarták volna megépíttetni. Értékelésem: 5 pont (az is jóindulattal, Clarke kisasszony és Donald Glover miatt).

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Szállj fel az Ezeréves Sólyomra és utazz egy messzi-messzi galaxisba egy vadonatúj Star Wars-történetben a galaxis legkedveltebb gazfickójával. Vakmerő alvilági kalandok során... több»

6