2022.06.26 11:26 Harper Olvasottság: 2214x
15

Csináltak egy Elvis filmet, ahol Elvis másodhegedűs

Nagyon nagy kihagyott lehetőség Baz Luhrmann idei Elvis filmje. Az egyik legnagyobb hibát ott vétették, hogy a "Király" történetének középpontjába a szélhámos menedzserét tették. Andreas van Kuijk, holland bevándorlóból lett Tom Parker ezredes, hogy aztán kihasználva az együgyű, ifjú Elvis Presleyt, vagyonokat keressen a királyon. Szó se róla, ez egy kevéssé ismert tény, de Elvis sokkal többet érne annál, hogy EZEN a konfliktusok keresztül emlékezzünk rá.

Márpedig Luhrmann pontosan ezt tette: Presley életútját, zseniális tehetségét egy szélhámos szemén keresztül mutatta meg. Parker ezredes a film narrátora, sőt az utószót is ő mondja. Nem ismerjük meg Elvis valódi énjét, nem látjuk filmjeit és egyetlen nagy világslágerét sem halljuk elejétől a végéig. Pedig idő lenne rá, hiszen 159 perces hosszúságot adtak a sztorihoz. Annyit tudunk csak meg Elvisről, hogy gyermekkorát feketék között töltötte, így új zenei stílusának alapjait a színesbőrűek zenéi adták (rhythm and blues) valamint, hogy nagyon közel állt hozzá édesanyja. Feleségével való megismerkedése már elnagyolt, a lányához fűződő kapcsolatáról meg végképp semmi nem derül ki. Az sem, hogy milyen szereket szedett és miért. Mindvégig a szemét menedzser a középpont, akit ugyan Tom Hanks alakít, ám maga a karakter sajnos messze nem ér annyit, hogy az egész film róla szóljon. Ami az Elvist játszó Austin Butlert illeti, elismerésre méltó ahogyan megjeleníti Elvist, bár az igazi király sokkal karizmatikusabb figura volt. Felesége, Olivia DeJonge kevéssé hasonlít Priscillára, és sajnos játéka is gyengécske.

Csináltak egy Elvis filmet, ahol Elvis másodhegedűs

Összességében az Elvis film egy kihagyott lehetőség, amely ugyan forradalmian új akar lenni, a királyt depresszióba taszító menedzser szerepének kiemelésével, ám valójában degradálja Elvist, elhaladva fantasztikus tehetségének ezernyi megnyilvánulása mellett. A film legnagyobb hiányossága a tizenéves Elvis hanyagolása, akiről csak egyetlen jelenet szól, amelyben a feketék zenéjére transzba esik. Luhrmann úgy döntött, hogy a szemétkedő, hájpacni menedzser érdekesebb irányvonal és azon indította el film cselekményét. Nagy kár. Értékelésem: 50%.

78 Elvis  (2022)

dráma | életrajzi | zenés

Elvis Presley-t a rajongók egyszerűen csak A királyként említik, a legendás sztár élete és munkássága pedig zenészek generációit inspirálta. Ezúttal pedig egy olyan... több»

15