Filmkritikák

10/10
2024. 04. 02.
Wim Wenders egy japán vécétakarító harmonikusan egyhangú mindennapjain keresztül gondolkodtat el minket a bennünket körülvevő világ apró szépségeinek fontosságáról, valamint a boldog és elégedett élet mibenlétéről. A Tökéletes napok olyan film, amiben alig történik valami, mégsem unalmas. Lelassít, megnyugtat, és hatalmas drámai fordulatok nélkül is arra inspirál, hogy újragondoljuk a saját életünket. Hipnotikus, meditatív ritmusa, és a fontos gondolatok egyszerű, könnyen érthető, mégsem közhelyes, hanem költőien szép tolmácsolása emeli ezt a filmet messze az átlag fölé. több»
10/10
2024. 03. 17.
Bella a szépség, akit a szörnyeteg Frankenstein hozott létre, felfedezi Alice Csodaországát, majd hazatér alkotójához. Yorgos Lanthimos 2023-as szürreális-groteszk felnövéstörténete egy meghökkentő, vicces, elgondolkodtató és meseszerűen szemet gyönyörködtető mozivarázslat. Ha előítéleteinktől megszabadulva, legalább olyan gyermeki tisztasággal nézzük a filmet, ahogyan azt a főhős teszi különös felnövéstörténete során, akkor garantáltan szórakoztató élményben lesz részünk. A Szegény párák olyan bőkezűen bánik a legapróbb részletekig tökéletesen kidolgozott látványelemekben és a laza természetességgel elszórt filozófiai gondolatokban, hogy akkor is kedvünk támad újra megnézni, miután megismertük a történet minden fordulópontját. több»
10/10
2024. 03. 09.
Jonathan Glazer nagy hatású, egyedi nézőpontú holokauszt-filmje, ami úgy tud megrázó lenni, hogy egyetlen erőszakos képsort sem mutat. Nem az áldozatokról, nem a kollaboránsokról, és még csak nem is az áldozatokat segítőkről szól, hanem az elkövetőkről és az események passzív, tehetetlen, vagy épp haszonélvező, de mindenképpen szenvtelen szemlélőiről. Nem ítélkezik, de minden lehetséges filmművészeti eszközzel határozottan rámutat a jelenkorral való párhuzamra. Ebben a tekintetben egyedi, és nagyon fontos alkotás, ami mély nyomot hagy a nézőben, és remélhetőleg sokáig fogunk még beszélni róla, mert az aktualitása sajnos nyolcvan év távlatából sem kopott meg. Cselekményleírást is tartalmazó élménybeszámoló. több»
9/10
2024. 02. 24.
Fullasztó, de izgalmas kamaradráma egy iskolai incidens váratlan eszkalálódásáról. Példabeszéd, társadalmi tükörkép és figyelmeztetés egy zseniális filmes allegórián keresztül elmesélve. A film nem ítélkezik, nem oktat ki, és nem próbál gyors megoldást kínálni. Sőt, valójában egyáltalán nem kívánja megmondani, hogy a kialakult konfliktusokat hogyan lehetne feloldani. Ehelyett nagyon erős szimbólumokkal és a maga nemében epikus lezárással késztet gondolkodásra. Tükröt tart a széles társadalom elé, és mi lehetne jobb tükörkép, mint a gyerekek világa? több»
10/10
2024. 02. 16.
A hazáját kiskamaszként elhagyó koreai lány, és az ő emlékét gyermekkora óta őrző fiú huszonnégy év után újra találkozik egymással. Légiesen könnyed, mégis mély nyomot hagyó romantikus dráma a találkozásaink sorsszerűségéről, szerelemről és identitáskeresésről. Az érzelgősséget és a melodrámát messzire elkerülő, valódi műalkotás, amely valószínűleg többször újranézve is képes ugyanolyan erős, maradandó moziélményt nyújtani, mint elsőre. több»

75 Nyad  (2023)

9/10
2024. 02. 04.
Igaz történet a kitartásról, az álmainkhoz való ragaszkodásról, és a barátság mibenlétéről egy 177 kilométeres maratoni úszás tükrében. Diana Nyad 64 évesen beteljesítette azt az álmot, ami 28 évesen nem sikerült neki. Felemelő életrajzi dráma egy emberi ésszel felfoghatatlan sportteljesítmény bemutatásán keresztül. Életrajzi sportfilm arról, hogy 60 évesen sincs vége egy ember életének, még akkor sem, ha ezt a környezetünk egészen másképp látja. több»
9/10
2024. 01. 27.
Hogyan hat valakire a hirtelen jött, ki nem érdemelt hírnév, majd a még váratlanabb, igazságtalan kiközösítés és üldöztetés? Az A24 stúdió legújabb á(l)mokfutásában egy egyetemi tanárt ültet fel a sors erre a lelki hullámvasútra, amire a végtelenül szürke és sodródó életet élő figura finoman szólva nincs felkészülve. Nicolas Cage zseniális alakítása sokáig nem megy majd ki a fejünkből, és még az is lehet, hogy megjelenik az álmainkban… több»
10/10
2024. 01. 21.
Az oklahomai oszázs indiánok ellen elkövetett gyilkosságsorozat bemutatása egy fiktív házaspár tragikus történetén keresztül. Martin Scorsese három és fél órás sötét történelmi drámája művészi szépséggel és kitörölhetetlen emlékű színészi játékokkal állít emléket az amerikai őslakosok egyik huszadik század eleji tragédiájának. Az indiánok következmények nélküli népirtása olyan mély seb az egyetemes civilizáción, amit nem lehet és nem szabadna másképp tálalni, csak így. Egyszerűen és tényszerűen, de kellő súllyal és mélységgel. Scorsese hatalmas eposzának minden aspektusa ezt szolgálja, ezt támasztja alá. Nem nyomaszt túlságosan, nem hoz le az életről, de határozottan gondoskodik arról, hogy végre megértsük, mekkora a súlya az eleink (és néha kortársaink) által sorozatosan elkövetett bűnöknek. több»
9/10
2024. 01. 07.
A minisorozat egy olyan, eddig soha nem látott kísérletet mutat be, amely a genetikai faktort kizárva, ha nem is fekete-fehér, de elég egyértelmű irányba mutató választ ad arra, hogy min kellene változtatnunk az étrendünkön ahhoz, hogy a jelenleginél sokkal jobb fizikai és szellemi állapotba kerüljünk, illetve hogy a mostanra szükségszerűként elkönyvelt tipikus betegségeket és kórállapotokat elkerüljük. A sorozat erénye egyben a hátránya is: habár átfogó képet ad a helytelen életmódunk rejtett hátteréről, és a saját egészségünkön túlmutató, globális problémákról, a hangsúly határozottan eltolódott a konkrét kísérletről a kontextus bemutatására. Ettől függetlenül a felvetett problémák és a bemutatott sikeres megoldási példák előremutatóak, és mivel nyoma sincs a vádaskodásnak, az ujjal mutogatásnak, így nagyon hasznos lehet azok számára, akik nem félnek kilépni a megszokott kereteik közül, és elég nyitottak arra, hogy megismerjék egy hibás rendszer sarokpontjait. több»
10/10
2023. 12. 26.
Egy repülőgép-katasztrófát túlélt középiskolás női focicsapat története két, párhuzamos idősíkon elmesélve. A fiatalkori, feldolgozatlan traumák és a másfél éves számkivetettségben történt, elhallgatott, sötét titkok újra felbukkannak a jelenben, a múlt démonai pedig ismét összehozzák az életben maradtakat. Hideglelős feszültség, izgalmas pszichodráma, briliáns színészi alakítások és jól válogatott betétdalok. Aki kedveli a túlélős sorozatokat, szeret elgondolkodni pszichológiai jelenségeken, és nem riasztják vissza sem a misztikus-természetfeletti dolgok, sem az időről-időre felbukkanó horrorisztikus látványelemek, az valószínűleg nem fog csalódni. több»