Filmkritikák

67 Körmök  (2023)

8/10
2023. 11. 20.
Van egy gép, amely képes megmondani, hogy két ember összeillik-e vagy sem. Anna a saját tapasztalatai révén kételkedni kezd a gép hitelességében, ezért úgy dönt, hogy munkát vállal a Szerelemintézetben, ahol a jelentkezők egy kötődést erősítő tanfolyammal készülnek fel arra, hogy a végén pozitív teszteredményt kapjanak. Előrejelezhető-e az egymásnak rendeltség? Tudjuk-e befolyásolni az egymás iránti érzéseinket? Magunknak hiszünk, vagy feltesszük a párkapcsolatunk sorsát egy ismeretlen működésű gépre? Ha egy film kamerái mögött Rév Marcell, a kamerák előtt pedig Jessie Buckley van, az nekem elegendő motiváció arra, hogy ne hagyjam ki. Ezúttal sem bántam meg, még ha a Körmök feltehetően nem is lesz kasszasiker, ugyanakkor ha valaki szeret filozofikus dolgokon elmélkedni, és a romantikus filmek sablonossága helyett inkább a meglepően különc ötleteket és a lassan haladó történeteket részesíti előnyben, az nem fog csalódni. több»
9/10
2023. 11. 07.
Egy fiatal nő titkos klónkísérletbe keveredik, szövetséget köt a sorstársaival, és együtt próbálnak a végére járni egy olyan ügynek, ahol szó szerint az életük a tét. Pörgős akciók, rengeteg váratlan csavar, jól adagolt humor, Tatiana Maslany egészen lenyűgözően sokoldalú és bravúros színészi alakítása, megindítóan érzelmes, és jól felépített lezárással. Ez a Sötét árvák. több»
1/10
2023. 10. 15.
Egy 210 éves, tóparti tölgyfa életét követhetjük végig négy évszak leforgása alatt. És mire a nyárból ősz, tél, tavasz, majd ismét nyár lesz, talán megértjük az üzenetet is: egy fa nem pusztán egyetlen növény. Egy fa rengeteg másik élőlény élőhelye, menedéke, tápláléka és egy emberi értelemmel alig felfogható, komplex szövet kulcsfontosságú eleme. több»

85 Hat hét  (2023)

9/10
2023. 10. 01.
Zsófi örökbeadja a nem várt terhességből született gyermekét. Hat hete van arra, hogy meggondolja magát, és visszavonja az örökbeadási nyilatkozatát. A film a zűrös családi háttérrel rendelkező 17 éves élsportoló lány szemén keresztül mutatja be a nyílt örökbefogadásnak ezt a másfél hónapját. Szakonyi Noémi Veronika érzékenyen és alaposan járja körbe ezt a rendkívül nehéz döntést és annak következményeit olyan nézőpontból, ami egyrészt eddig fájóan hiányzott, másrészt kihagyhatatlan ahhoz, hogy teljesebb képet kaphassunk a témáról. több»
9/10
2023. 09. 25.
Egy 13 éve elrabolt fiatal nő előkerül – az időközben született lányával együtt. A visszatérésével azonban több kérdést és bizonytalanságot vet fel, mint amennyi kulcsot tud nyújtani a hatóságoknak az elkövető felkutatásához. A szoba óta nem volt ennyire lebilincselő és kitűnő színészi játékokkal elmesélt szabadulós történet. Tartalmi oldalon ugyan vannak hiányosságai, de ezekért bőven kárpótol a végig fenntartott feszültség, a történetfolyam izgalmas kiszámíthatatlansága, a negyedóránként behozott újabb csavar, a művészi igényességű képi megvalósítás, és a színészek (különösen a rendkívül tehetséges gyerekszínészek) egészen lenyűgöző alakítása. több»
4.5/10
2023. 09. 23.
Egy kislány a szüleivel egy erdei tisztáson álló kunyhóban vakációzik, amikor rájuk tör négy felfegyverkezett idegen, és egy teljesíthetetlennek látszó ultimátumot ad nekik. A család nem hisz a betolakodóknak, és menekülni próbálnak a kilátástalan helyzetből. Kihagyott ziccerekkel és furcsán átírt befejezéssel forgatott regényadaptáció, aminél láttunk már sokkal jobbat is a rendező munkái között. Egy átlagos szabadulós filmhez mérve semmiképpen nem rossz, de a központi morális dilemma feldolgozása szempontjából sajnos végtelen űrt hagy maga után. Egyszernézős, vasárnap délutáni film, ami a kíváncsibb nézőket esetleg a forgatókönyv alapjául szolgáló regény elolvasására is késztetheti. több»
9/10
2023. 09. 06.
Egy hetero férfi és egy transz nő találkozása Bronxban, a társadalom peremén. Remek színészi alakításokkal bemutatott fejlődéstörténet és betekintés egy olyan világba, ami elől elfordítjuk a fejünket, amire bélyeget ragasztunk, amit nem értünk, és sokszor nem is akarunk érteni. Egy csendes kis emberi történet, ami némi befogadói nyitottság esetén empátiát ébreszthet, vagy rámutathat olyan aspektusokra, amiket elhallgatunk, szőnyeg alá söprünk, vagy észre sem veszünk az előítéleteink vastag ködén keresztül. több»
9/10
2023. 08. 05.
Ha könnyed szórakozásra vágysz, de unod már az amerikai romkomok üres, vagy épp nagyon okosnak látszani akaró világát, akkor ez egy üdítő alternatíva lehet, mert nem felszínes, de nem is akar világmegváltó hangulatot kelteni, ráadásul tökéletes arányban tartalmaz szórakoztató, humoros elemeket, de elgondolkodtató, lélekmelengető pillanatokat is, mindezt laza, könnyed stílusban. több»
10/10
2023. 07. 29.
Egy látszólag tökéletesen bizonyított bűneset. Egy megtört és darabokra szaggatott lélek. Egy kitartóan küzdő pszichológus és egy ügyvéd. A valódi események ihlette sorozat az elkövetővé vált áldozat szemszögéből mutat be egy olyan mentális betegséget, amelynek létezéséről a hetvenes években még orvosszakmai viták folytak. Pszichodrámával fűszerezett törvényszéki krimi egy precedensteremtő esetről, Tom Holland lenyűgözően profi és megindító játékával. több»

78 A siló  (2023)

9.5/10
2023. 07. 01.
Egy ismeretlen, globális katasztrófa túlélői egy hatalmas, föld alatti silóban élnek, amelyről senki nem tudja, hogy mikor és miért épült, de mindenki hisz benne, hogy megvédi őket a kinti világ halálosan mérgező fenyegetéseitől. Majdnem mindenki. Amikor a karbantartó technikusból seriffé kinevezett főszereplő gyanús halálesetek után kezd nyomozni, a silót üzemeltető hatóságok összevonják a szemöldöküket, és mindent elkövetnek, nehogy kiderüljön a súlyos titok. A siló nem csupán a posztapokaliptikus thriller és sci-fi műfajának kedvelőihez szól. A felszínen ugyan egy fiktív katasztrófa utáni futurisztikus világban játszódnak az események, ugyanakkor a társadalmi-politikai viszonyok, az emberi történetek nagyon is élethűen reprezentálják napjaink világát. Mindezt nem felszínes, kétdimenziós, hanem sokrétű karakterekkel és egyéni sorsokkal tárják elénk egy feszes ritmusú, de gondolkodásra is bőven teret adó, lebilincselően izgalmas történetfolyamban. több»