A keresztapa sztárjai, akik már nem lehetnek velünk

Sok rajongó, filmkritikus, tudós és iparági szervezet az 1972-es A keresztapat tartja a valaha készült egyik legjobb filmnek, és ezt a konszenzust 11 Oscar-jelölés, Marlon Brando legjobb színészi alakítása, valamint Francis Ford Coppola és Mario Puzo legjobb adaptált forgatókönyve is megerősítette. Még ennél is elképesztőbb, hogy a film 1974-es folytatása, A keresztapa II szintén 11 jelölést kapott (hat győzelemmel, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés díját Coppola nyerte), míg a trilógia utolsó, 1990-es filmje további hét Oscar-díjra tett szert.

Míg Coppola briliáns rendezése és a Puzoval közösen írt forgatókönyvei szilárd alapot biztosítottak A keresztapa-trilógia számára, nem kérdés, hogy a nagyszabású saga tiszteletre méltó szereplőgárdája is nagy szerepet játszott abban, hogy a filmek máig klasszikusok maradtak.

Az első film közel 50 évvel ezelőtti bemutatása óta A keresztapa és folytatásai sajnos számos szereplőt veszítettek el a főszereplőktől a mellékszereplőkig. Nem számít, hogy mennyi időt töltöttek a képernyőn, az összes karakter, akiket ezek a színészek játszottak,hozzájárultak a legendához, így tisztelnünk kell őket.

#13
James Caan

James Caan

szül. 1940. 03. 26. - elhunyt 2022. 07. 06.
Bronx, New York, Amerikai Egyesült Államok
James Edmund Caan 1940. március 26-án született Bronxban, New Yorkban. Szülei, Sophie és Arthur Caan németországi zsidó emigránsok. Apja húskereskedő és hentes volt. A sportos testalkatú Cann a Michigan State Universityn töltött évei a közgazdaságtan tanulmányai alatt aktívan focizott, fekete övet szerzett karateban, sőt, rodeózott... több»
A keresztapa-trilógia rajongói tudják, hogy Sonny Corleone - akit az első két filmben James Caan alakított - legendás hírnévre tett szert a maffiacsaládok körében, amikor a Corleone-birodalom örököseként tevékenykedett. A többi öt családdal folytatott háborújukat tovább folytatva Sonny Emilio Barzini idegeire megy, aki csapdát állít a Corleone-örökösnek, tudván, hogy forrófejű természete minden józan észt félresöpör. Sajnos Sonny meghal ebben a rajtaütésben, és így Michael fejezi be a háborút, amit a bátyja kezdett el, és ezzel a Corleone család ténylegesen a valaha létezett legerősebb maffiacsaláddá válik. A harmadik rész végén Sonny törvénytelen fia, Vincent veszi át a birodalom irányítását, amire apja büszke lenne. Bár Sonny élete rövidre sikeredett, James Caan hihetetlenül sikeres karriert futott be, amely közel 60 évet ölelt fel, és szinte minden évtizedben sikert aratott. Bár a legismertebb munkája talán A keresztapa első két filmjének Sonny-ja, Caan főszerepet játszott Michael Maan Tolvajában, Rob Reiner Nyomorultakjában, Francis Ford Coppola Kőkertjeiben, Wes Anderson Palackrakétájában, és - talán A keresztapán kívüli leghíresebb alakításában - még Walter Hobbes-t is eljátszotta Jon Favreau karácsonyi klasszikusában, a Manócskában. A színész sajnos 2022. július 6-án elhunyt.
#12
Marlon Brando

Marlon Brando

szül. 1924. 04. 03. - elhunyt 2004. 07. 01.
Omaha, Nebraska, Amerikai Egyesült Államok
Marlon Brando 1924. április 24-én született Omahában, Nebraska államban, európai és angol származású szülők gyermekeként. Minden idők egyik legjobb színészeként tartják számon, aki realista stílust hozott a filmjátszásba. A katonai iskola otthagyása után a New York-i New School drámaképzésén tanult, ahol elsajátította az... több»
Brando Don Vito Corleone alakításával kapcsolatban az az érdekes, hogy miközben ikonikus, Oscar-díjra jelölt színész volt, hollywoodi karrierje lefelé ívelő pályán volt. Valójában Francis Ford Coppola rendezőnek meg kellett küzdenie azért, hogy a színész egyáltalán megkaphassa a don szerepét. Ez végül megtörtént, de csak a Paramount Pictures által meghatározott szigorú feltételek mellett, beleértve egy próbafelvételt is - ami meglehetősen példa nélküli egy ilyen nagyra becsült színész esetében. A 47 éves Brando lenyűgöző átalakulása a sokkal idősebb Don Vitóvá nem maradt elismerés nélkül. Ez hozta meg számára a második legjobb színészi alakításért járó Oscar-díjat, és újjáélesztette a karrierjét. Brando további elismert szerepeket kapott, többek között Kal-El apját, Jor-Elt Richard Donner rendező "Superman" című filmjében, valamint az őrült, visszahúzódó Kurtz ezredest Coppola vietnami háborús klasszikusában, az "Apokalipszis most"-ban. Bár Brando A keresztapa című filmért kapott legjobb férfi főszereplő Oscar-díját a bennszülött amerikaiakkal szembeni bánásmód elleni tiltakozás miatt visszautasította, a Filmakadémia még egyszer utoljára megjutalmazta őt a legjobb férfi mellékszereplőnek járó jelöléssel az 1989-es, apartheidellenes drámáért, az "Egy száraz fehér évszakért". További jelentős szerepek következtek, köztük a 2004-es "Don Juan DeMarco" című vígjáték-dráma és a "Dr. Moreau szigete" problémás 1996-os remake-je.Brando utolsó mozifilmes szereplése Robert De Niro és Edward Norton oldalán volt a 2001-es A szajré című rablóthrillerben. A legendás színész három évvel később, 2004. július 1-jén, 80 éves korában tüdőfibrózisban halt meg - a filmtörténet egyik legnagyobb örökségét hagyva maga után.
#11
Sterling Hayden

Sterling Hayden

szül. 1916. 03. 26. - elhunyt 1986. 05. 23.
Upper Montclair, New Jersey, Amerikai Egyesült Államok
Sterling Hayden amerikai színész 1916. március 26-án született Upper Montclairben. Eredeti neve Sterling Relyea Walter volt, édesapja halála után James Hayden fogadta őt örökbe. Középfokú tanulmányait nem fejezte be, matróznak állt, később fotómodell lett. Közel kétméteres magasságával és külsejével magára vonta a filmesek... több»
Michael Corleone A keresztapa című filmben átlépi azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút, amikor meggyilkolja a család riválisát Virgil Sollozzót. De ott ül mellette, és Michael második áldozatává válik Mark McCluskey százados (Sterling Hayden), egy korrupt rendőrségi tisztviselő, aki Sollozzo ad hoc testőreként is tevékenykedik, miközben kenőpénzt fogad el a Tattaglia családtól. Miután a páros brutális nyilvános kivégzése egy nyilvános étteremben történik, Michael kénytelen New Yorkból Olaszországba menekülni, mert a gyilkosságok visszhangot váltanak ki a rendőrségnél. Hayden 1941-ben kezdte játékfilmes karrierjét, és már filmsztár volt, amikor megkapta A keresztapa szerepét. Ezek közé tartozott az Aszfaltdzsungel John Huston rendezővel, valamint két Stanley Kubrick-film is. A kétméteres Hayden A keresztapa után visszavett a tempóból, de még mindig folyamatosan dolgozott, és olyan filmekben játszott, mint a Cigányok királya és a 9-től 5-ig, valamint az 1982-es A kék és a szürke című televíziós minisorozatban, amely végül az utolsó munkája lett. Hayden 1986. május 23-án, 70 évesen halt meg prosztatarákban szenvedve.
#10
Al Lettieri

Al Lettieri

szül. 1928. 02. 24. - elhunyt 1975. 10. 18.
New York, New York, Egyesült Államok
Alfredo 'Al' Lettieri 1928. február 24.-én született New Yorkban, az Egyesült Államokban, egy amerikai színész volt. Az amerikai-olasz sógora Pasquale Eboli, aki folyékonyan beszélt olaszul is, a Genovese bűnöző család tagjának, Eboli Thomas-nak a testvére volt. Lettieri szerepet játszott az 1958-as Perry Mason egyik epizódjában, amely... több»
Virgil Sollozzo karakterét még intenzívebbé teszi Al Lettieri, a színész, aki Sollozzonak fenyegető jelenlétet kölcsönzött. Sollozzo, a heroinbáró megjelenése nagy változást jelentett a New York-i bűnözői alvilágban, ahol Don Vito Corleone azt tanácsolta a város öt bűnözői családjának, hogy utasítsák vissza a drogbizniszt. A dolgok akkor csúcsosodtak ki, amikor Sollozzo részt vett Vito testőre, Luca Brasi meggyilkolásában, és megpróbálta, de nem sikerült meggyilkolnia a dont, ami arra késztette Michaelt, hogy a család nevében elkövesse első gyilkosságát. A keresztapa előtt Lettieri karrierje tele volt televíziós szereplésekkel, olyan klasszikusokban való vendégszereplésektől kezdve, mint a Rin Tin Tin kalandjai és a Gunsmoke, egészen a The Untouchables és a Rawhide című filmekben való elismerés nélküli szereplésekig. Mint sok színész társának, Lettieri filmes lehetőségei is nagyban bővültek a filmben való szereplése után, és olyan filmekben kapott szerepet, mint a "The Getaway" Steve McQueennel, a "McQ" John Wayne-nel , és a "Mr. Majestyk" Charles Bronson főszereplésével. Sajnos Lettieri karrierje gyorsan véget ért, amikor 1975. október 18-án, 47 évesen szívrohamban meghalt.
#9
Alex Rocco

Alex Rocco

szül. 1936. 02. 29. - elhunyt 2015. 07. 18.
Cambridge, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok - Studio City, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Alex Rocco Cambridge-ben született Massachusetts államban 1936.február 29-én Alessandro Federico Petricone Jr. néven. Apja Alessandro Sam Petricone, anyja Maria DiBiase. Olasz felmenőkkel rendelkezik. Első felesége Grace Petricone volt, akivel egy gyermekük született Maryann. 1964-ben összeházasodott Sandra Elaine Garrett-et, akivel 3... több»
A trilógia egyik legdurvább merényletében Moe Greene-t szemen lövik, miközben a film harmadik felvonásának csúcspontját jelentő vérfürdő során masszíroztatja magát békésen. Greene halála azért jelentős, mert A keresztapa második részében Hyman Rothot a gyermekkori barátja és üzlettársa halála arra készteti, hogy megpróbálja elpusztítani Michaelt. A kevesebb mint egy tucat filmes és televíziós szereppel rendelkező Rocco karrierje Greene fenyegető alakítása után indult be. Akárcsak A keresztapa előtti karrierje, a színész munkái is váltakoztak a film és a televízió között, de sokkal gyorsabb ütemben. A televízióban Rocco olyan sorozatokban vendégszerepelt, mint a "Police Story", "The Rockford Files", "Baretta" és "Starsky & Hutch", valamint olyan könnyedebb sorozatokban, mint a "The Love Boat", "Mary Tyler Moore", "The Facts of Life" (visszatérő szerepben) és "The George Carlin Show" (állandó szereplőként). A filmvásznon Rocco olyan filmekben tűnt fel, mint a "Cannonball Run II" ,a "The Wedding Planner" (Az esküvőszervező) és a féktelen lemezlovas Sol Siler szerepében Tom Hanks rendezői debütálásában, a "That Thing You Do!"-ban. Rocco 2015. július 18-án, 79 éves korában hasnyálmirigyrákban halt meg.
#8
Eli Wallach

Eli Wallach

szül. 1915. 12. 07. - elhunyt 2014. 06. 24.
Brooklyn, New York, Amerikai Egyesült Államok
Eli Wallach (szül. Eli Herschel Wallach) 1915. december 7-én született Brooklynban. Zsidó családból származik, szülei Olaszországból vándoroltak ki Amerikába. Történelmi diplomát szerzett 1936-ban az austini University of Texas berkein belül, majd mesterképzésen vett részt a City College of New York-on. Ezt követően a hadseregben... több»
A legendás színész, Eli Wallach csak a harmadik filmben, 1990-ben csatlakozott A keresztapa-sagához, és több évtizedes filmes és televíziós tapasztalatot hozott Don Osvaldo Altobello szerepébe. A ravasz Altobello látszólag Michael Corleone szövetségese a filmben, legalábbis addig, amíg árulása fel nem derül, ami az operaházban történő megmérgezéséhez vezet a film hosszúra nyúlt csúcspontján.Wallach-ot munkásságáért öt Primetime Emmy-díj-jelöléssel tisztelték meg. Az első 1967-ben a "Pipacsok" című drámasorozatban nyújtott kiemelkedő mellékszereplői alakításáért, míg az utolsó jelölést 2010-ben a "Jackie nővér" című vígjátéksorozatban nyújtott kiemelkedő vendégszereplői alakításáért kapta. Bár karrierje kezdetétől számítva hat évtizedbe telt, Wallach 2011-ben megkapta a filmipar legnagyobb elismerését, az életmű Oscar-díjat. A színész lenyűgöző filmes életrajza olyan emlékezetes szerepeket tartalmazott, mint a klasszikus A 7 mesterlövész - ahol Yul Brynner, Steve McQueen és James Coburn mellett játszott - és Sergio Leone rendező ikonikus westernje, a "The Good, the Bad, and the Ugly", Clint Eastwood és Lee Van Cleef oldalán. Wallach utolsó mozifilmszerepe a 2010-es Tőzsdecápák folytatásában volt. A színész 2014. június 24-én, 98 éves korában természetes halált halt.
#7
Lee Strasberg

Lee Strasberg

szül. 1901. 09. 17. - elhunyt 1982. 02. 17.
Budaniv, Ukrajna
Lee Strasberg 1901. november 17- én született Lengyelországban, színész és rendező volt. 1951-ben a New York-i Actors Studio igazgatója lett. Forradalmasította a színjátszást, amely nagy hatással van a mai napig az amerikai filmek színvonalára. Olyan színészek tanultak tőle, mint Anne Bancroft, Dustin Hoffman, Montgomery Clift, James... több»
Lee Strasberg rendezőt Hollywoodban régóta ünneplik a New York-i Actor's Studio, majd a Los Angeles-i Actor's Studio West színészképző intézetben végzett legendás munkájáért. Leghíresebb tanítványai között volt James Dean, Marilyn Monroe, Paul Newman és Sally Field, valamint A keresztapa sztárja, Al Pacino. Strasberg a Corleone család befektetőjének és üzlettársának, Hyman Rothnak a szerepében tűnt fel, aki végül elárulja Michael Corleone-t. Mielőtt 1974-ben A keresztapa második részében eljátszotta volna Rothot, Strasberg csak egy filmben szerepelt, az 1953-as China Venture című háborús drámában. Érdekesség, hogy amikor Robert de Niro kapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart A keresztapa II. Vitójának megformálásáért, akkor Strasberget is jelölték ugyanebben a kategóriában. De Niro szintén Strasberg tanítványa volt. A keresztapa második része után Strasberg még néhány filmben feltűnt, láthattuk például Az igazság mindenkié című jogi drámában Pacino oldalán. Szenvedélye továbbra is a színészi stúdióban tanítványainak oktatása maradt, ahol egészen 1982. február 17-én, 80 éves korában szívrohamban bekövetkezett haláláig folytatta munkáját.
#6
Bruno Kirby

Bruno Kirby

szül. 1949. 04. 28. - elhunyt 2006. 08. 14.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Bruno Kirby New York City-ben született 1949. április 28-án Bruno Giovanni Quidaciolu Jr. Néven. Anyja Lucille Garibaldi, apja Bruce Kirby ír származású és szintén színész. Egy testvére van John. Nagy rajongója volt Frank Sinatra-nak, ahogy a karaktere a This Is Spinal Tap-ban. Az 1970-es években aktívan softballozott. Allergiás a... több»
Míg Bruno Kirby elsősorban komikus munkáiról ismert, például a Harry és Sally, a "City Slickers" és a "This is Spinal Tap" című filmekben (ahol egy rövid ideig felbőszült limuzinsofőrként tűnt fel), korai munkái között szerepelt egy drámai szerep is, mint a fiatal Peter Clemenza A keresztapa II.-ben. Francis Ford Coppola és Mario Puzo az első A keresztapa folytatását más irányba vitte, mivel a film narratívája ide-oda ugrált a múlt és a jelen között, hogy elmesélje a fiatal Vito Corleone (Robert De Niro) felemelkedését, mielőtt a New York-i bűnözői alvilág donjává válna. Mivel Vito múltjában az első Keresztapa-film néhány fontos figurája is szerepelt, Coppolának fiatalabb színészeket kellett szereznie, köztük Vito régi caporegime-eit, Clemenza és Salvatore Tessiót (John Aprea). Kirby karrierje már jóval azelőtt beindult, hogy elvállalta volna a szerepet, amelyet Richard S. Castellano tett híressé az első filmben. Munkái között ironikus módon szerepelt a rövid életű "The Super" című sitcom, ahol Castellano egyik fiát alakította. Kirby 35 éves karrierje során összesen 70 filmes szerepet gyűjtött össze, köztük A keresztapa főszereplőivel, Marlon Brandóval a "The Freshman"-ben és Al Pacinóval a "Donnie Brasco"-ban, valamint Garry Shandlinggel, az "It's Garry Shandling's Show"-ban és a "The Larry Sanders Show"-ban. Castellanóhoz hasonlóan Kirby élete és karrierje is korán véget ért, amikor 2006. augusztus 14-én, 57 éves korában leukémia szövődményei miatt meghalt.
#5
Richard S. Castellano

Richard S. Castellano

szül. 1933. 09. 04. - elhunyt 1988. 12. 10.
Bronx, New York, Egyesült Államok
Olasz-amerikai színész, aki alig szerepelt néhány filmben, mégis szinte halhatatlan karriert kovácsolt magának, hiszen ő alakította "Peter Clemenza" karakterét "A keresztapa" (1972) című film klasszikusban. Ő tanította meg meg Al Pacino karakterét arra, hogy hogyan lőjön le egy rendőrt az ikonikus gengszterfilmben. Eredetileg egy... több»
Sok A keresztapa szereplőhöz hasonlóan Richard S. Castellano is az első filmben játszott szerepének köszönhetően vált ismertté Hollywoodban. Castellano körülbelül egy tucat filmes és televíziós szerepet kapott, mielőtt megkapta a Corleone család egyik caporegime-jének, Peter Clemenzának a szerepét, aki a klasszikus mondatot mondta: "Hagyd a fegyvert. Vidd a cannolit." Ezt a mondatot Castellano rögtönözte, legalábbis részben, miközben Rocco Lampone bérgyilkossal (Tom Rosqui) beszélgetett, miután kivégezte Paulie Gattót (John Martino) a Vito Corleone elleni merényletkísérletben játszott szerepe miatt. Castellano, aki csak az első A keresztapa-filmben szerepelt, utána folyamatosan dolgozott, főleg a televízióban. Többek között főszerepet játszott a "The Super" című sitcomban, ahol egy házfelügyelőt alakított, egy másik főszerepet Joe Vitale-ként a "Joe és fiai" című sitcomban, és ismét egy bűnöző nehézfiút a "Gengszterkrónikák" című minisorozatban.Tragikus módon Castellano 1988. december 10-én halt meg, miután szívrohamot kapott. Ötvenöt éves volt.
#4
Abe Vigoda

Abe Vigoda

szül. 1921. 02. 24. - elhunyt 2016. 01. 26.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Abe Vigoda Brooklynban, New Yorkban született 1921. február 24-én Ábrahám Vigoda néven. Apja, Sámuel Vigoda szabó volt, anyja Lena Mózes. Orosz felmenői voltak. Két testvére volt, Hy és Bill. Miután otthagyta az iskolát, nyomdászként kezdett dolgozni. A II. világháborúban a United States Armyban szolgált. Az American Theater Wingben... több»
Abe Vigoda a televíziónézők számára leginkább Phil Fish nyomozóként vált ismertté a klasszikus rendőrös komédiában, a "Barney Miller"-ben, majd később a saját spinoff sorozatában, a "Fish"-ben. A színész azonban néhány évvel korábban Salvatore Tessio, a Corleone család magas rangú - caporegime néven ismert - tagjának szerepében vált ismertté, aki A keresztapa egyik ikonikus mondatát mondta el. Michael Corleone, Sonny Corleone (James Caan) és Tom Hagen találkozója során Tessio egy barna papírba csomagolt golyóálló mellénnyel lép be a szobába, amely egy halat tartalmaz. Azt mondja: "Ez egy szicíliai üzenet. Azt jelenti, hogy Luca Brasi a halakkal alszik" - egy halálos üzenet, amely Brasi a riválisokkal, Virgil Sollozzóval és Bruno Tattagliával (Tony Giorgio) lezajlott, végzetes találkozója után érkezett. Tessio később elárulja a családot, és hasonló sorsra jut, és megkérdezi Hagent: "Tom, ki tudsz húzni a csávából? A régi idők emlékére? Mint sok A keresztapából ismert színésztársa, Vigoda is termékeny karriert futott be, közel 100 szerepet játszott. Ezek közé tartoztak a korai televíziós szereplések olyan sorozatokban, mint a "Dark Shadows", és a későbbi vendégszereplések a "The Love Boat", "Fantasy Island", "Mad About You", "Law & Order" és "MacGyver". Vigoda filmes munkái közé tartozott a "Cannonball Run II", a "Joe Vs. the Volcano" és a "Good Burger". Vigoda természetes halállal halt meg 2016. január 26-án, 94 éves korában.
#3
John Marley

John Marley

szül. 1907. 10. 17. - elhunyt 1984. 05. 22.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
John Marley, Mortimer Marlieb néven született 1907. október 17. -én, egy amerikai színész volt, akit Phil Cavalleri szerepéről ismert a Love Story-ban, mint Jack Woltz. Ismert még a The Godfather (1972), a Faces (1968) és a The Glitter Dome (1984) című filmekből. Marley a New York-i Harlemben született. A középiskolát otthagyta, inkább... több»
Bár néhány színész csak egy-két jelenetben szerepelt A keresztapa-trilógiában, mégis többségük olyan karakter, akik beivódtak a filmrajongók emlékezetébe. A mellékszereplők közül talán a legemlékezetesebb John Marley volt, aki az első filmben a dacos stúdióvezető Jack Woltzot alakította. Woltz a film két nevezetes jelenetében tűnt fel, amikor Vito Corleone consigliere és fogadott fia, Tom Hagen (Robert Duvall) New Yorkból Hollywoodba érkezik egy olyan ajánlattal, amelyet a stúdiófőnök nem utasíthatott vissza: Johnny Fontane-t szerepeltesse új filmjében ... vagy különben. Woltz visszautasította Hagen ajánlatát, hogy másnap reggel azzal ébredjen, hogy díjnyertes ménjének, Khartoumnak véres feje fekszik az ágya lábánál. Nem meglepő módon Fontane kapta meg a szerepet, Woltz vérfagyasztó sikolya pedig még mindig visszhangzik a film hangsávján. Marley perzselő alakítása kétségtelenül az egyik oka annak, hogy a színész 35 éves pályafutása során folyamatosan dolgozott filmben és televízióban. A keresztapa mellett Marley olyan emlékezetes filmekben is szerepelt, mint a Love Story (amiért a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-jelölést kapott) és a Cat Ballou, és több televíziós sorozatban is szerepet kapott, többek között az Alkonyzónában, az Alfred Hitchcock órájában és a Hihetetlen Hulkban. Marley 1984. május 22-én, 76 éves korában, nyílt szívműtét után halt meg.
#2
Richard Bright

Richard Bright

szül. 1937. 06. 28. - elhunyt 2006. 02. 18.
Brooklyn, New York, U.S.
Richard James Bright Brooklynban született New York államban 1937. június 28-án. Anyja Matilda Scott, apja Ernest Bright hajóépítő. 1957-ben feleségül vette Elisa Granese-t, akivel egy gyermekük született, Diane, majd 1960-ban elváltak. Ezután Sue D. Wallace lett a felesége 1967-ben, de kapcsolatuknak válás lett a vége. 1977-ben elvette... több»
A keresztapa-trilógiában a családot védő izomagyú karakterek közül sokakkal ellentétben Richard Bright túlélt mindent, mint Al Neri, a Corleone család régi testőre. Bright termékeny karrierje 1957 és 1971 között többnyire vendégszereplésekből állt, mígnem 1972-ben megkapta karrierje legnagyobb szerepét, mint Neri a Keresztapában. Az 1974-es A keresztapa II. és az 1990-es A keresztapa III. című filmekben ismét ő kapta Neri szerepét. Érdekesség, hogy a harmadik filmben Al Neri többet szerepel, mint bármelyik másik Keresztapa filmben, mivel Neri a ranglétrán Michael Corleone és Connie Corleone Rizzi (Talia Shire) egyik legközelebbi bizalmasává lépett elő.A színész felváltva játszott rosszfiú és jófiú szerepeket olyan filmekben, mint a "Volt egyszer egy Amerika" és a "Red Heat", valamint olyan televíziós sorozatokban, mint az "Oz", a "Sopranos", a "Law & Order" és a "Law & Order": Criminal Intent". Bright 2006. február 18-án, 65 éves korában tragikus módon elhunyt, amikor egy busz elütötte és megölte a New York-i Upper West Side-on.
#1
John Cazale

John Cazale

szül. 1935. 08. 12. - elhunyt 1978. 03. 12.
Boston, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
John Cazale 1935. augusztus 12-én született a Boston közelében található Revere-ben. Szülei bevándorlók voltak: édesanyja, Cecilia ír, míg édesapja, John Cazale olasz származású volt. A középiskolát a Buxton Schoolban végezte, majd az Oberlin College-ben tanult színjátszást, amit a Boston University-n folytatott és fejezett... több»
John Cazale felnőtt élete nagy részében elsősorban színpadi színész volt, filmes karrierje azonban csak 1972-ben indult be, amikor Francis Ford Coppola a Corleone család középső, halálra ítélt fiának, Fredo Corleonénak a szerepét neki adta. Bár Cazale elsősorban a szelíd Fredo szívszorító alakításáról vált ismertté - akit A keresztapa II. részében a család elárulása után öccse, Michael (Al Pacino) parancsára tragikus módon meggyilkolnak -, a 70-es évek végén bekövetkezett korai halála előtt még három másik filmben is szerepelt.Talán a legérdekesebb dolog Cazale filmjeivel kapcsolatban, hogy mindhárom további projektjének jelentős kapcsolata volt A keresztapa-filmekkel. Az 1974-es A beszélgetést szintén Coppola rendezte, míg az 1975-ös Dog Day Afternoon című bűnügyi dráma újraegyesítette Cazale-t Pacinóval. Utolsó filmszerepében, az 1978-as, Oscar-díjas Szarvasvadászban Cazale Robert De Niroval játszott, aki a fiatal Vito Corleone-t keltette életre A keresztapa második részében. Sajnos Cazale 11 évig tartó küzdelme a tüdőrákkal 1978. március 13-án ért véget, akkori barátnője, a Szarvasvadász sztárja, Meryl Streep mellett. A forgatás alatt Michael Cimino rendező, aki tisztában volt halálos betegségével, állítólag átrendezte a film forgatási sorrendjét, hogy Cazale befejezhesse jeleneteit. Sajnos Cazale-nek soha nem volt alkalma megünnepelni a Szarvasvadász bemutatóját, amelyet 1978. decemberében mutattak be Los Angelesben, kilenc hónappal a színész 42 éves korában bekövetkezett halála után.